<<< Vissza

Rendelet pórázon
 

2003. január 24.

 

Az önkormányzat pénteki ülésén tárgyalja első olvasatban az állattartásról szóló rendelettervezetét. Mint megtudtuk, a most készülő szabályozás megalkotásakor az volt az alapkoncepció, hogy csak az állattartás viszonylag laza kereteit írják elő, s hatósági beavatkozásra csak akkor kerüljön sor, ha a lakosság egymás között felmerült vitás ügyeit nem tudja megoldani. Lehetőség van ugyan szigorúbb szabályzásra, de annak mind a magánszemélyekre, mind a városra nézve komoly anyagi következményei lehetnek.

A hatályos szabályozás szerint belterületen nem lehet nagyüzemi állattartás. Nem nagyüzemi méretű azonban harminc szarvasmarha, száz sertés vagy ezer baromfi tartása. E viszonylag nagyszámú állat nevelése nagyon zavaró tud lenni a szomszédok számára. A lakosság egy részének kérése, hogy ebet csak pórázon és szájkosárral lehessen közterületre vinni, parkba, játszótérre, sportpályára egyáltalán ne. A kedvtelésből tartott állatok közül csak az ebtartást szabályozták részletesen. Az utóbbi időben azonban néhány szélsőséges esetben panasz érkezett olyan több lakásos emeletes házban lakók ellen, akik tíznél, húsznál is több macskát tartanak.

A trágya tárolását a város külterületén eddig szabályozta a rendelet. A tanyás ingatlanok számának növekedésével többen panaszkodtak arra, hogy állandó lakhelyükhöz közel a szomszéd nagy mennyiségű trágyát tárol. Hogyan szabályozzák le mindezt? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresik aválaszt a képviselők a rendelettervezet első olvasatában.

<<< Vissza