<<< Vissza

A helyesírás bajnokai
 

2003. január 24.


A Boros Sámuel Szakközépiskola immáron 11. alkalommal ad helyet az Implom József Helyesírási Verseny regionális döntőjének. Fári Istvánné tanárnőtől megtudtuk, az iskola azért kapja évről-évre a verseny szervezésének jogát, mert tanítványaik jó eredményeket érnek el különböző helyesírási versenyeken.

A verseny országosan elismert rendezvénnyé vált. Híres és neves nyelvészprofesszorok fogadják el meghívásukat, előadásuk mind a diákok, mind a tanárok számára nagy élményt jelent. Idén a televízióból is ismert dr. Balázs Géza professzor az informatikával kapcsolatos nyelvről, dr. Nagy János professzor pedig "A betűről és a könyvről" címmel tartott előadást.

A versenyt három kategóriában rendezték, úgy mint gimnazisták, szakközépiskolások és szakmunkásképzősök részére. A versenyen közel negyven diák vett részt, azon iskolákból, ahol előtte megtartották a házi versenyt, annak a győztese került be. Azért regionális, megyei verseny, mert ezen együtt értékelik a szegedi és a megyei versenyzők produkcióját. Más egyéb versenyeken külön-külön szerepelnek.

- Először egy tollbamondást kellett írni Kossuthról szólt, hosszú, de nagyon szép volt a szöveg, különösebb helyesírási problémát nem jelentett a diákok számára. Mindannyian sikerrel vették az akadályt. A verseny másik részében feladatlapokat kellett kitölteniük a versenyzőknek, változó nehézségi fokú feladatokkal. Nagy figyelmet kell szentelni a megoldásukra - tájékoztatta lapunkat Fári Istvánné.

Szentesről a Horváth Mihály Gimnázium, a Zsoldos Ferenc Szakközépiskola és Szakmunkásképző, valamint a házigazda intézmény diákjai vettek részt a versenyen. A szakközépiskolai kategóriában 17 induló közül Paróczai Éva (felkészítő tanár: Fári Istvánné), a Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskola 11. osztályos tanulója második helyezést ért el, míg Bártfai Rita 9. c osztályos tanuló (felkészítő tanár: Beszterceiné Sarkadi Nagy Zsuzsanna) holtversenyben a 4-5-6. helyet szerezte meg. A gimnazisták és a szakközépiskolások versenye nagyon szoros volt. Az előbbiek kategóriájában a szegedi diákok taroltak, míg a szakiskolások versenyében hat induló közül Egyed Adrienn második, Doktor Dorottya a harmadik helyet szerezte meg. Mindketten a Zsoldos Ferenc Szakközépiskola és Szakmunkásképző tanulói, felkészítő tanár: Madarász Ildikó.

- Évával részt veszünk az országos versenyen, melyet február utolsó hétvégéjén rendeznek Gyulán. Reméljük, megismétlődik a tavalyi eset, ahol az itteni második helyezett lányunk megnyerte a Kárpát-medencei döntőnek megfelelő, rengeteg tanulással és feladatmegoldással járó versenyt - meséli a tanárnő és mosolyog hozzá.  - Így legyen - mondom. A mielőbbi viszontlátás reményében köszönök el a tanulókat felkészítő tanárnőtől.

(lovas) 

<<< Vissza