<<< Vissza

Szeszt főztek a Nagyhegyen
Pálinkaháznak nevezték

2003. január 24.


Vígh László a butellakiállítás anyagát rendezi a múzeumban

Szentes és környéke őstermelői: Vajda Bálint, Vida Lajos, Kiss Bálint, Kiss József, Sima László, a Mátéffy-család három tagja és kb. háromszáz ember szövetkeztek a húszas években, megalakították a Szentesi Gyümölcs és Zöldségtermelők Szövetkezetét. Nagyhegy 250. sz. telekre építettek a cefre, törköly és a kifőzött termék számára medencéket, üzemépületet, amelyben két cefrefőző, egy finomító üstöt és tartozékait szereltették be. Alkohol tárolására pincét, raktárt, italárusításra helyiséget, irodákat. A szeszfőzde létesítményt "pálinkaház-nak" neveztük. Sima Lászlót a közismert, népszerű írót, újságírót választották a szeszfőzde vezetőjének. Munkájával elégedettek voltak...

Néhány év után rokkantsága, betegségei, előrehaladott kora végett visszavonult. Nagyhegy Kispaté úti gyümölcsös, szőlőskertjükben feleségével erejükhöz képest tevékenykedtek. Csendben, szerényen éltek.

Eperjesi Sándor - pénzügyőr szemlész, nyugdíjas - színvonalasan, becsületesen irányította a szeszfőzde folyamatait... A termelők - néhányan - segítettek a cefréjüket, a savanyúborukat, s a lefejtett bóralját (= seprőt) üstbe merni, és kavarták hogy ne égjen le. A törkölyt nem kellett kavarni. A harmincas évek második felében Szíjártó Gyula és testvérei - rézművesek - kiskunfélegyházi üzemükben gyártani kezdték az öntöttvas üstöt. Ebbe szerelték a rézüstöt. A két anyag között kb. 10 cm-es terjedelemben víz volt. A cefre nem égett le, a kavarás szükségtelenné vált. Kéziszivattyúval pumpálták a vizet a padláson lévő tartályba, az alszesz, finomszesz hűtésére. A finomítóüstből az alpárlat kislánggal hevített hűtés után kristálytiszta, közel százfokos alkohol csordogált. Eperjesi Sándor az alszesz fokából, mennyiségéből kiszámolta pontosan, hogy hány liter finomszesz és 52 fokos pálinka lesz... Ez a fok ártézivíz hozzáadásával készült. A termelők bíztak benne, tudták, hogy jó minőséget kapnak. Molnár bácsi szorgos, becsületes őstermelő itt főzetett éveken át, segített a munkában. Nem volt panasza, csak kételye, amikor 10 liter pálinkája lett. Ezzel nem tudott megbékélni. Érvelt, miért pont enni? Ha kevesebb, vagy több lenne - megnyugtatná. A szeszfőzdevezető válasza: "mások mennyiségét nem növelhetem, csökkenthetem. Kevesebbet-többet nem adhatok. " A válasz nem nyugtatta meg. De a következő években Ő is hozta a főzni valót. A szeszfőzde működését pénzügyőrök, szövetkezet vezetősége rendszeresen ellenőrizte. Eperjesi Sándor munkaképességének határáig becsületesen, szorgalmasan, közismerten dolgozott.

Kátai Ferenc

<<< Vissza