Vallási felekezetek Szentesen

– könyvben – képen – neten – a múltban és napjainkban –

 

 

 

A Városi Gyermekkönyvtár, a Koszta József Múzeum és a TEAM Számítástechnika - Szentesi Mozaik - közreműködésével immár kilencedik alkalommal rendezték meg helytörténeti vetélkedőnket, melynek ez alkalommal a Vallási felekezetek Szentesen címet és tárgykört adták.

 

 

 

Szentes múltjában mindig jelentős szerepük volt az egyházaknak. Vezetőik gyakran a város irányítói is volta. Tevékenységük, hatásuk meghatározó volt a település gazdasági és kulturális fejlődésében.

A református egyház építette fel az Alföld egyik legnagyobb templomát, lelkészei között Kiss Bálint munkássága országos jelentőségű. Katolikus volt Harruckern János György, a középkori várost felvirágoztató földesúr. Temploma, iskolája működött az előbbiek mellett az evangélikus és az izraelita egyháznak. Szentesre települt görög kereskedők építtették az ortodox templomot, mely a ma állók közül legrégebbi.

A vallási sokszínűség meghatározta a mindennapi életet a bölcsőtől a sírig. Ennek szellemi és tárgyi emlékei fellelhetők a történetírásban, a néprajzi gyűjteményekben és a temetőkben.

A verseny képes összefoglalója ITT tekinthető meg!

Szentes, 2008. 04. 17.

 

.