Patt helyzet!

 

 

 

1999-ben pénzügyi gondok miatt adta át Szentes a Horváth Mihály Gimnázium, a Boros Sámuel Szakközépiskola, a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola és a Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola fenntartását a megyei önkormányzatnak.

2007. nyara óta küzd egymással a szentesi és a megyei önkormányzat a Horváth Mihály Gimnázium miatt, azóta kinevezések, lemondások, összevonások és tüntetések követték egymást az iskola történetében. A szentesi középiskolák integrációja és Bácskainé Fazekas Márta igazgatónő leváltása indította el a lavinát. A gimnázium élére a megyei közgyűlés Cseuz Lászlót nevezte ki, aki néhány nap után lemondott a tisztségről. Ezután Inokai-Tóth László következett az igazgatói székben, de a tantestület nem fogadta el és nem szavazta meg szervezeti és működési szabályzatot és a pedagódiai programot.

2008. februárjában Szirbik Imre polgármester javasolta a megyei közgyűlésben, hogy a középiskolák kapják vissza önállóságukat. Közben a tanárok aláírásgyűjtésbe (több, mint 3000 aláírás gyűlt össze!) kezdtek ezügyben, amit a helyhatóság is támogatott, a megye viszont nem foglalt állást.

2008. májusában Szentes város képviselő-testülete úgy határozott, hogy visszavenné a tulajdonában lévő - időközben összevont - négy középiskola fenntartói jogát a megyétől, amelyek működtetése évente 70-80 millió forintjába kerülne Szentesnek.

2008. május végén a tanárok a gimnázium folyosóján ülődemonstrációval tiltakoztak kollégájuk, Keserű Imre elbocsátása ellen.

2008. júniusában Magyar Lászlóné kinevezése után több száz tanár és diák tüntetett az utcán a megye igazgatóválasztása ellen, mivel nem a tantestületek és a diákönkormányzatok által támogatott jelölteket választotta meg a gimnázium és a Zsoldos-szakközép élére. Az új vezető július elsején nem vette fel a munkát.

2008. augusztusában - három héttel a tanévkezdés előtt - a megyei vezetés H. Szabó Rékát nevezte ki igazgatónak, és létrehoztak egy közvetítő bizottságot a városi és a megyei önkormányzatok közt, ahol Szűcs Lajos képviselte Szentest.

2008. november 27-én az intézmények átadásáról tárgyalt a megyei önkormányzat.

2009. március 12-én a Horváth Mihály Gimnázium igazgatónője eljutatta a megyei önkormányzathoz az intézmény fejlesztéséről szóló elképzeléseit. A beruházás két fő területre oszlik: az egyik a régi – évek óta kihasználatlan - igazgatói szolgálati lakás és a mellette levő helyiségek felújításával két tanterem (próbaterem) és vizesblokk kialakítása, a másik pedig a tanári szobában galéria építésével számítógépes munkahelyek kialakítása, valamint a teakonyha melletti tanterem kettéosztásával kiscsoportos oktatásra alkalmas terem és gazdasági iroda létrehozása. A tervek szerint 2009. június 1-jén kezdődő beruházás átadásának határideje 2009. augusztus 31.

A Horváth Mihály Gimnázium fennállásának 150. évfordulója alkalmából új sport tagozatot indít, melynek működtetéséhez szükség van új tantermek kialakítására.

2009. március 26-i ülésén a megyei önkormányzat - 17 igen, 7 nem és 4 tartózkodás mellett - úgy határozott, hogy folytatni kell a visszavételekről szóló tárgyalásokat, így e döntés miatt a végleges határozatra még egy évet várni kell.

 

A cél az lett volna, hogy a következő (2009/2010) tanévtől már Szentes üzemeltesse az intézményeket, de az iskolákat legkorábban csak a 2010/2011-es tanévtől kaphatja vissza a város. Az oktatás átszervezésére, az intézmények átvételére ugyanis egy évben csak egyszer van lehetőség, az ehhez szükséges egyeztetéseket pedig március 31-ig kell lefolytatni.

 

A Horváth Mihály Gimnázium és tagintézménye, a Boros Sámuel Szakközépiskola esetében a megyei közgyűlés úgy döntött, hogy tovább folytatja az átadással kapcsolatos tárgyalásokat a szentesi önkormányzattal. Erre törvény is kötelezi, mert az idevágó jogszabály ugyanis kimondja: ha az elmúlt négy év átlagában az adott településen élők közül került ki az intézményben tanulók több, mint fele, akkor a megyének kötelessége az oktatási intézményt átadni a városnak. A HMG-nél és a Borosnál ez az átlag összesen 57,4 %. A Zsoldos Ferenc Középiskola és tagintézménye, a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola esetében azonban a megyének nincs átadási kötelezettsége, hiszen előbbinél a szentesi tanulók aránya 46,9 %, míg az utóbbinál 48,1 %, vagyis összesen 47,5 %.

