<<< Vissza

Külsősként a bizottságban
Lakások tudói

2003. február 14.



Képaláírás: Kiss Lászlóné, Dobosné Fekete Andrea, Dunás-Varga Zoltán

Heteken át e hasábokon az önkormányzat képviselői szólaltak meg, mondták el véleményüket. Kérés volt, miszerint a testület mellett működő bizottságok külső munkatársai is kapjanak lehetőséget a lapban. A jó ötletre mindig is vevő volt a Szentesi Élet. E számunktól tehát ők mutatkoznak be olvasóinknak. Sorozatunkat a lakásügyi bizottság tagjaival kezdjük.

Kiss Lászlóné a Magyar Szocialista Párt Szentes és Térsége Szövetségének irodavezetője. Mint mondja, a választásokat követően az MSZP részéről a frakcióvezető és az elnökség javaslata alapján állították össze a külsős bizottsági tagokat.

- Talán a legmunkásabb bizottságba kerültem - meséli. - Bár most nagyon jó itt dolgozni, mert az nem mostanában volt, hogy a város harminc szociális bérlakást tudott a rászorulók rendelkezésére bocsátani.

- Gyorsan, sok munkával indítottak.

- A sürgősségi listán szereplő embereket újra kellett helyszínelni, nem változtak-e a körülmények az eltelt idő óta. Minden lakásnak megvan a leendő tulajdonosa. Olyan emberek, akik igazán megérdemelték már. Lassan költözhetnek, bár a Szabadság téren ez elhúzódhat márciusig. A feladatok nagy részével itt a hivatal munkatársai szembesülnek, mi már a feldolgozott tényeket kapjuk meg. Az általuk beterjesztett családokat látogatjuk végig. Legközelebb a felújítási költségekre beadott igényeket kell majd felülbírálni, helyszíneléssel alátámasztani a hitelkérelmek jogosságát.

- Épülnek újabb lakások?

- A költségvetést átvizsgálva nem igazán látok lehetőséget. De reménykedjünk. Sokan várnak a sorukra. Mindenkinek nagyon fontos, hogy ő kapja a lakást. Nagyon nehéz dönteni.

Dobosné Fekete Andreát a Fidesz Magyar Polgári Párt jelölte a lakásügyi bizottságba. Két választási ciklusban próbált bekerülni a testületbe, előbb a Fidesz, legutóbb pedig a Kurca Vidéke Polgári Egyesület jelöltjeként, az adott helyzetben kapta a lehetőséget, külsős munkatársként támogassa a lakásügyi bizottság munkáját. A grémium alelnöknek választotta. Ő így vall a bizottsági munkáról.

- Évek óta dolgozunk együtt, a Kurca Vidéke Polgári Egyesület titkáraként szoros kapcsolatot alakítottunk ki a Fidesz MPP-vel. Nagyon örülök neki, így jobban belelátok a testület munkájába, a város életébe. A lakásügyi bizottságba bekerülni most nagyon jó dolog. Olyan tevékenység, amivel örömet lehet szerezni, hiszen az előző ciklusban nyert pénzeken, a város segítségével új lakások épültek. Most sikerült harminc családnak örömet szerezni. De nagyon sokan állnak a várakozó listán. Nehéz helyzetben élő családok, fiatal, gyermeküket egyedül nevelő szülők, anyukák, de apukák is. Reményünk szerint épülnek majd új lakások, pályázatokra továbbra is van lehetőség, de mindig van, hogy adnak el lakásokat, s a helyükre új igénylők kerülnek. A sürgősségi listát mindig a szakbizottság hagyja jóvá.

- Hogyan történik a helyszínelés?

- Jegyzőkönyvet veszünk fel. Nézzük a körülményeket, hányan, hogyan élnek. Hiszen, amikor korábban beadta a kérelmet, évek teltek el azóta, változások történtek egy-egy család életében, gyerekek születtek például. Jó érzés azon segíteni, aki nem tudja megoldani a problémáját. A bizottságba olyan emberek kerültek, akik szociálisan egyébként is érzékenyek. Külsősök feladata, hogy képviselőiket támogassák. Mint külső tagoknak, hozzászólási jogunk van a testületben. Rendszeresen ülésezünk.
Dunás Varga Zoltán a Munkáspárt, a baloldali összefogás egyéni jelöltjeként indult a választáson. Bár választókörzetében nem ő kapta a legtöbb szavazatot, a baloldali összefogás támogatásával külsős tagként beválasztották a lakásügyi bizottságba.

- Mivel tudja segíteni a bizottság munkáját?

- A Szentes-Víz Kft. dolgozójaként vízóra-leolvasással, vízórák cseréjével foglalkozom, ebből adódóan nincs a városban olyan ház, lakás, ahol ne fordultam volna már meg. Ismerem a város lakóinak helyzetét, szociális körülményeit. Mindez hozzájárulhat ahhoz, hogy segíthetem a bizottság munkáját, és talán azokon az embereken, akik valóban rászorulnak a segítségre, lakásra, illetve építési vagy felújítási kölcsönre. Nagy öröm, hogy hosszú évek után nemrégiben harminc lakást adtak át. Nemes feladat. Már voltam a lakásügyi bizottság tagja, 94-98 között, elmondhatom, nem vagyok kezdő - mondja.

- A szociális bizottsággal milyen a kapcsolatuk?

- Minden ülésünkön részt vesz annak elnöke. Az adott osztály munkáját segítjük elsősorban. Talán mi egy kicsit más szemüvegen keresztül látjuk a dolgokat.

Lovas József

<<< Vissza