Mellette és ellene is tüntettek

A Tanácsköztársasági emlékmű menjen, vagy maradjon?

 

 

 

Egy 1967. februári Agit. Prop. bizottsági előterjesztésben olvasható a ma is az Apponyi téren található kétalakos Tanácsköztársasági emlékmű felállításának indítványa, mely szerint "Az MSZMP Csongrád Megyei Pártbizottsága Szentes Város Végrehajtó Bizottsága előterjesztése alapján javasolja Tanácsköztársasági Emlékmű felállítását Szentesen a Magyar Tanácsköztársaság 50. évfordulója alkalmából. Szentes az alföldi városok között jelentős szerepet töltött be a Tanácsköztársaság idején, de a magyar munkásmozgalomban is.

Ennek ellenére jelenleg Szentesen sem tanácsköztársasági, sem munkásmozgalmi figurális emlékmű nincs."

 

 

 

A legutóbbi testületi ülésen felmerül annak a lehetősége, hogy ezt az emlékműt a térről eltávolítva ide kerülne az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára épülő emlékmű.

 

 

 

A körzet képviselőnője Krausz Jánosné a szobor megmentése és megmaradása érdekében hívta a szimpatizánsait a térre, hogy tiltakozzanak a tervezett intézkedés ellen.

Sokaknak a két emberalak a kubikusokat jelképezi, másoknak földmunkásokat (nem ugyanaz), ezért alakult ki az, hogy ez egy kubikos emlékmű.

 

Krausz Jánosné beszédében megemlékezett a a kubikos nyomorról, és áldozatos országépítésükről és kérte, hogy ezt a napot nyilvánítsák a kubikusok és földmunkások emléknapjává városunkban.

 

 

 

Valljuk be nem az lenne az első olyan szobor városunkban, mely új helyre költözne, de az eddigi szoborvándorlásokat nem övezte ekkora tiltakozás. Legutóbb Wass Alber adta át helyét Piusz pápának, de Horváth Mihály szobra is többször vándorolt.

 

Mozgalmas a szoborsors Szentesen!

 – egy kis képes várostörténet a Kossuth tér átrendezése kapcsán –

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2016. 04. 24.

 

.