<<< Vissza

Közömbösek a fiatalok

2003. április 11.

 
Nemrégen rendezték meg a Dél-alföldi régió diákpolgármestereinek első találkozóját Kecskeméten. Az európaiság, a demokrácia gondolatának népszerűsítését és elmélyítését szolgáló fórumon Kecskemét négy külföldi testvérvárosának diák követei is részt vettek.

Az egész napos tanácskozáson a Szentesi Ifjúsági és Diák Önkormányzatot (a SZIDÖK-öt) Bányai Norbert diákpolgármester és Koromné Seri Anikó ifjúsági referens képviselte.
Beszélgetőpartnerem az ifjú polgármester, aki a nap eseményeiről, élményeiről beszélt:

- Milyen céllal látogattatok el a "hírös városba", erre a konferenciára?

- Fontos dolog, hogy a diákönkormányzat kapcsolatot tudjon kiépíteni a régióban. Erre kitűnő lehetőséget ad egy ilyen rendezvény. Nem mellékes az sem, hogy találkoztunk angol, finn, német és szlovák fiatalokkal, akik ugyancsak valamilyen diákönkormányzatnak tagjai, és akik tapasztalataikat megosztották velünk. Egy-egy ilyen találkozón az ember sok új ötletet kap, amelyeket felhasználva nagyobb eredményeket tud felmutatni Szentesen is.

- Mit takart a konferencia programjában a "demokrácia gondolatának népszerűsítése" kifejezés?

- Az oktatási jogok biztosa, Aáry-Tamás Lajos kimondta, hogy mind a mai napig az ifjúság nem használja ki érdekérvényesítő lehetőségeit. Ez kiderült az általa feltett kérdésekre adott válaszokból is. Az iskolai demokráciára és a korosztályi diákönkormányzatok működésére vonatkozó kérdésekre sok esetben valóban nem volt egyszerű felelni. Kiderült, hogy a diákok többsége úgy véli, még mindig nem valósult meg az iskolai demokrácia. A tanulók érdektelensége és a nevelők gyakran rossz hozzáállása ellehetetleníti a diáktanácsok, diákönkormányzatok működését.

- Hova fordulhat az ifjúsági szervezet segítségért? Hol lehet panaszt tenni?

- Először mindenképp érdemes az adott város ifjúsági referensét felkeresni, majd az ő segítségét igénybe véve az önkormányzathoz, vagy az illetékes fenntartó szervhez fordulni. Kimondottan a diákok demokratikus jogait illető kérdésekben az oktatási jogok biztosa, Aáry-Tamás Lajos és szakképzett segítői adnak segítséget.

- Mennyire vannak tisztában ezekkel a lehetőségekkel a diákvezetők?

- Sajnos a számadatok azt mutatják, hogy a széleskörű tájékoztatás ellenére csak nagyon kevesen fordulnak jogorvoslatért. Az ombudsmant eddig háromezer alkalommal keresték fel panasszal, ebből mindössze három érkezett diákönkormányzattól.

- Volt-e már rá példa, hogy te, képviselve a SZIDÖK-öt fordultál az oktatási jogok biztosához segítségért

- Nem, erre még nem volt szükség. Persze nálunk is vannak olyan kérdések, amelyekben az önkormányzathoz fordulunk segítségért Koromné Seri Anikó ifjúsági referenssel. Ezek azonban a szó szoros értelmében nem jogi ügyek.

- Mennyire igaz Szentesen az, hogy a diákok érdektelenséget mutatnak mind a diákönkormányzat, mind pedig a demokratikus jogok gyakorlása felé?

- Sajnos ezzel a ténnyel nekünk is naponta fel kell venni a harcot. A SZIDÖK-ben nincs különösebb gond, de azt a SZIDÖK küldöttei körében is be fogjuk vezetni, hogy az a tisztségviselő, aki elmulasztja a megbeszéléseket, nem foglal állást a határozati javaslatok elbírálásában, idővel automatikusan elveszti státuszát és az ezzel járó kedvezményeket.


Forgó Mária


<<< Vissza