<<< Vissza

Elúszott az igazság
Lakat az uszoda bejáratán

2003. január 24.

 

Az olvasók jól ismerik a régi viccet, amely szerint Mercédeszeket osztanak a moszkvai Vörös téren, és erről érdeklődik a hallgató a rádióban. A válasz: a hír igaz! Csak nem Mercédeszek, hanem Volgák és nem osztogatják, hanem fosztogatják!

Ez jutott eszembe, amikor néztem, hallgattam és olvastam a számtalan hírt és tudósítást a szentesi uszoda elmúlt heti bezárásáról.

A hír igaz... csak...! Olvasom: az ÁNTSZ azonnal intézkedett, hogy megelőzzék a nagyobb bajt. A hír igaz! Amint elolvasták az újságban a tudósítást, még aznap lezáratták az uszodai sátrat. Csak... a vízben található, szemcsék nem január közepén, hanem október idusán jelentek meg a szentesi uszodában. Három hónapig zavartalanul kente, engedte magára a sportoló, a kedves fürdőző.

Olaj-kátrány származék szennyezi az uszoda vizét, a tusolni vágyó zuhanyozók testét. A hír igaz! Csak... senki nem tudta mi úszkál a vízben, milyen mennyiségben és mi lehet a hatása az emberi szervezetre. Kiderült cellulóz hatású algák támadták meg az egyik termálkút vizét. Kellemetlen, de hatástalan vegyület.

Apropó kutak. Nem négy, még csak nem is három kútból származik a melegvíz, ahogyan a híradásokból megtudtuk, hanem két kútja termeli a vizet a városnak.

Ivóvíz minőségűnek kell lenni a medence tartalmának és a tusolóból folyó nedűnek - szól a bezárást elrendelő verdikt. Valóban, erről szól a magyar szabvány. A termálvízzel kevert víz azonban sohasem volt ivóvíz minőségű - hangoztatja a megkérdezett szakember.

Megszűrik a vizet, és máris nyithat az uszoda - lelkesedik a média. A hír igaz! Csak ez hosszabb folyamat, ám az ötletes szentesi megtalálja az azonnali megoldást. Visszakötik a csöveket a 25 évig használt, a Kurca túlsó partjáról érkező melegvizes vezetékre és visszaáll a régi rend. A hír igaz! Csak... az a negyedszázadig megfelelő minőség, a mai korszerű világunkban, már nem jó!

Az emberi butaság közben virágba szökken és újabb és újabb híreket hoz a téli szél. Az úszók, a vízilabdázók, az úszni szerető gyerekek és felnőttek időnként lemennek a ligetbe és megcsodálják a lakatot.

Rémhírek terjednek. Szerelmi aktusnál milyen károsodást okoz az uszoda vize?! Tízszeres áron azonnal megoldódik a probléma. Még néhány mintavétel és holnap nyit az uszoda! Mindenki tud valamit, egy csomóan intézkednek, még többen reménykednek. Az uszoda bővítésnek, a fejlesztésnek pedig lényegében semmi köze az esethez. A most használt víz, a teniszezők csarnokát fűti. Elrepedt a gomb, néhányan már a kabátot is eldobnák!

Csak az a lakat ne vigyorogna az uszoda bejáratán!

Kruzslicz Pál

<<< Vissza