<<< Vissza

Suli-póló-siker

2003. február 28.

 
Kilenc nap, hét tétmérkőzés, továbbjutás, közel ötvenórás utazás, és nincs megállás. Iskola, bajnoki, válogatottság, és mindeközben edzés folyamatosan. Molnár Anett naplójából is idézhettem volna, de mindennapjainak csak néhány fontosabb programpontja került említésre. A LEN-kupa középdöntőjébe jutott Carnex-Szentes női vízilabdacsapatának 18 éves válogatott tehetségén meg sem látszik, hogy mi mindenen van túl, ragyogva mesél a történtekről és a terveiről.

- Nem volt megterhelőbb, mint a junior EB. Az utazás volt az egyetlen, ami némi zökkenőt jelentett, de egy kipihent éjszakával helyükre kerültek a dolgok. Kedden már két edzéssel melegítettünk a görögök elleni mérkőzésre, sőt bemutatkozásunk délelőttjén is gyakoroltunk egy kicsit.

- Pengő László vezetőedző szerint az Olympiakos Pireus volt a legnagyobb riválisotok, mégis a hollandok törtek borsot az orrotok alá.

- A hollandok sötét lovak voltak a csoportban, az első két találkozójukon a leggyengébb csapatok ellen játszottak, így nem tudtuk felmérni a valós erejüket. Én ismertem a játékosaik egy részét még a junior EB-ről, ott is szoros mecset vívtunk velük, de végül sikerült győznünk. Most Hagenben két ponton bizonyultak jobbnak, fizikálisan jóval magasabb szintet képviseltek, mint mi, és sportdiplomáciájuk is "lenyűgözött". Az első negyedben kialakult hátrányunkat az utolsó percekig a játékvezetők őrizgették, majd néhány nekünk kedvező ítélettel kozmetikázták a jegyzőkönyvet.

- Mi várható a szicíliai középdöntőben?

- Remélhetőleg a két budapesti vendégjátékosunk mellé csatlakozik a szintén BVSC-s Kisteleki Dóra, akkor lehet némi esélyünk az elődöntőre. Az olaszokat otthonukban megverni nagyon nehéz lesz, az oroszok is világszínvonalon művelik ezt a sportot, talán a spanyol Mediterrani lóg ki a sorból, de ők sem lehetnek rossz csapat, ha már idáig jutottak.

- Távollétedben csapattársaddal, Waszlavszki Krisztinával egyetemben a város vezetése is kitüntetett.

- Anyu mesélte, hogy Szentes legjobb sportolói közé kerültünk. Nagyon nagy megtiszteltetés és elismerés ez nekünk. Köszönjük szépen.

- LEN-kupa, bajnoki mérkőzések, válogatottság. Alig vagy itthon. Hogyan viszonyul ehhez az iskola?

- Szerencsére kitűnő tanuló vagyok, ezért a Horváth Mihály Gimnáziumban elnézik ezt a rengeteg hiányzást. Minden héten csütörtökön a fővárosban van jelenésem, és a szünidőket is általában a válogatottal töltöm. Sokak szemében tüske, de én minden utamra magammal viszem a tankönyveimet. Olvasok, tanulok, nem akarok olyan ember lenni, aki a versenysport után nem tud majd boldogulni. A jogi pályát tűztem ki célul, mindent megteszek érte, remélem sikerül.

- Ezek szerint távozáson töröd a fejed?

- Győri Eszterhez hasonlóan én is lehetőséget kaptam, hogy egy amerikai egyetemen váltsam valóra az álmomat, de praktikus okok miatt a honi felsőoktatás mellett döntöttem. Ami az eligazolást illeti, vagy Szentes, vagy Olaszország. Olyan helyen szeretnék jövőre játszani, ahol számítanak rám, és a társaktól tanulni is tudok. Régen Tóth Noémitől, Sipos Edittől, Stieber Mercitől leshettük el a játék legjavát, ma Szremkó Kriszti az egyetlen, akitől tanulhatunk. A garantált fejlődéshez lehet, hogy váltanom kell.

- Idén augusztusban junior VB. A kérdés szokásos. Milyen eredménnyel lennél elégedett?

- A szövetség és a mi véleményünk szerint is a legjobb négy között van a helyünk. Leszűkítve a dolgot, Kanadában minél előrébb szeretnénk végezni. De ami most inkább érdekel, az a pénteki Vasas-randevúnk, ahol remélem sikerül bebiztosítanunk a bajnoki bronzérmet.

Bíró Dániel


<<< Vissza