<<< Vissza

Topolyától Kaarináig
A világ hét városában

2003. február 28.

 
Szentes testvérvárosi és -iskolai kapcsolatairól átfogó tájékoztató ez idáig még nem készült az önkormányzat hivatalában. Ezt pótolandó került a képviselők asztalára az a tájékoztató, amely lényegében az együttműködést és az uniós csatlakozásból adódó lehetőségeket taglalja.

Ismeretes, az önkormányzat hét testvérvárossal tart kapcsolatot. Íme: Bácskatopolya (Jugoszlávia), Bunol (Spanyolország), Markgröningen és Sankt Augustin (Németország), Újszentes (Románia), Hof Ashqelon (Izrael), Kaarina (Finnország). Közülük a legrégebbi, s egyben a legaktívabb a topolyai kapcsolat, 1969 óta él, több alkalommal megerősítették. Az együttműködés kiterjed a kulturális, sport, továbbá az egészségügyi és kereskedelmi területekre egyaránt. Baráti a kapcsolat a két település vöröskeresztes szervezetei között. A jugoszláviai háború alatt a város gyógyszersegélyt, Markgröningen és Sankt Augustin - szentesi közvetítéssel - készpénzt és ruhákat küldött a topolyaiak megsegítésére.

A kulturális együttműködés később kibővült az általános és középiskolákkal kötött megállapodásokkal, melyek magukban foglalják a tanulmányi-, művelődési- és sportversenyeket, s egyéb rendezvényeket. Szentes '96 óta rendezi meg a testvérvárosok sportfesztiválját, a kulturális találkozó gondolata '98-ban született, és kétévente rendezik meg. Az európai uniós csatlakozás sokrétű folyamatában mindezek elsősorban az oktatás, a kultúra és az emberi kapcsolatok kiépítésében nyújtanak konkrét lehetőségeket. Ugyanakkor segítséget adhatnak a közigazgatás, a településigazgatás, a gazdaságszervezés terén. Az emberi kapcsolatok kiszélesítésére építve lehetőség nyílhat a szervezett turizmus beindítására.

A képviselő-testület februári ülésén elhangzott: az európai uniós felkészülés szempontjából kamatozhatnak a kapcsolatok. Viszont az EU-csatlakozás után meg kell újítani a testvérvárosokkal kötött korábbi megállapodásokat, melynek során - a hozzászóló képviselők, Dongó László és Oltyán Lajos szerint - a szerződésekben nagyobb hangsúlyt kell fektetni az oktatásra, fontos, hogy abban az oktatási intézmények közötti együttműködés kiemelten szerepeljen. Elhangzott: a fiatalok uniós felkészülését segíti a város iskoláiban található öt EU-tanterem, amellyel Szentes vezető helyen áll az országban.

A képviselő-testület tudomásul vette a tájékoztatót, ugyanakkor felhívással fordul a város lakosságához és civil szervezeteihez, hogy baráti társaságok alapításával segítsék elő a kétoldalú, intenzív emberi kapcsolatok továbbfejlődését.

L. J.


<<< Vissza