<<< Vissza

Mint a többiek
 Belső látással

2003. április 11.

 

Hogy van-e különbség a látó és a vak ember élete között, ki-ki döntse el maga. Mindenesetre a látszat csal. Mert amit én vakító fényként észlelek, azt ő a nap simogató varázsának fogja fel, de a reakció ugyanaz. Könnyű, tavaszi mosoly.

Találkozásunk apropójául kíváncsiságom szolgált. Az a rengeteg megválaszolatlan kérdés, amire feleletet vártam, végül egy harmonikus életet találtam telibe. Valójában minden - számomra megfejthetetlen - dolog mögött racionális magyarázat lapult. Az első ilyen vezérfonál a tájékozódás volt. Hogyan lehet tudni, mi, merre, hány méter? A válasz roppant egyszerű: meg lehet tanulni.

A fehér bot használata, akár a tollforgatás vagy a vezetés, a megszerzett tudáson és a gyakorlaton múlik. Persze a lényeg a részletekben lakozott. Amikor hazafelé kísértem riportalanyom, és végső úti célunkat nem ismerve tébláboltam mellette, hirtelen lendülettel jobbra fordultunk. Az irány - mint utóbb kiderült - helyes volt. "Honnan tudtad" című kérdésemre azt felelte, a járdának ezen a részén van néhány furcsa domborulat, ami ilyenkor iránytűként szolgál. Ennyi az egész.

A bejárati ajtó zárjába ugyanolyan pontossággal talált bele, mint egy látó ember. Otthonának minden szegletében katonás rend, az ággyal szemközt televízió és számítógép. Mindkettőt hallgatja. Szerencsére - mondta - a számítógép beszélő egységgel van felszerelve, így minden történés nyomon követhető. Sportot viszont szigorúan rádión keresztül hallgat. A szórakozással kapcsolatban elmondta, a mozi és a színház ugyanakkora élmény, mint bármely más halandónak, csak egy narrátor szükséges hozzá.

Amikor a munkájáról kérdeztem, felcsillant. A masszőrködés a mindene. Egy vak számára nincs túl sok lehetőség sem a képzésben, sem a munkavállalásban. Telefonkezelő, programozó vagy legrosszabb esetben kefekötő lehetett volna még belőle, de a mostani feladata hivatássá lépett elő.

Az emberi test feltérképezése, kezelése, és fáradozásáért egy hálás köszönet mindennél többet ér. Éppúgy, mint egy baráti hang, akivel megosztja a problémáit, és hasonló esetben viszonozza az érdeklődést. Mert manapság sikk a nemtörődömség. Bár talpraesettnek vallja magát, néha elkel a segítség. Ha éppen nem telefonál, sms-ezik, de olyan példátlan gyorsasággal, hogy egy látó számára is követhetetlen. Ráadásul minden mondat hibátlan.
Búcsúzóul két kérdés merült föl bennem. Az egyik a látvány hiánya után tapogatózott. Azt mondta, a képzelet minden akadályt felold. A másikra, hogy boldog-e, felrúgva az eldöntendő kérdés kategóriáját, komplex választ adott. "Mint a többi ember."

B. D.


<<< Vissza