<<< Vissza

Talpra magyar!
Államtitkár és polgármesterek

2003. május 9.

 
Régiónk idegenforgalmi helyzetéről tartott tájékoztatót a térség polgármestereinek Dr. Pál Béla, a Miniszterelnöki Hivatal turizmusért felelős államtitkára a városi könyvtárban. A jó hangulatú, kötetlen beszélgetésen szó volt az államtitkár által frissen átadott ligeti strandfürdőben rejlő lehetőségekről, a kormány idegenforgalmi stratégiájáról, valamint az uniós támogatásokról és azok követelményeiről.

Dr. Pál Béla bevezetőjében elmondta, a jelenleg regnáló kormány részéről nemcsak a bevétel szempontjából fontos az ágazat, munkahelyteremtő szerepe mellett a turizmus sarkalatos pontja a nemzetközi kapcsolatok kiépítésének és az életminőség javításának. Kifejtette, az uniós országokban is mérvadónak számít a belföldi turizmus aránya, hiszen az ehhez kapcsolódó számok egyenesen arányosak a külföldi vendégek látogatásával. Ahol a belföldi idegenforgalom stagnál, ott az országhatárokon kívülről érkezők száma is csekély.

Éppen ezért kormányzati segítséggel, támogatásokkal és adómentes üdülési csekkekkel próbálják serkenteni a magyar állampolgárok utazási kedvét, ami hazánk kiváló adottságainak tükrében nem is lehetetlen, csak az évtizedek óta megszokott Budapest-Balaton központú koncentráltságot kell Magyarország minden régiójára kiterjeszteni. A szándék sikerét jelzi, hogy az elmúlt esztendőhöz képest az idei év első három hónapjában 6%-kal nőtt a belföldi vendégéjszakák száma, de ez a pozitív változás még nem jelenti az ágazat nehézségeinek tényleges megoldását. További szubvenciókra van szükség, amiket főképp a Széchenyi-terv keretein belül és az unió által biztosított forrásokból lehet majd realizálni. A Magyarországon rendezett különböző versenyek és fesztiválok részvevői számára egyelőre nincs elegendő szálláskapacitás, ennek orvoslására a kormány közel 20 milliárd forintot szán 2004-2006 között.

A prioritásokat említve az államtitkár leszögezte, a gyógy- és egészségturizmus mellett a természetjárást és a lovaglást is magában foglaló falusi turizmus, a magyar kultúra gyöngyszemei (a magyar borok, a gasztronómia és a hungaricumok) és nemzeti parkjaink lehetnek a jövő pillérei, melyekkel további vendégseregeket lehet hazánkba csábítani. A vízválasztó idők előtt álló magyar mezőgazdaság számára is új perspektívákat nyújthat az ágazat, szereplőinek egy része megtalálhatja a számítását, ha minden körülményt figyelembe véve jókor vált át e pontos és rendes munka esetén sikerekkel kecsegtető tevékenységre.

A szakemberek által kidolgozott országos turizmus fejlesztési stratégiában többek között szerepel a települések, az őket körülölelő kistérségek és a legnagyobb szerkezeti egységként kialakított régiók sajátos vonzerejének meghatározása, ami irányadó lesz a későbbiekben.

Dr. Pál Béla zárszavában elmondta, a fogyasztóvédelem területén kell még beérnünk a nyugati országokat, hiszen, bár az uniós jogharmonizáció megtörtént, de a felfogás és a szemlélet terén elmaradásaink vannak, amit csak tisztességes és becsületes vendégszeretettel lehet behozni.

B. D.


<<< Vissza