<<< Vissza

Gondolatok

2003. február 14.



Kölcsey a Himnusz első versszakában három értéket foglalt a kérő imájába: jókedv, bőség és védő kar. Más szavakkal: műveltség, jólét és létbiztonság. Ha van kedved játszani, végy elő papírt, tollat és állítsd értékrendbe ezt a hármat, majd ha leírtad, gondolkozzál el rajta, vajon az e a leghelyesebb sorrend?

Irigylésre méltó ember az, aki boldog házasságban él, jól sikerült gyermekeket nevelt és olyan barátai vannak, akikkel szívesen mutatkozik.

Öles betűkkel áll a lap tetején ez a riasztó megállapítás: "A lakosság fele nem művelődik." Vagyis sehogyan sem. A cikkből kiderül, hogy leginkább az olvasásra fordított idő kevesebb (vagy semmi). Sajnos ebből következik, hogy ijesztően megromlott a magyarok beszédkészsége: csupán nyögés, akadozás, rossz szórend, a durvaságot nem is említem. Figyeld meg a fiatalok hogyan beszélgetnek, amikor egymás között vannak, vagy inkább ne tedd, mert félő, hogy a töltelékszavakat nehezen fogod elfelejteni.

Végy kezedbe egy újságot és lapozz bele. Abból, hogy hol kezded a nézegetést, hol állsz meg, mennyi idő múltán teszed le, sok mindent elárulsz magadról...

Végül, remélve, hogy derűre fakaszt, íme egy hír Svédországból: "Továbbra sem kisebbíthető az adóalap összege mellnagyobbítással. Az ítélethozó kétségtelenül szűkkeblűen döntött.

Dr. Imre Ernő

<<< Vissza