<<< Vissza

Újra megtaláljuk az értékeket!
Népzenei emlékek nyomában

2003. február 28.

 
A napokban jelent meg Hankó Györgyné Paksi Márta "Szentes és környéke népzenéje és néptánca a XX. században" című könyve és a hozzá tartozó hanghordozó (CD, illetve kazetta), amelyen a korszak népzenei emlékei hallhatók szentesi művészek előadásában. A Klauzál Gábor Általános Iskola pedagógusa egyébként nemcsak e könyvvel hívja fel a figyelmet a népzene és a néptánc hagyományainak fontosságára: kéthetente szerdán a Rádió Szentes "Síppal, dobbal, nádihegedűvel" című népzenei magazinját vezeti, valamint a Zöldág Egyesület keretein belül tart néptánc foglalkozásokat.

- Hogyan és mikor került kapcsolatba a népzenével, néptánccal? Honnan jött az ötlet egy ilyen hosszú korszakot felölelő kiadvány elkészítéséhez?

- Néptánccal 1984 óta foglalkozom, azóta tanítom az iskolában. Mindig érdekelt a magyar néptánc, amelyet nem könnyű lejegyezni, éppen ezért sokan nem is ismerik igazán. Úgy éreztem azonban, hogy fel kell kutatni és meg kell őrizni saját hagyományainkat, s mivel komolyabb népzenei gyűjtések Szentes és környékén nem voltak, magam is gyűjteni kezdtem. Közben tanfolyamokra iratkoztam be, majd a Táncművészeti Főiskolára jártam. Szakdolgozatomat "Szentes a tekerő hazája" címmel írtam, ugyanis gyűjtéseim során egyre többet láttam abból a népzenei életből, ami itt volt Szentesen. A szentesiek már-már elfelejtették, hogy milyen hagyományai voltak itt a tekerős muzsikának. A könyvvel nemcsak emléket szerettem volna állítani a helyi népzene képviselőinek, többek közt a tekerősöknek, hanem szerettem volna elérni, hogy ezek az értékek újra megelevenedjenek.

- Hogyan látja, lassan húsz éve tartó munkája nyomán feléledt valamelyest a népzene, néptánc iránti érdeklődés Szentesen?

- Feltétlenül vannak jó jelek. Előrelépésként értékelem, hogy az embereket érdekli a népzenei magazinunk, előrelépés ez a könyv is, hiszen így ezek a dallamok, táncok már nem sikkadnak el. Úgy érzem, a visszaszoktatás korszaka ez, amikor újra meg kell találnunk értékeinket, s újra fel kell vállalnunk azokat.

- Milyen tervei, ötletei vannak a néptánc és a népzenei hagyományok megőrzésével, népszerűsítésével kapcsolatban?

- Tímár Ferenccel tervezzük egy web-oldal létrehozását, ahol az új, friss gyűjtéseket lehetne megtalálni. Van egy olyan célom, hogy Szentes imázsához tartozzon hozzá a tekerő is. Például Szenyéri Dánielnek (1885-1969), az utolsó nagy szentesi tekerőművésznek szobrot lehetne állítani, valamint teret lehetne róla elnevezni. Mindezzel jeleznénk: a népzenének Szentesen gazdag hagyományai vannak.

P. K.


<<< Vissza