<<< Vissza

Profi előadás Topolyáról

2003. április 11.

 
A Szentesi Művelődési Központ és a Városi Könyvtár kedden hagyományosan közös rendezésű műsorral ünnepelte a költészet napját. Az est bevezetőjeként Szűcs Lajos alpolgármester mondott köszöntőt, melyben a vers, a költészet fontosságára hívta fel a figyelmet.

Elmondta: a versek végigkísérik az életünket, s nemcsak azért csodálatosak, mert érzéseket adnak, hanem mert egy-egy vers mindenkinek mást jelent. A könyvtár előadótermében rendezett előadás keretében a topolyai Auróra Beszédművészeti Stúdió művészei léptek fel. Vass Borsodi Borbála műhelyvezető ismerősként köszöntötte a szentesi közönséget, hiszen nem ez az első alkalom, mikor testvérvárosunk művészei idelátogatnak. A nyugdíjas tanárnő örömmel emelte ki, hogy a két város közti több évtizedes baráti kapcsolat az utóbbi években még szorosabbá vált.

Mint üdvözlő szavaiban elmondta: ezúttal teljesen új, ünnepi műsorral készültek. "Szépség - fák állnak illatokkal telten..." (József Attila: A kozmosz éneke) című estjük alkalmával József Attila és Márai Sándor - mindketten április 11-én születtek - verseiből készítettek összeállítást. A jól koreografált előadás során a topolyai fiatalok gyertyát gyújtva tisztelegtek a két költő arcképe előtt. Annak ellenére, hogy mind József Attila, mind Márai a fajsúlyos irodalom képviselője, a rendkívül tehetséges ifjú művészek ízes kiejtéssel, s irigylésre méltó profizmussal adták elő a csodálatos verseket. Ezek mellett nemcsak szavaltak, gitároztak és énekeltek is, miközben remek művészi teljesítménnyel rukkoltak elő.

G. Szabó Lenke könyvtárigazgató érdeklődésünkre elmondta: megszokott az a felkészültség és színvonal, amely jellemzi a topolyaiakat, s örömmel veszik, hogy évente többször is fellépnek Szentesen. A könyvtár igazgatója hangsúlyozta, hogy intézményük számára az irodalom, költészet hagyományainak ápolása a legfontosabb. A térséghez kötődő kortárs költők, írók bemutatása mellett nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a könyves ünnepeket méltó módon tegyék emlékezetessé. (Így a költészet napja alkalmából). Pénteken is lesz egy ünnepi műsor, melyen a Hungarovox Kiadó költői lépnek fel.

A költészet napja alkalmából Szűcs Lajos alpolgármester kifejtette, a városnak az ünnep elmúltával is érdeke, feladata a költészet, s minden más művészet ápolása. Mint rámutatott: ez nem formalitás, hanem érzelmi kérdés, hiszen a vers olyan lelki pluszt ad, amelyre minden ember lelkének szüksége van. Testvérvárosi kapcsolatainkat érintve az alpolgármester felvetette: az lenne az igazi ünnep, ha nem csak a topolyaiakkal, de német, spanyol barátainkkal együtt ünnepelhetnénk a költészet napját. A közeljövőben, mikor szabadon, határok nélkül járkálhatunk Európában, talán ez is valóra válhat - tette hozzá.


<<< Vissza