<<< Vissza

Csatlakozás és acsarkodás

2003. február 14.



Egyre többet hallunk országunknak az Európai Unióhoz való csatlakozásáról és az ezt megelőző népszavazásról. Minden politikai irányzat megfogalmazza a csatlakozásról vallott felfogását, érveit vagy ellenérveit, a csatlakozásunknak jó és kevésbé jó oldalát.

A kormányzat kérdőívet is küldött minden állampolgárnak, hogy azt kitöltve jelölje meg, mire is kíváncsi, miről szeretne többet tudni.
Elhangzott olyan érv is, ha tagjai leszünk az Európai Uniónak, akkor azt igyekezzünk a saját ízlésünk szerint formálni, hogy az nekünk komfortosabb legyen.

Gondolataim e témakörben fogantak, mert nem értem a felvetést. Nagyságunknál fogva alig hiszem, hogy mi lehetnénk az általános szellemiség meghatározói és a reformok hordozói.

Nem kívánok gazdasági témakörökben állást foglalni. Ismereteim hiányában ezt nem is tehetem, de az ízlésről és az általános szellemről van kialakult véleményem, amit most szeretnék önökkel megosztani.

Milyen példák állnak előttünk és mi az, ami jó lenne, ha nálunk is polgárjogot nyerne és országunk, városunk népébe maradéktalanul beivódna?
Azt hiszen nem kell félnünk a szomszédos Ausztria gondos rendszeretetétől, amit oly sokszor megcsodálunk. Nem kell félnünk a németek szorgalmától, a franciák szellemiségétől és műveltségétől, a hollandok mezőgazdasági és kertészeti technológiájától, az angol demokráciától, a svéd környezetvédelemtől és az egészség kultúrájától, a finnek hangyaszorgalmától, az olaszok, spanyolok és a görögök vendégszeretetétől, amit oly sokszor élvezünk.

Példa van előttünk, hogy a nemzetiségi sovinizmus miként szűnik meg.
Azt gondom, hogy ezeket az általam fontosnak tartott jellegvonásokat és szellemiséget maradéktalanul importálnunk kellene az unió közösségéből.
Bevihetjük az unióba sajátos nemzeti kultúránkat, nemzeti termékeinket és a magyar tudományt.
Nem kell bevinnünk az Európai Unióba a pökhendiséget, az acsarkodást, az elvtelen marakodást, a kötözködést. és a kivagyiságot, a társadalmi széthúzást, mert erre ott semmi szükség nincs.

Ha az utóbbiakat mind elhagyjuk, akkor tudjuk igazán szolgálni az Európai Unió szellemiségét és lehetünk megbecsült tagja az uniónak.

Geréby József

<<< Vissza