<<< Vissza

Visszaadják a szépséget
Két festőművész tárlata

2003. április 11.

 
Mondják, nehéz helyzetben vannak az alkotóművészek. Miért is? Halljuk, mai világunkban nem lehet úgy festeni, mint a XIX. században, mert ma már nem lóval közlekedünk, hanem autóval. Talán dr. Dömötör János művészettörténész rácsodálkozásával egyetemben elmondhatjuk, igaz ugyan, hogy nyeregből autóba ültünk, de picit lassítva, esetleg megállva, a látottakban, a szépben örömünk telik.

Abban egyetérthetünk a tárlatot figyelmünkbe ajánló művészettörténésszel, hogy az alkotók előtti dilemma valóban fennáll. Mégpedig: vállalja a művészet évtizedes hagyományának folytatását, vagy szakítva a régi hagyományokkal, teljesen új utat keres. A művészek nagy része ez utóbbi utat választotta. Azonban vannak kivételek. Gyenes Péter és Walter Gábor festőművészek. Látvány után című kiállításuk a napokban nyílt meg a Kossuth téri galériában.

- A fiatal alkotók a művészet évezredes hagyományait alkalmazzák munkájukban. Mert igaz ugyan, hogy mai világunkban sok minden változott, az ember érzelmi szférája azonban nem - vallja a művészettörténész.

Aztán még hozzáfűzi: - Faludi György szavaival élve, ők visszaadták nekünk azt, amit a művészet az utóbbi időben elvett tőlünk, a tulajdonképpeni szépséget.

Gyenes Péter Kecskeméten, Walter Gábor Sopronban született. Ami közös az életükben: a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán diplomáztak, mindketten Kecskeméten telepedtek le, az alföldi művészet egyik központjában élnek és alkotnak.

- A hagyományt folytatják. Az ember, annak környezete alkotó világuk központja. A táj. Realista látásmódjuk nem azt jelenti, hogy másolnák azt, amit a fényképezőgép eléjük tár, egyénileg átírják, ezért neorealista művészeknek tekinthetők. Legfőképpen a színek használatában, különösen ott, ahol a természet jelen van alkotásaikban - elemzi a kiállító művészek munkáit dr. Dömötör János.

Az alkotók pedig... Álljon itt néhány mondat vallomásukból. Gyenes Péter: "Képeim témájaként a látványt veszem alapul, és ezt igyekszem képpé tömöríteni. Szeretem az éles, vetett árnyékokat, reflexeket és azok képalakító ritmusát."

Walter Gábor (a Katona Kiss Ferenc és neje Túri Júlia Képzőművészeti Alapítvány nyertese): "Minden érdekel, ami látványelvű, szeretek kísérletezni a technikai megoldásokkal, de alapvetően a plen-air festészetet tekintem kiindulási és visszatérési pontnak."

A tárlat április 26-áig, keddtől péntekig 10-13 és 15-18, szombaton 9-13 óráig tekinthető meg a főtéri galériában.


<<< Vissza