A megye szerint a váltással hátrány érné a Zsoldost, intézményfenntartóként ugyanis a megyei önkormányzat tagja az 1000 Mester Nonprofit Kft.-nek, amely a TISZK (Térségi Integrált Szakképző Központ) rendszer keretein belül a szakképzési hozzájárulások intézményekhez történő eljutásában segédkezik. Továbbá az oktatási intézmény gépészeti szakmacsoportját egy sikeres pályázat révén kiemelt fejlesztési területként jelölték meg a Dél-Alföldön, így az iskola a közeljövőben jelentős eszközfejlesztésre számíthat.

 

Szentes korábban felvetette középiskolái közös intézményfenntartását, melynek lehetőségét megvizsgálta a megyei főjegyző által felállított munkacsoport. Ez egyedülálló megoldás lenne az országban, és mivel hosszabb előkészítést igényel, kidolgozása nem lett volna kész e hónap végéig. Az újabb tárgyalásokon azonban – amelynek időpontjairól még nem egyeztetett Szentes és a megye vezetése – vissza lehet majd térni a közös intézményfenntartás lehetőségére is.

 

Halmai László, a megyei tulajdonosi bizottság elnöke szerint a gimnázium ügye mellett a szakképző intézmények visszaszerzése is nagyon fontos Szentes számára, amire viszont csak 2011-től nyílik lehetőség, így a képviselő azt a javaslatot támogatja, hogy az összes középiskola egyszerre kerüljön vissza városi fenntartásba.

 

 

 

A szentesi testület azt szeretné, hogy még ebben a választási ciklusban (2010 őszéig) pont kerüljön az ügy végére.

 

Szirbik Imre polgármester szerint a közös, társulásban történő fenntartás jelentené a legjobb megoldást, hiszen akkor a politikai befolyásolás lehetősége megszűnne, ráadásul többletforrásokat szerezhetnének az intézményeknek.

 

 

 

 

A témával kapcsolatos sajtótájékoztatót 2009. március 31-én 10:00 órakor tartotta Szentes város Polgármesteri Hivatalában Szűcs Lajos (megyei képviselő, Szentes város alpolgármestere) és Varga Árpád (helyi képviselő, a HMG egykori diákja).

 

Varga Árpád: Ezen sajtótájékoztató célja az, hogy szélesebb körben ismertesse Szentes város álláspontját és terveit a helyi középiskolákat érintő vitákkal kapcsolatban. A város – minden eddigi ellentét ellenére – partneri kezet nyújt a megyei önkormányzat felé, hiszen senkinek sem érdeke, hogy ez az állapot sokáig fennmaradjon. Szentes partner abban, hogy a Horváth Mihály Gimnáziumot érintő 150 milliós beruházásból kivegye a részét, mely ez esetben 20 % önerőt jelent. Az oktatási feltételek javítása a fő szempont, illetve az, hogy a tervezett felújítás és átépítés időben elkezdődhessen és a következő tanévkezdésre már átadásra kerülhessen. A város a középiskolák visszavétele után újra az intézmények önálló visszaállítását támogatná – szemben az iskolák összevonásával.  

 

Szűcs Lajos: Pedagógusként a gyerekek érdekeit tartom a legfontosabbnak. A biztonságos, bizalomkeltő iskolai háttér, a kiszámítható pedagógiai program mind a diákok, mind a tanárok szempontjából elengedhetetlen a nyugodt, minőségi tanuláshoz, munkához. Szentes nem túl nagy város, ahol szinte mindenki ismerős. A problémáikkal az emberek először mindig a városi vezetéshez fordulnak, ezért a középiskolák visszavételével átláthatóbbá és könnyen kezelhetőbbé válna a helyzet. Hangsúlyos emellett az is, hogy nem személyi kérdésekről van szó, hanem arról, hogy a gyerekekhez rendeljük a felnőtteket, azaz a személyi kérdést a szakmai alázat és hozzáértőség határozza meg. A gyerekeket nem szabad alábecsülni ebben az ügyben sem, de remélhetőleg ők nem azzal foglalkoznak, hogy hogyan vitatkoznak a felnőttek a fejük felett.

A megyei közgyűlés múlt heti ülésén meg sem szavaztatták a visszavételről szóló kérdést, pedig nincs okuk rá, hogy húzzák az időt. Június 9-én lejár a megyei fenntartásról szóló szerződés, de a megye nem akarta visszaadni a középiskolákat, pedig Szentesen a teljes (!) képviselő-testület támogatta a tulajdonában lévő, de megyei fenntartású iskolák visszavételét. A tárgyalások tehát tovább folytatódnak, 2010-ben újra visszakérjük az iskolákat, de addigra már azt az egyedülállóan új elképzelést is lesz bőven idő kidolgozni, mely szerint egy három oldalú közös fenntartást is el tudunk képzelni a megyével és a szentesi kistérséggel közösen.

Szentes, 2009. 04. 06.

 

 

.