Barangoltunk Szentes kincsei között

 

 

 

A Szentesi Városi Könyvtár minden évben csatlakozik az Informatikai és Könyvtári Szövetség által meghirdetett Internet Fiesta rendezvénysorozathoz. Ennek idei mottója: Közös kincseink az Interneten, ami szinte kínálja egy értékes és gazdag helyi virtuális gyűjtemény és létrehozója bemutatását.

A költészet világnapján (március 21-én) az Internet Fiesta rendezvénysorozat keretében hallhattunk a Barangolás Szentes Kincsei között honlap hátteréről. Lantos Imre többed magával hozta létre www.szenteskincsei.gportal.hu címen elérhető internetes helytörténeti gyűjteményt.

Ennek az oldalnak a születéséről, napi munkálatairól faggatta az alkotót Tímár Ferenc informatikus könyvtáros a szépszámú közönség előtt.

 

 

 

Ez az oldal Önnek szól, legyen akár idelátogató turista, aki nyaralását, kirándulását Szentes kincseinek felfedezésével is szeretné maradandóbbá tenni. Legyen akár kutatást végző szakember vagy diák, legyen akár tősgyökeres lokálpatrióta, vagy egyszerűen olyan lakos, aki nem tud csak úgy elmenni egy műemlék épület, egy szobor, egy emléktábla vagy egy szép természeti jelenség mellett.

 

 

 

Szentes mindannyiunké, mégis az itt élőknek egy-egy kis részlete esetleg jóval többet jelent, mint másnak. Például azért, mert fontos számára, hogy ne merüljön feledésbe egy Szentesért sokat tett ember, egy régi emlék, egy kis szelete fiatalságának, amit szeretné, ha unokái még látnának.

 

 

 

Az oldal szerkesztői éppen ezen munkálkodnak: tematikus rovatokkal, aktuális saját vagy városi szervezésű eseményekről beszámoló szöveges és képanyaggal, archív cikkekkel, életrajzokkal, régi és mai fotók összehasonlításával, útbaigazító térképrészletekkel teszik mindezt.

 

 

 

A képanyagot helybeli fotósok munkáiból állítják össze. Reményeik szerint az oldal segítségével a szentesiek éppúgy gyarapíthatják ismereteiket, mint a Szentessel még csak ismerkedők egy nem hagyományos idegenvezetés keretében.

 

Az előadásra készülve Tímár Ferenc azt kérdezte Lantos Imrétől, hogy valójában idegenvezetőként kell elképzelnünk a tevékenységét? Jött is a frappáns válasz: - Idegeneket, nem vezetek, csak barátokat! :-)

 

Szóval az oldal nyitott bárki számára, aki kedvet érez, van hozzá anyaga és ötletei, illetve megfelelő minőségű fotódokumentációval rendelkezik, nyugodtan keresse meg az alkotókat.

 


 

Barangolás Szentes kincsei között

Internet Fiesta - 2016

 

 

 

Lantos Imre lelkes amatőr helytörténész (fotós, informatikus, ...:) a Koszta József Múzeum munkatársa feltérképezte és folyamatosan dokumentálja a Szentesen és környékén található építészeti emlékeket, köztéri alkotásokat, emlékhelyeket. Munkájáról, inspirációjáról kérdezte 2016. március 21-én a Könyvtárban tartott bemutatón Tímár Ferenc informatikus könyvtáros.

 

A Szentesi Városi Könyvtár minden évben csatlakozik az Informatikai és Könyvtári Szövetség által meghirdetett Internet Fiesta rendezvénysorozathoz. Ennek idei mottója: Közös kincseink az Interneten, ami szinte kínálja egy értékes és gazdag helyi virtuális gyűjtemény és létrehozója bemutatását.

www.szenteskincsei.gportal.hu

Lantos Imre bemutatkozásából megtudhattuk, hogy általános iskolás kora óta érdeklődik a történeti, építészeti, kulturális értékek iránt, és később ezek megismertetése is kedves elfoglaltsága lett a Tájak, Korok, Múzeumok szentesi szervezetében

 

Büszkén emlékezett vissza egyik nagy "fegyvertényükre", Koszta József hamvainak kutató munkája nyomán történt hazahozatalára, ami 2008-ban országos visszhangot váltott ki. Kiderült ugyanis, hogy városunk Kossuth-díjas festőművésze a Fiumei úti sírkertnek nem abban a parcellájában nyugszik, ahol a síremléke áll.

 

 

Az exhumálásról és a szentesi Kálvária-temető díszsírhelyén a feleségével együtt történő újratemetéséről a Szentesi Mozaik képes tudósításai részletesen beszámoltak.

 

 

 

Lantos Imre a Koszta József Klub vezetőjeként kezdte el fotózni Szentes és térsége nevezetességeit, gyűjteni a rájuk vonatkozó hiteles dokumentumokat, régi felvételeket. Ezek nagy segítséget nyújtottak neki és másoknak is a kirándulások, városismertető séták során.

 

Adta magát a gondolat, hogy mindezt az Interneten is közzé tegye - így született meg a Barangoló és az Útiterv nevű oldala a G-Portál webszolgáltatását használva

 

 

 

Külön oldalt kapott a klub névadója, Koszta József is, képgalériával, és igen gazdag sajtószemelvénnyel.

 

 

 

Az itt szerzett tapasztalatokkal készítette el a Koszta József Múzeum weboldalát, illetve a hétfő esti bemutató tárgyát képező Barangolás Szentes kincsei között címet viselő oldat.

 

 

Az előadás további részében ennek a honlapnak a rendkívül szerteágazó és adatgazdag tartalma került bemutatásra. Amint a nyitó oldalon olvasható, már 591 kincs fotókkal gazdagon illusztrál szócikke érhető el az oldalon. Ezek között megtalálhatók köztéri alkotások - szobrok, emléktáblák - építészeti és természeti értékek, de a könyvespolcra ajánlott olvasni valók is.

 

A képek elkészítésében Maczelkáné Rónyai Julianna és Nagy Zsolt Imre volt a segítségére. A leírások hiteles szövegei Labádi Lajos főlevéltáros cikkeiből valók, de Darók József munkái is megtalálhatók.

 

A honlap tartalmaihoz való hozzáférés négyféle módon lehetséges.

A honlap látogatottságát egy hozzá kapcsolódó, folyamatosan frissített Facebook oldal növeli, ahol a látogatók hozzászólásai is olvashatók.

 

A bemutató végén felvetődött, hogy a helyismereti tartalmak közzétételére vajon a könyv, vagy a weboldal az alkalmas. Lantos Imre szerint ahol a tartalmak folyamatos bővítése és pontosítása, a minél gazdagabb illusztrálás a szempont, ott a weboldal a jó megoldás. Ahol pedig egy letisztult összefoglalás maradandó létrehozása a cél, ott a könyv jöhet szóba - tehát a kettő nem kizárja, hanem kiegészíti egymást.

 

 

 

A Könyv vagy honlap polémia helyett - a honlap és könyv a megoldás. A Városi Könyvtár hétfő esti előadásán az előbbire láthatott egy igen értékes példát a szép számú közönség.

 

Szentes, 2016. 03. 21.

 

.