<<< Vissza

"Elfogtam egy levelet"
Olvasónk írta

2003. január 24.

 

A december 29-i évbúcsúztató fúvóskoncert éjszakáján álmomban sikerült elfognom egy levelet, amely Ollainé "angyalszárnyáról" repült felém. Rajta valamennyi szentesi civil- és politikai szerződés bélyegzőjének halvány lenyomatával. Örvendező pislogással vettem tudomásul, hogy milyen csodálatos egyetértésben búcsúztattuk a rendkívül mozgalmas és hangulatában sokszor eléggé nyomasztó és ellentmondásos óévünket. 

A levél "írója" valamikori, Szentesről régebben elszármazott külföldön élőt sejtetett mert a felsorolt neveket és egyéb eseményeket "sajátosan" közölte. Már az indító gondolatsora is merész minősítést tartalmaz. Szerinte Szentes már jó ideje nem csupán jóhírű sportváros, hanem a kultúra jelentős "fellegvára" is. Impozáns városi könyvtárában, művelődési intézményeiben a Péter Pál Polgárházban, a modern városi kiállítótermében havonként szembesülnek az érdeklődők "újdonságokkal" régiónkat is túlszárnyaló kulturális, művészi eseményekkel, helyi és országos hírű személyiségek közreműködésével. Általános és középiskolás diáksága legjobbjai sorra-rendre nyernek országos hírű szakmai és kulturális jellegű versenyeket. Koncert- és fesztivál minősítésű fúvószenekara, a Bárdos Lajos énekkara évről-vére egyre népszerűbbek és kedveltebbek mind a városban, mind az országban, sőt külföldi fellépéseikkel is. A világi- és egyházzenei hangversenyek, kórustalálkozók megyénkben is különlegességnek számítanak. Micsoda öröm és a szeretet érzése hatotta át a zsúfolásig megtelt színházterem - egy gombostűt sem lehetett leejteni - hallgatóságát december 29-én!

Szembetűnő volt a műsor igényes műfaji változatossága: a Bánk-bán operából két részlet - Körzene, Hazám, hazám...- orosz népdal, film- és musical részletek - pl. Johan de Maij Hobbitok-ja a Gyűrűk urából, vagy L. Berstein West Side Story-jából a szintén nemzetközi hírű Bárdos Lajos vegyeskar közreműködésével a legismertebb és "fülbemászó" dallam részletekkel, vagy a Régi idők vegyes, nosztalgikus "egyvelegeiből" szintén a kórus segítségével. Nem véletlenül hangzottak el részletek Szörényi-Bródy  "István a király" c. rockoperájából nem kis örömünkre. És az indulók: a Rákóczi, a Radetzky elmondhatatlan sikerrel! A ráadás is lenyűgöző volt: L. Casucci: Just a Gigolo és Ábrahám Pál: Honvéd banda a Viktória c. operettből. Szinte a 2003. év egészére iránymutató "programként" csendült föl a "Dona nobis pacem" - Adj nekünk Békét! - c. gyönyörű szerzemény a zenekar 3-as osztatú felállásában. Ezt a módozatot még az angliai birminghami palotából - karácsonyi koncert az uralkodónő tiszteletére - a BBC 100 tagú koncertzenekara sem produkálta ilyen ötletességgel. A kedves "levélíró" itt túl "kalandos" megoldást ajánl: érje el a városi magistratus, hogy BBC 100 tagú zenekarának "leselejtezett" hangszereit az "Európai Uniós" barátság jegyében már ez év közepére juttassák el ajándékként a szentesi fúvósoknak valamelyik NATO-beli repülőgéppel, és a megye határától Josef  Móra és Alexader Farkas képviselő urak "lovasbandériumával" szállítsák Szentesre békés egyetértésben. (Ha mindez ebben az évben nem sikerülne, még mindig biztos eszköz marad a Kávésszerenád valódi kávéspohara a valódi kiskanállal és érmével!) A már emlegetett angliai koncert híres "Advent" vegyeskórus tagjainak valamennyi kézi mikrofonja talán elérhetetlen álom, de biztos megoldható lenne, hogy Emericus Szirbik és Louis Szűcs urak által "elővarázsolt" díszes szőnyeg teríttessék le a 2003. évet búcsúztató kórus és zenekar elé és szigorúan a városi Sportcsarnokban! (Több TV adó és közvetíthetné persze szívesen és olcsón!). A Búcsúkoncertet előkészítő gyakorló-próbákat pedig 2-3 havonként mutassák be Szentes polgárainak, természetesen Mihály Béla és Nagy János szenzációs közreműködésével!

Végül levélírónk "legmerészebb" ötletként javasolta, hogy Szentes városa vállalkozzék egy tényleg modern, ízléses - talán intellektuális - jellegű valóságshow műsor rendezésére, netán a Horváth Mihály Gimnázium drámai tagozatosainak és igényes vezető tanárainak közreműködése és irányítója mellett. Hiszen éppen ebben az évben lesz 25. éves jubileuma a drámai tagozatnak és 50 éves a felnőtt amatőr színjátszás! Az egész show-rendezvény sorozatnak a valós létje lehetne, hogy az állami tv és magánalapítványok anyagi segítségével varázsolják "újjá" a Petőfi Szállót és a színháztermet valamint a volt megyeházát.

Egy pártatlan, de szigorú kuratórium felügyelné az egész folyamatot, melynek elnöke Gábriel Rózsa, tagja György Bucsány lehetne. A végső eredményt G. Rózsa hirdetné ki májusban a " megyeház" balkonjáról.

A "nagyobbik tét" a város lakóinak bevonása a "kukkoló" ellenőrzésbe, amely kiterjedne valamennyi választott és delegált önkormányzati képviselőre, a város életét ténylegesen irányító és befolyásoló potentátokra. A végleges "kipontozódás" jó három és fél év múlva következne el. Bár ez nem is nagy idő, de elegendő a választási ígéretek valós teljesítésére. Így lehetne a város a sport a kultúra, a gazdagodás és az emberi elégedettség színhelye, igazi otthonunk. Bár minél több válna valóra álmainkból:

Ezt kívánja szívből a szentesiek "Vilmos Földi-je", vagyis

Földi Vilmos

<<< Vissza