Könyv és könny

G. Szabó Lenke búcsúztatása

 

 

 

Hosszú, súlyos betegség után 2014. július 18-án, 61 éves korában elhunyt a szentesi kulturális élet egyik nagy formátumú személyisége, G. Szabó Lenke, a Szentes Városi Könyvtár igazgatója.

A Szeder temető ravatalozójánál több száz ismerős, rokon, barát, kolléga, könyvtárolvasó búcsúztatta G. Szabó Lenkét.

 

 

 

Gilicze Andrásné tiszteletes asszony, a Felsőpárti Református Egyházközség lelkipásztora búcsúztatta G. Szabó Lenkét. Szirbik Imre polgármester kiemelte a városért és a könyvtárért tett tettét, melyet ilyen mosolygósan csak egy vérbeli könyvtáros és könyvrajongó tud tenni.

Végezetül Paulovics Tamás egy verssel búcsúzott a Városi Könyvtár volt igazgatójától.

 

 

Őrizzük mosolyod!

Búcsú G. Szabó Lenkétől

 

 

Hosszú, súlyos betegség után 2014. július 18-án, 61 éves korában elhunyt a szentesi kulturális élet egyik nagy formátumú személyisége, G. Szabó Lenke, a Szentes Városi Könyvtár igazgatója.

1953. február 4-én született Szentesen G. Szabó József mezőgazda és Babós Lenke pénzügyi revizor gyermekeként.

Középiskolai tanulmányait 1967-ben Kalocsán az I. István Gimnáziumban kezdte, majd a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban folytatta. Itt érettségizett 1971-ben. A Debreceni Felsőfokú Tanítóképző Intézetben tanult tovább, ahol 1974-ben népművelő-könyvtáros oklevelet szerzett. 1995-ben Angliában tanácsadó tréningen vett részt. 1999-ben Szegeden a József Attila Tudományegyetemen  informatikus-könyvtáros bölcsészdiplomát szerezett.

Szakmai pályafutását a Szentes Városi Könyvtárban kezdte. 1974-80 között a gyermekkönyvtár, majd 1980-tól a felnőtt könyvtár munkatársaként dolgozott. 1980-83 között járási módszertani könyvtáros, 1984-től tájékoztató könyvtáros. 1998-2000 között Hódmezővásárhelyen a Németh László Városi Könyvtár informatikai csoportvezetője, majd 2001-től a Szentes Városi Könyvtár vezetője lett. 

A kezdetektől aktív részt vállalt a szakmai közéletben. 1980-tól tagja volt a Magyar Könyvtárosok Egyesületének, 1983-88 között a Módszertani és Ifjúsági Munkabizottságban tevékenykedett. 1994-től a Városi Könyvtár Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program képviselője, majd a HUNGARNET Egyesület Könyvtáros Szekciójának tagja. 1983-tól cikkei jelentek meg a Csongrád Megyei Könyvtáros című szaklapban. Érdeklődési területe kezdetben a könyvtári módszertan, az irodalomkutatás és a bibliográfia tudománya volt, majd kiterjedt a könyvtári gépesítésre is. A régióban az elsők között kapcsolódott be a könyvtár-informatikai fejlesztőmunkába. 

 

www.vksz.hu - részlet a könyvári honlap nyitóoldaláról  A zsinagóga-könyvtár képe a Wikipédiából

 

A hagyományos könyvtári szolgáltatás színvonalát megőrizve az új kihívásokhoz alkalmazkodva  munkatársaival valódi kulturális-információs centrummá tette az egykori zsinagógába költözött intézményt. Rendszeressé váltak az esti előadások, a helyi alkotók munkáit bemutató kiállítások. Nyertes pályázatok teremtettek lehetőséget a szolgáltatások körének bővítésére az internetes tartalomszolgáltatástól a tehetséggondozáson és a könyvkiadáson át a felnőttképzésig. 

 

 

 

Tevékenysége elismeréseként 1984-ben Miniszteri Dicséretet, 1985-ben Szentesért bronz fokozatú kitüntetést kapott. Kimagasló szakmai munkájáért 2009-ben neki ítélték a Csongrád Megye Közművelődéséért Díjat.

 

 

 

Nyugodj békében Lenke, emlékedet megőrzik szeretteid, barátaid mellett Szentes lokálpatrióta polgárai.

 

 

Szentes, 2014. 07. 27.

 

.