<<< Vissza

Lom vagy szemét?

2003. április 11.

 
Ez év tavaszán döntött úgy a városellátó intézmény vezetése, hogy változtat a lomtalanítás rendjén. Eddig úgy volt, hogy 3-4-5 utcánként konténereket helyeztek ki hétvégeken, oda folyamatosan lehetett hordani a feleslegessé vált használati tárgyakat, bútort, háztartási eszközt, stb.

- Nagyon rossz tapasztalatunk volt ezzel kapcsolatban - tájékoztatta lapunkat Kiss Ferenc, a városellátó intézmény hulladékgazdálkodási csoportvezetője. - Egyrészt sok olyan hulladék gyűlt össze, illetve került bele a konténerekbe, kukákba, ami nem odavaló. Először is a lom fogalmával kellene tisztában lenni. A mi olvasatunkban a fölöslegessé vált használati, háztartási eszközöket jelenti, amit anyagában, méreténél fogva a szemeteskukákba nem lehet elhelyezni.

Nem tartozik a lomtalanítás körébe, így nem kerül elszállításra az építési törmelék, föld, trágya, salak, növénymaradvány, szalma, fólia. A folyamatos ürítés ellenére is egy hétnél tovább tartott azok begyűjtése, a körzet feltakarítása. Gyakran találkoztunk ilyen esetekkel. A helye még utána is sokáig megmaradt illegális szemétlerakónak. Hónapokig hordtak oda szemetet. Takarítottuk folyamatosan, de nehezen győztük.

A csoportvezető elmondta, ezért is változtattak a helyzeten. Más települések tapasztalatán okulva úgy döntöttek, hogy a lakosság a saját portája elé rakja ki elhasználódott, feleslegessé vált dolgait. Azon belül is a papírt, rongyot kötegelve, bezsákolva. Úgy, hogy az még jobban csökkentse a terület szennyeződését. Úgy gondoltuk, ez alapján a lakosság is vigyáz arra, hogy a saját háza elé mit rak ki. A szegvári tapasztalat: sokkal tisztábban és hatékonyabban lehet így lomot begyűjteni.

Az első napok tapasztalata nem valami rózsás: kevés lom lett kirakva. Nem tudni, miért. Talán mert szokatlan a mostani gyűjtés. A lomtalanítás 7-ével kezdődött, a családi házas területeken a szemétszállítás megszokott napján a szemét mellé helyezték el a hulladékot. A kertvárosi társasházak területén, az Ifjúsági sétányon már megtörtént a lomeltakarítás. Az összes többi társasház területén (Apponyi tér, Kossuth utca északi és déli oldala, Kossuth tér, Szabadság tér, József A., Páva, Attila utcák) április 14-én lomtalanítanak. A lom elszállítása a megjelölt napon, fennakadás esetén a következő napon történik.

(l. j.)


<<< Vissza