<<< Vissza

Nem minden az egyetértés

2003. április 11.

 

Az a tényszerű megállapítás, miszerint dr. Cser Ágnes az igazat mondja, nem csak a valódit, könnyen bizonyítást nyerhet. Az általa megfogalmazott kérdések, illetve felvetett témák széles ívben elkerülik a közszolgálati, s az azzal hasonszőrű kereskedelmi médiumok kíváncsiságát. Ez a nélkülözés nem talpraesett személyének, hanem észérvekkel alátámasztott mondanivalójának szól.

Én nem tudok pártfegyelemben dolgozni, úgyhogy izgatni fogom a hatalmat - hangzott el a Szentes Városért Civil Fórum által szervezett előadássorozat múlt heti rendezvényén, melynek vendége az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke volt. Dr. Cser Ágnes mondandóját a magyar egészségügy aktuálpolitikai megvilágításával kezdte. Az országgyűlés döntésére váró törvénytervezettel kapcsolatban elmondta, az egészségügyi intézményrendszer privatizációja mögött alantas ingatlanspekulációk és magántőkeérdekek állnak. Amíg a jelenleg regnáló kormány a létező összes fórumon igenel, közben a történelmi lehetőség égisze alatt Magyarország lakossága elől elhallgatja, hogy a magyar egészségügy eladására s ezzel együtt annak kisemmizésére készül. Az arcátlan némaságot csak tetézi, hogy korunk magyar egészségügyének szolgáltatásai a mai napig nincsenek precízen meghatározva, a finanszírozás áttekinthetetlen, valamint az igazgatáshoz szükséges szakmai statisztikák fele hazugság. A mai számítások szerint 1000-1500 milliárd forintra rúg az az összeg, ami az elmúlt évtized "patópálúr" politikája miatt hiányzik a magyar egészségügyből.

Éppen az előbb említettek miatt az elnök asszony hangsúlyozta, fogyasztóvédelmi jogokra van szükség a betegellátásban, az állampolgárok részéről pedig aktív szerepvállalásra a törvények előkészítésénél, végrehajtásánál és az ellenőrzésnél. Ezen pontoknak megfelelni csak hatékony érdekérvényesítéssel és széleskörű összefogással lehet, amit csak jól működő, független és harcos szakszervezetek és civil egyesületek tudnak felmutatni. Bár kétségtelen - fogalmazott a szakszervezeti vezető, egyes szakszervezetek vezetőségében a mai napig nem történt meg a rendszerváltás, a hitelét és jelentőségét vesztett csoportosulások pozíciójukat féltő döntéshozói lepaktáltak az aktuális hatalommal, de a változtatás joga és lehetősége az ilyen helyeken is fennáll.
Az integráció jótékony hatásait említve dr. Cser Ágnes leszögezte, a jelenleg aktív nemzedékek számára az életszínvonal gyors javulása lesz érzékelhető, de a nyugdíjasok jövőbeni helyzete nem fest ilyen bizalomgerjesztő képet. Az előnyökhöz került besorolásra, hogy a fekete gazdaság margóján bliccelők ideje lejár, hiszen a belépést követően a járulékfizetésre kötelezett gazdasági cégek ellenőrzése és felelősségre vonása szigorodik.

A fórum végén ismét a magyar egészségügy és annak privatizációja került szóba. Az egyetlen megoldás - fogalmazott az elnök asszony - a magyar kis- és középvállalkozások bevonása lehetne, mert különben a globalizálódó világ süllyesztőjébe kerül a betegellátás.

B. D.


<<< Vissza