Nem számháború, vagy mégis?!

 

 

 

Szirbik Imre polgármester úr, az önkormányzat 2013. évi költségvetésével, és önkormányzati adósságkonszolidációval kapcsolatos állításai – sajnálatos módon -  korrekcióra szorulnak - mondta Antal Balázs Tibor és Bujdosó Tamás önkormányzati képviselők a mai napon a Fidesz irodán tartott sajtótájékoztatón.

 

Polgármester Úr számokról beszélt, beszéljünk a tényleges számokról - folytatta Antal Balázs Tibor.

 

A teljes sajtótájékoztató az alábbi YouTube videón Ön is megtekintheti!

A sajtótájékoztató teljes (vágatlan) anyaga csak a Szentesi Mozaikon tekinthető meg!!!

 

 

 

1.) Adósságkonszolidáció:

 

Fel nem vett hitelt, nem létező tartozást kifizetni, átvállalni, sem magánemberként, sem önkormányzatként, sem államként nem lehet. Fel nem vett hitelt az adósságkonszolidációba bemosni törvényesen és jóhiszeműen nem lehet.

 

A hitelek összegének számítási módszere az egész országban egységesen lett meghatározva. Ebben a számítási metódusban Szentes sem rosszabbul, sem jobban nem járt, mint más települések.

 

Szentes városa 2012. december 31-én 5.646.877.000.- Ft adóssággal rendelkezett. Ebből a kórháznak adott hitel 127.117.000.- Ft volt. A hitel  összegének megbontása valóban indokolt, bár más szempontból, mint azt Polgármester Úr állítja. Ugyanis a kórház tartozását 127.117.000.- Ft-ot az állam egy az egyben, száz százalékban kifizette. A fennmaradó 5.519.760.000.- Ft hitel negyvenöt százalékát, azaz 2.483.892.000.- Ft-ot vállalt át a központi költségvetés. Összesen tehát több, mint kettő és fél milliárd forintot, egész pontosan 2.611.009.000 Ft-ot! Ez az összeg bizony jóval meghaladja a Polgármester Úr által emlegetett harminchét százalékos mértéket, ez bizony 45%.

 

A Szirbik Imre polgármester úr által emlegetett harminchét százalékos konszolidációval Szentes városa 2.093.044.490.- Ft-ot kapott volna.  A tényleges összeg ennél fél milliárd forinttal több!

 

A sajtóban ezzel szemben egy harmadik szám, évi 165.000.000.- Ft hitel átvállalásáról beszélt polgármester úr, ami a megkapott pénz hat százaléka, a város kasszájában ténylegesen meglévő hitelállomány három százaléka.

 

2011. év decemberében Szentes városa kicsivel több, mint 223.500.000.- Ft-ot kapott a működési hiteleinek csökkentésére, 2012. évben több mint 54.000.000.- Ft ÖNHIKIT kapott. Arról is etikus dolog lett volna nyilatkozni, hogy az átvállalt, kormány által kifizetett hitel után mennyi kamatot spórolt meg a város? A FIDESZ frakció – csak közelítő pontosságú - számítása szerint 6%-os hitelkamatnál ez évi 150.000.000.- Ft megtakarítást jelent csak kamatszolgálatban!

 

A Szentesi FIDESZ álláspontja szerint minden forintot meg kell becsülni, amit a város kap. A 2.611.009.000 Ft-ot polgármester úrnak csak elköltenie kellett, a kormány ezt külön kérelem, külön pályázat nélkül átadta a központi költségvetésből. Ezt az összeget a központi költségvetésbe a választópolgárok fizették be, nem kis nehézségek árán. Azt a magatartást, mellyel a választópolgárok áldozatát Polgármester Úr ennyire lekicsinyli, a magunk részéről mélyen sértőnek tartjuk.

