<<< Vissza

Alaposan felkészültek a versenyre
A szakma legjobb tanulói

2003. április 11.

 
A Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola adott helyet a szakma kiváló tanulója verseny országos döntőjének. Előző számunkban már beszámoltunk arról, hogy tizenkét iskola 22 dísznövénykertész diákja mérte össze tudását a helyezésekért. A rendezvényen neves, régi hagyományokkal rendelkező oktatási intézmények voltak jelen.

A tanulók írásbeli, szóbeli és gyakorlati feladatokból vizsgáznak. Van abban dísznövénytermesztés, parképítés, virágkötészet, műszaki ismeretek és úgynevezett növényi felismerés (hatvan növény felismerése, mindamellett latin neveiket is tudni kell), kereskedelmi-, gazdasági- és jogi ismeretek és tesztfeladatok (növénytan, biológia, illetve munkavédelemi-balesetvédelmi ismeretek).

A Bartha János Kertészeti Szakképző Iskolából Nyikos Csilla és Gránicz Zsolt vett részt a döntőben. Mindketten kiválóan szerepeltek: Csilla első, Zsolt második lett a versenyben. Szakmai felkészítőjük, egyben az osztályfőnök: Törőcsik Zoltánné.

- Nagyon büszke vagyok rájuk - mondja. - Több éve tanítom őket, tavaly érettségiztek, majd tovább maradtak a dísznövény szakképzésben, aminek természetesen örültem. Nagyon lelkiismeretesen, tisztességgel tanulták a szakmát, alaposan felkészültek a versenyre.

- Akkor el is várta a szép eredményt...

- Harminc éve tanítok, versenyeztetek, szorgalmuk, tehetségük, képességük alapján vártam, hogy jól szerepelnek. Annak külön örülök, hogy az első két helyet sikerült megszerezni. És hogy megmaradtak olyan becsületes, tisztességes diáknak, amilyennek megismertem őket.

Csilla 87.3, Zsolt 70.9 százalékot ért el. Tudni kell, hogy csak az kap a szakma kiváló tanulója verseny döntőjében szakmunkás-bizonyítványt, aki a követelményrendszer 66 százalékát teljesítette. Mindketten messze elhúztak a többiektől, az utánuk jövők 70 alatt teljesítettek, 66 és 67 százalék között. A 22 diákból nyolcan kapták meg a szakmunkás bizonyítványt, ami egyben azt is jelenti, hogy számukra hamarabb befejeződött az idei tanév.

- Általában ez az arány a döntőkben?

- A sokéves tapasztalat alapján elmondhatom, általában a versenyzők egyharmada teljesíti a 66 százalékot. Korántsem könnyű a tanulók dolga. A dísznövénykertész szakma magasabb szintű végzettséget jelent, mint az általános kertész szakma. Speciális szakképzést biztosít. A diáknak sokat kell tanulni ahhoz, hogy itt eredményes legyen - jelenti ki Törőcsik Zoltánné.

Ki hogyan élte meg a versenyt? Figyeljünk a véleményükre. Csilla a következőkről számol be:

- Ötödik éve tanulok az iskolában, tavaly érettségiztünk, idén már csak szaktárgyakat tanultunk. Szeretem a szakmám és mindent megteszek annak érdekében, hogy ezen a pályán maradjak. Kisújszállási vagyok, ott még a fóliasátras termesztés nincs elterjedve, hasonlót szeretnék megvalósítani a környéken. És egy virágboltot nyitni.

- Milyennek találta Szentest?

- Szép város. Kedves emlékek fűznek hozzá.

Gránicz Zsolt (ő szentesi) szintén ötödik éve jár a Barthába. Azt mondja, ő is megszerette a szakmát. A kecskeméti Kertészeti Főiskolán akar továbbtanulni. Ebben az évben német nyelvvizsgára készül. A kérdésre, hogy miért éppen ezt a szakmát választotta, így válaszol: a bátyja járt ebbe az iskolába előtte, őt követte a pályán.

- Nálunk a családban nincs hagyománya a kertészetnek - veszi át a szót Csilla. - Gyerekkorom óta láttam, hogy édesanyám milyen szeretettel gondozza a növényeket. Ez bennem örökre megmaradt. Most különösen úgy érzem, hogy jól döntöttem. Jelentkeztem főiskolára, majd eldől, hogy felvesznek-e.

- Megkérdezhetem, ki, mitől tartott a vizsgán?

- A szóbelitől féltem nagyon - válaszolja Csilla. - Úgy érzem, írásban és a gyakorlaton meg tudok nyilvánulni, azonban emberek előtt kiállva megmutatni, hogy mit is tudok, az nehezen megy. Bár az eredmény nem ezt mutatja, mert én lettem a legjobb szóbeliző.

- A szóbelitől és a gyakorlattól egyaránt féltem, az írásbelinél éreztem, hogy jól sikerült. A gyakorlati résznél a permetezéssel egy kicsit rosszul szerepeltem - vélekedik Zsolt.

- Mire számítottak a versenyen?

Csilla: - Bennem megvolt az akarás. De ilyen jó eredményre nem számítottam. Zsolt: - Én sem.
- Én nagyon bíztam bennük. Jó tanulók. Ügyesek - zárja a sort Törőcsik Zoltánné.

Lovas József


<<< Vissza