<<< Vissza

A megye hozománya

2003. május 9.

 
A fenti címmel fotókiállítás nyílt a Művelődési és Ifjúsági Házban. Az Európa-parti keretében létrejött tárlatot Marosvári Attila, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

Mint megtudtuk, a megyei önkormányzat az európai uniós csatlakozással összefüggésben összeállított egy programot, amelynek két markáns eleme volt. Egyike éppen az olyan rendezvények szervezése, amellyel megismertethetik a polgárokat a csatlakozás előnyeivel, hátrányaival, s megválaszolják azokat a kérdéseket, amelyek a csatlakozással kapcsolatosan fölmerülnek. Az alelnök kijelentette: itt nemcsak azt kell néznünk, mi vár ránk, ha az Európai Unió polgárai leszünk, hanem arra is oda kell figyelni, hogy mit viszünk magunkkal az unióba.

Milyen is az a bizonyos hozomány? A kérdésre válaszolva Marosvári Attila elmondta, próbálták azokat összegyűjteni. A feladat teljesítésére több programelemet állítottak be. Bemutattak egy CD-romot Csongrád megye millenniumi albumának digitális földolgozásáról. Az anyag folytatásaként gondolták azt, hogy megszólítják a településeket, felkérik őket arra, hogy maguk is gyűjtsék össze értékeiket, amelyeket fontosnak tartanak. Hiszen minden településnek van öröksége, van hagyománya - jelentette ki az alelnök. Lényegében ebből az anyagból állt össze a tárlat, amely sajnos nem teljes.

- Ha valaki végignézi a tablókat, azokon nem találja meg mind a hatvan település logóját, körülbelül a felét láthatja csak. Néhány település nem reagált a felkérésre. Pedig vannak örökségeink, amelyekre büszkén visszatekinthetünk. Ez a mi örökségünk. Megyénk, mint ahogyan Magyarország is, mindig Európa része volt. Nem most megyünk Európába. Már Szent István király eldöntötte azt. És nem vagyunk egyedül.
A kiállítás az intézmény nyitvatartási ideje alatt május 25-éig látogatható.

(lovas)


<<< Vissza