Szentes adóságának átvállalásáról

45 vagy 37%? Mindkét szám igaz, csak a szemszög más!

 

Az elmúlt napokban két sajtótájékoztató is volt Szentes adóság átvállalásával kapcsolatban, melyet Farkas Sándor országgyűlési képviselő és Szirbik Imre polgármester tartott.

 

Elsőként a témáról Farkas Sándor számolt be 2013. március 1-jei tájékoztatóján, ahol az alábbi gondolatok hangzottak el. (A sajtótájékoztatón nem tudtunk ott lenni, mert éppen akkor egy másik sajtótájékoztató is volt, de az eljuttatott sajtóanyagot szó szerint idézzük!)

 

 

 

Fontos kormánydöntésről tájékoztatta a választókerületben élőket Farkas Sándor, országgyűlési képviselő, választókerületi elnök a sajtótájékoztatóján.

A kormány döntött az önkormányzati rendszer megújításáról. Kiemelt cél volt a településeken hosszú idő óta felhalmozott adósságállomány konszolidációja. A kormány 2012. év végére az 5 ezer fő alatti települések teljes adósságát átvállalta.

Az 5 ezer fő feletti településekkel folytatott egyeztetéseket követően, 2013. február 27-én a Csongrád Megyei Kormányhivatalban háromoldalú szerződést írtak alá, a megye 10 érintett településének polgármesterével. Ilyen jellegű döntés Magyarország történetében nem volt! Általában a települések adósságának a 40-70 % közötti részét vállalja át az állam. A 3. számú választókerületben, átlagosan 50%-os az átvállalt teher összege.

A tárgyalások során Szentes és Csongrád is kedvezőbb elbírálásban részesült. Szentes 5 milliárd 646 millió forint adósságának 45%-át vállalták át, amely az első fordulóban még csak 40 %-os arány volt. Ezen felül a város által a Dr. Bugyi István kórháznak adott 127 milliós kölcsön 100%-át is átvállalta a kormány. Összességében így több mint 400 millióval nagyobb tehertől szabadul meg Szentes városa.

Csongrádnál 2 milliárd 47 millió forint adósságból az elsődleges 50 helyett 60%-át vállalja át az állam. Csongrád így több mint 200 millióval kapott többet, mint az eredeti irányzat.

Farkas Sándor a tájékoztató végén nagy örömét fejezte ki, hogy segíthetett a településeknek. A fenti intézkedések hozzásegíti az önkormányzatokat ahhoz, hogy tiszta lappal indulhassanak és a nagymértékű eladósodottság, amely a korábbi évek finanszírozási rendszerének hibái következtében alakult ki, a jövőben ne okozzon problémát.

 

 

 

2013. március 6-án Szirbik Imre polgármester további részleteket (pl. az aláírás körülményeit) is a sajtó nyilvánosságára hozott, hogy teljes legyen az adósságátvállalással kapcsolatos minden részlet. A sajtótájékoztató teljes videó anyagát az alábbi YouTube videón tekinthetik meg.

 

 

 

 

Ezek után mi szentesiek csak bízunk abban, hogy egy esetleges kedvező kormányzati döntéssel még könnyebben érhetjük el mindazokat a célokat, melyeket a város maga elé tűzött ki célul.

 

Szentes, 2013. 03. 06.
 

.