Patt helyzet!

 

 

 

Hosszú hónapok óta megy a vita a szentesi középiskolák visszavételéről a város és a Csongrád Megyei Közgyűlés között, ám sehova sem jutottak az ügyben.

Néhány évvel ezelőtt a helyi önkormányzat elhatározta, hogy visszaveszi középiskoláit a megyétől működtetésre. Ez így tulajdonképpen egyszerű is lenne, mivel az épületekkel és a vagyonnal a város rendelkezik. E pillanatban úgy néz ki, hogy nem működik a dolog.

 

A témával kapcsolatos sajtótájékoztatót 2009. március 31-én 10:00 órakor tartotta Szentes város Polgármesteri Hivatalában Szűcs Lajos (megyei képviselő, Szentes város alpolgármestere) és Varga Árpád (helyi képviselő, a HMG egykori diákja).

 

Varga Árpád: Ezen sajtótájékoztató célja az, hogy szélesebb körben ismertesse Szentes város álláspontját és terveit a helyi középiskolákat érintő vitákkal kapcsolatban.

Szentes partner abban, hogy a Horváth Mihály Gimnáziumot érintő 150 milliós beruházásból kivegye a részét, mely ez esetben 20 % önerőt jelent. Az oktatási feltételek javítása a fő szempont, illetve az, hogy a tervezett felújítás és átépítés időben elkezdődhessen és a következő tanévkezdésre már átadásra kerülhessen.  

 

Szűcs Lajos: A biztonságos, bizalomkeltő iskolai háttér, a kiszámítható pedagógiai program mind a diákok, mind a tanárok szempontjából elengedhetetlen a nyugodt, minőségi tanuláshoz, munkához. Szentes nem túl nagy város, ahol szinte mindenki ismerős. A problémáikkal az emberek először mindig a városi vezetéshez fordulnak, ezért a középiskolák visszavételével átláthatóbbá és könnyen kezelhetőbbé válna a helyzet. Hangsúlyos emellett az is, hogy nem személyi kérdésekről van szó, hanem arról, hogy a gyerekekhez rendeljük a felnőtteket, azaz a személyi kérdést a szakmai alázat és hozzáértőség határozza meg. A gyerekeket nem szabad alábecsülni ebben az ügyben sem, de remélhetőleg ők nem azzal foglalkoznak, hogy hogyan vitatkoznak a felnőttek a fejük felett.

 

Az iskolák átadásával és átvételével foglalkozó összes cikk elolvasható a NetSzemlében IDE kattintva!

 

 

 

Az intézmények integrálása, az igazgatók leváltása elindított egyfajta lavinát, hatására a kapcsolat megromlott. Már a kinevezések sem mentek simán: Cseuz László nem vállalta a megbízatást, Magyar Lászlóné pedig fel sem vette a munkát, Inokai Tóth László rövid ideig állt a gimnázium élén, ő nem nyert kellő fogadtatást a testületben. 2008 februárjában Szirbik Imre polgármester, megyei és országgyűlési képviselő javasolta, hogy a megye adja vissza, tegye önállóvá ezeket az intézményeket. Ezt az igényt a tanárok aláírásukkal is megerősítették. Ebben a közgyűlés nem foglalt állást.

A helyi testület 2008 májusában döntött arról, hogy vissza kívánja venni a középiskolákat. 2008. augusztusában, egy hónappal az iskolakezdés előtt a megyei közgyűlés ki nevezte H. Szabó Rékát, aki azóta is igazgatója az intézménynek.

Azt követően a megyei közgyűlés létrehozott egy olyan bizottságot, amely szakmai alapon kívánja megvitatni a középiskolák átadását.

 

A sajtótájékoztató bővebb anyagát ITT tekinthetik meg!

Szentes, 2009. 04. 06.

 

 

.