Vallási felekezetek Szentesen

– könyvben – képen – neten – a múltban és napjainkban –

 

 

A verseny megnyitója után elindultak a különböző helyszínekre a csapatok!

 

A Városi Gyermekkönyvtár, a Koszta József Múzeum és a TEAM Számítástechnika - Szentesi Mozaik - közreműködésével immár kilencedik alkalommal rendezték meg helytörténeti vetélkedőnket, melynek ez alkalommal a Vallási felekezetek Szentesen címet és tárgykört adták.

 

 

 

Szentes múltjában mindig jelentős szerepük volt az egyházaknak. Vezetőik gyakran a város irányítói is volta. Tevékenységük, hatásuk meghatározó volt a település gazdasági és kulturális fejlődésében.

 

 

 

A református egyház építette fel az Alföld egyik legnagyobb templomát, lelkészei között Kiss Bálint munkássága országos jelentőségű. Katolikus volt Harruckern János György, a középkori várost felvirágoztató földesúr. 

 

 

 

Temploma, iskolája működött az előbbiek mellett az evangélikus és az izraelita egyháznak. Szentesre települt görög kereskedők építtették az ortodox templomot, mely a ma állók közül legrégebbi.

 

 

 

Három helyszínen folyt a vetélkedés. Az öt fős csapatokból két fő a Gyermekkönyvtárban, másik két fő a Koszta József Múzeumban és egy pedig a Team Számítástechnika tantermében oldott meg feladatokat.

 

 

 

Most mindenki kipróbálhatja magát, hogy a vallási helytörténetből mennyit tud, mert az alábbi linken megtekinthető a TEAM Számítástechnikában megoldott feladatokból.

 

 

 

Az Internetes feladatsor ITT tekinthető meg!

 

 

 

 

 

 

 

A feladatlapok PDF formátumban megtekinthetők!

 

 

 

A verseny végeredménye:

 Kinagyítható! 

 

 

 

 

 

Szentes, 2008. 04. 17.

  

.