A Testület terítékén a szentesi média

 

A Képviselő-testület idei első ülésének napirendjére tűzte a helyi médiumok helyzetének értékelését, melyben érintett internetes újságunk, a Szentesi Mozaik, és a számára helyet biztosító SzentesInfo szerver is. Alábbi összefoglalónk ihletője az előterjesztés volt - kiegészítve kapcsolódó, az Interneten elérhető tartalmakkal - amire a nyomtatott anyag nem ad lehetőséget. Tehát KATTra fel! 


 

A Városi Visszhang - melynek előzménye az 1991-ben kiadott Kiséri Hírek volt - a mai nevén 20 éve, 1992. januárjában jelent meg. 

 

A Városi Visszhang 4 szín nyomásban, 8 oldalon jelemik meg - 2011.09.09.  A Városi Visszhang weboldala - www.varosivisszhang.hu

 

Az első évek lapszámai hol A/4, hol A/3 formátumúak voltak, s olykor egy-egy színt is sikerült rájuk csempészni. Olykor kéthetente, olykor havonta jelent meg. 2004-től négy szín nyomással készül az újság, és ekkor indul el a honlapja, amely mára külön internetes újság funkciót is betölt. A felelős szerkesztő, Dömsödi Teréz személyes hangú visszaemlékezése a kezdetekre is itt jelent meg 2007-ben. A lap teljes PDF-archívuma a Városi Könyvtárral együttműködve épül az e-Kövytár Szentes adatbázisában. 


 

A Civil Televízió - teljes nevén a Közösségfejlesztők Egyesülete Civil Televízió - Szegváron indult útjára, majd a 2005. áprilisában tartott sajtótájékoztatót követően Szentes kábelhálózatán is fogható lett. 

 

A Szentesi Mozaik tudósítása a Civil TV megalakulásáról - Fotó: Vidovics Ferenc - 2005  A Civil TV az Interneten - www.civiltv.hu

 

Mára műsoraik eljutnak Csongrád, Mindszent és Kunszentmárton városokba és kistérség településeire is. Mintegy 20.000 lakást érnek el adásaikkal. 7 fő dolgozik főállású alkalmazottként - munkájukkal két éve a hét hat napján jelentkeznek 8 órás új műsorral, melybe internetes oldalukon is be lehet kapcsolódni. 


 

A Szentesi Élet városi hetilap 1968 óta jelenik meg, alapítója Szentes Városi Tanács. Első felelős szerkesztője a most elhunyt Szabó Róbert, évtizedeken keresztül meghatározó fotósa Szatmári Imre volt.

 

Szentesi Élet - 1968  Szentesi Élet - 1997

 

 Kezdetben havilapként, majd 1990-től hetilapként jelenik meg. Kiadó: Szentes Városi Képviselő-testület. Jelenleg péntekenként mintegy 1400-1500 háztartásba jut el. A friss számok internetes közzététele (üzleti okokból 1 hetes késleltetéssel) a SzentesInfo szerveren történek. 15 évre visszanyúló archívuma a városi lapok között egyedülálló: 1997 januárjától érhetők el benne a megjelent írások. A frissítést 2002. decembere óta a TEAM Számítástechnika végzi. A 10 éven át készített HTML-feldolgozások helyett 2012-től az arculathű, kereshető PDF-lapszámok jelennek meg a Szentes Városi Könyvtárral kötött együttműködési megállapodás alapján, illetve zajlik a teljes periodika digitális feldolgozása és elérhetővé tétele is.

 

Szentesi Élet - 2002  Szentesi Élet - 2012

 

A fentebb említett archívum mellett a szerkesztőség online változat megjelentetését tervezi a nemrég megszűnt Rádió Szentes máig működő - a SzentesInfo szerveren közzétett - honlapjából továbbfejlesztve, amely a város hírügynökségi tevékenységét is felvállalná. Ez mint folyamatosan frissített portál, illetve a nyomtatott hetilap kölcsönösen erősíthetné egymást, és a keresztmarketing révén újabb hirdetőket vonzhatna az Internetet napi tájékozódásra használók köréből.

 

A Rádió Szentes megszűnt - a weboldala tovább él


 

A Szentesi Mozaik Netújság Vidovics Ferenc Szentes képcsarnoka nevű kezdeményezését követően 2001. májusában jelent meg a TEAM Számítástechnika támogatásával a SzentesInfo szerveren. Első képes tudósítása óta felvállalt célja városunk eseményeinek, mindennapi életének megörökítése. 

 

Szentesi képcsarnok - Vidovics Ferenc - 2001  Vidovics Ferenc fotója a Szentesi Mozaik első tudósításában - 2001.05.15.

 

Az eltelt több mint 10 év alatt megjelent közel 6.000 tudósítást 112.000 db fénykép színesíti, ezzel Szentes legnagyobb online digitális fotógyűjteményének is tekinthető. Napi szinten 1.500-3.000 látogatót regisztrál. Az egymillió főoldali letöltés 5 év alatt, 2006. májusára jött össze, az 5 milliomodik látogatás pedig 2 hónap múlva várható. 