 

 

 

2.) Költségvetés:

 

A FIDESZ frakció úgy látta, hogy a költségvetés is hasonló alapossággal lett kiszámolva, és hasonló ellentmondásoktól feszül, ezért nem szavazta meg azt.

 

Polgármester Úr a költségvetés vitájában is, és a sajtóban is megemlítette, hogy a gyermekélelmezésre a kormány nem adott pénzt, a városnak kell a gyermekélelmezést támogatni. A valóság ezzel szemben az, hogy Magyarország 2013. évi központi költségvetésről szóló 2012. évi CCIV. tv. 2. számú melléklet II/3. pontja szerint az ingyenes és kedvezményes gyermekétkeztetés támogatására a kormány 102.000.- Ft/év/fő finanszírozást biztosít. (Csak emlékeztetnénk rá, hogy 2010-ben Polgármester Úr akkor még képviselőként ennél jóval kevesebb, fejenként évi 68.000.- Ft-ot szavazott meg ugyanerre a célra.)

 

Kissé furcsának tartjuk hát Polgármester Úr nyilatkozatát, annál is inkább, mivel a kollégái, a városháza kiváló köztisztviselői által elkészített és előterjesztett költségvetési rendelet-tervezetben is szerepel a központi költségvetési támogatás 136.986.000.- Ft összegben. A magunk részéről örülünk annak, hogy a Polgármester Úr által előadottakhoz képest a város mégiscsak igénybe tud venni egy ekkora nagy összeget a gyermekélelmezésre. Egyébiránt a város gyermekélelmezésre költött forrásait az elmúlt években folyamatosan csökkentek, 2011-ben még 90.879.000.- Ft-ot költött a gyermekek étkeztetésére a város, addig 2013-ban már csak 25.464.000.- Ft-ot terveztek erre a célra.

 

A FIDESZ frakció álláspontja szerint hála a megemelt kormányzati támogatásnak, a konyha ennél kisebb önkormányzati támogatással is működne, - ahogy egyébként más településen működik is – ha a meglévő kapacitást teljes egészében kihasználná az intézmény, jó minőségű helyben előállított alapanyagból, jó minőségű ételt főzne.

 

Folyamatosan halljuk, hogy a FIDESZ kormány elvonja Szentes város fejlesztési forrásait. Ezzel szemben Polgármester Úr saját maga is elismerte, hogy a város 5 milliárd forint értékű beruházást hajt végre 2013. évben. Bízunk benne, hogy ennél hátrányosabb megkülönböztetés nem fogja érni a várost egyetlen évben sem.

 

Önkormányzati képviselőként ugyanannak a városnak a szolgálatára tettünk esküt, melyet Szirbik Imre egykor oly eredményesen szolgált. Nem véletlenül használtunk, múlt időt.

 

A világ megváltozott körülöttünk, és ezt a változást Szentes városa nem követi. A változás sajnos nem is politikai, mert olyat láttunk már korábban is, a világ változott meg körülöttünk. A régi válaszok, a régi beidegződések sajnos már nem alkalmasak arra, hogy az új kihívásoknak megfeleljen a város. Úgy hisszük, hogy a város támogatása, érkezzen az jobb, vagy bal oldalról, mindenkor hasznos, és az érkező segítséget nem lekicsinyelni kell, hanem megköszönni.

 

Nem elég a kormányra mutogatni, nem elég a térség országgyűlési képviselőjétől elvárni azon feladatok elvégzését, mely a városvezetés kötelessége. Ennél több kell. Nem csak szavakban, nem csak a sajtónyilatkozatokban kell az együttműködési szándékot hangoztatni, hanem a való életben is.

 

Ehhez hozzátartozik az is, ha az országgyűlési képviselő – a városvezetés helyett lobbyzva – plusz 5%-os hitelátvállalást el tud érni, - ami egyébiránt több, mint 282.000.000.- Ft plusz támogatás a városnak, - azt nem szabad elhallgatni.

 

Szentes, 2013. 03. 11.
 

.