 

Szentesi Mozaik - friss hírek, videókkal, 3D képekkel

 

A Szentesi Mozaik évről évre újabb funkciókkal bővült és bővül napjainkig. A teljesség igénye nélkül: 
       - 2002. áprilisában nyílt meg a Mozaik Társalgó, mint a szabad olvasói vélemény-nyilvánítás eszköze
       - 2002. júniusában hírlevél-szolgáltatás indult, 40 héten át, mintegy 600 címzettnek
       - 2002. decemberében - az 50.000. látogatás alkalmából - beindul a Mozaik Olvasói KépGaléria
       - 2003. januárjától indult el Labádi Lajos főlevéltáros segítségével a Szentesi Évfordulónaptár
       - 2003. februárjában Tofán Krisztián Interaktív panoráma-albumot készít Vidovics Ferenc fotóiból 
       - 2003. augusztusában a Hírlevelek helyett indul a Mozaik NetSzemle szentesi internetes sajtófigyelő 
       - 2003. augusztusában a Sas-tornáról készült első hangos tudósítást azóta mintegy 500 újabb követte
       - 2003. novemberében "Az Ön Hivatala" néven interaktív ügyfélszolgálat kezdi meg működését 
       - 2005. márciusában az egyszerű Társalgót a tematikus, adatbázis-alapú Mozaik Fórum váltja fel 
       - 2006. szeptemberében Fedezzük fel Szentest címmel 5 nyelvű képes digitális kiadványt jelentet meg
       - 2007. májusától a Szavazások adnak visszajelzési lehetőséget egy-egy témához kapcsolódóan 
       - 2007. októberében az itt kialakított módon lett közzétéve Szentes város településszerkezeti terve 
       - 2008. áprilisától működik Szentes város interaktív térképe Google Maps alapon fejlesztve 
       - 2011. májusában indult a Videók - no comment szolgáltatás - azóta több mint 200 Youtube-filmmel 
       - 2012. januárjától egyes tudósításokban 3D felvételek - fotók, videók - jelennek meg a Mozaikon

 

Szentes más médiumaival szemben a Szentesi Mozaik Netújság fizetett reklámoktól mentes. 


 

A médiák bemutatása után lássuk egy átlag internetező hol és hogyan találja meg a Szentesről szóló webtartalmakat? Például úgy, hogy beírja a Google-ba: Szentes. Még a végéig sem ér, máris ott a kínálat, élén illendően a hivatalos városi honlappal. 

 

Szentes - Google találati lista

 

Udvariasságból azonban nézzük elsőként a Wikipédia szócikket, amelyet a szentesi születésű dr. Pataki Márta szerkesztett - és aki a szabad lexikon számos más térségi vonatkozású oldala mellett nem mellesleg a 10 milliomodik Wikipédia szócikk szerzője is. Nem érdemtelen az előkelő találati helye. 

 

Szentes - a Wikipédia szócikk szerzője dr. Pataki Márta  Dr. Pataki Márta, a 10 milliomodik Wikipédia szócikk szerzője. Fotó: Schmidt Andrea - 2008 


 

Szentes város hivatalos honlapja 1996-ban jelent meg a Datanet szerverén, Vida-szűcs Lajos és Tímár Ferenc munkájaként. A www.szentes.hu domaint 1997. júliusában regisztráltatta a Polgármesteri Hivatal - azóta így érhető el. A tartalom a kezdetektől folyamatos fejlesztés alatt áll: 1998-2003 között Niethammer Zoltán szerkesztette, eközben 2000-ben a tárolás is átkerült a SzentesInfo szerverre. 2004-től napjainkig Vidovics Ferenc a honlap webmestere, akinek kreativitását már az első változatnál is számos újítás jelezte.  

 

www.szentes.hu - 1996  www.szentes.hu - 2004

 

 A jelenlegi WordPress tartalomkezelőn alapuló portál 2009. novemberében lett szerkezetében és külsejében is megújult formában beüzemelve, és azóta erre zajlik folyamatosan a friss tartalmak feltöltése.

 

Nyitóoldal - www.szentes.hu 


 

A Képviselő-testület hangos jegyzőkönyveinek archívuma a 2000. januári megjelenésekor szintén nóvumnak számított, nem csak a SzentesInfo szerveren, de országosan is. A tárgyszerű dokumentumok mellett megőrizte azon képviselők hangját, érvelését is, akik már nem lehetnek közöttünk. A kezdetek tartózkodó álláspontja után egyre inkább megjelentek itt is a szolgáltatást mind teljesebbé tevő javaslatok, ugyanakkor az oldal fejlesztői, Bővíz Tibor és Tímár Ferenc is igyekeztek a technológiát megújítani.

 

A testületi ülések jegyzőkönyvei - hanggal és videókkal

  

Ennek eredményeképpen éppen a napokban formálódott át az eddig alkalmazott megszólalásonkénti meghallgatás a napirendi pontok tárgyalásának folyamatos, és video-megjelenítéssel is kibővített lehetőségévé, amikor mód nyílik az egyes előterjesztések vitájának önállóan történő meghivatkozására is.


 

A SzentesInfo szerver nyitó oldala álljon itt végül, amely elérést biztosít a fent említetteken túl nagyszámú városi szervezet és vállalkozás oldalának, valamint Szentes várostörténetével, kultúrájával, sporthagyományival és kiválóságaival foglalkozó nonprofit alapon megjelenő tartalmaknak. 

 

SzentesInfo - nyitóoldal

 

A TEAM Számítástechnika igyekszik a minimális kimaradást megengedő négykilences rendelkezésre állás mellett folyamatosan biztosítani, hogy a szerver hardvere és szoftvere megbirkózzon mind az egyre bővülő tartalom biztonságos tárolásával, mind pedig a napról-napra növekvő látogatottság okozta terheléssel.

  

Tímár F.    

Szentes, 2012. 01. 21.
 

 

.