Bugyi István Emlékérem - 2008

2008. évben dr. Földesi Irén belgyógyász főorvos vehette át

 

 

Huszonegy éves hagyományt folytatva, tudományos ülést tartott a Dr. Bugyi István Kórház tudományos bizottsága 2008. január 24-én. A kiváló sebészprofeszszor, a szentesi kórház névadójának emlékére alapított Bugyi István emlékérem átadására, valamint kiváló kórházi dolgozók díjazására, kilépve a kórház falai közül, a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központ dísztermében került sor.

 

 

 

A tudományos munkásság figyelembevételével, és az elméleti tudás gyakorlati alkalmazásáért szokásosan öt kategóriában jelöli a kórház tudományos bizottsága dr. Ugocsai Gyula elnökletével az arra érdemeseket a dicsőségtáblára. Most azonban négy díjat adtak át, mert a fiatal orvosoknak nem osztották ki .

Az ünnepség hangos összefoglalója ITT hallgatható meg!

 

 

 

A díjazottak:

 

 

 

A szakmai berkekben csak "tapasztaltabb orvosoknak járó díjjal", a tavalyi Bugyi emlékérmes dr. Monoki Erzsébet osztályvezető főorvos tudományos munkásságát ismerték el. Az egészségügyi szakdolgozók közül Szabó Ildikó vezető szülésznő kapott kitüntetést.

 

 

 

Az 1988 óta hagyományozódó Bugyi István emlékérmet a bizottság javaslata alapján idén dr. Földesi Irén belgyógyász főorvosnak ítélte oda a tudományos bizottság javaslatára dr. Várkonyi Katalin főigazgató.

Dr. Földesi Irén (Szentes, 1958. december 19.)

1984-ben végzett a Szegedi Orvostudományi Egyetemen (cum laude).

1984-1985-ben 1 évet dolgozott a Csongrádi Belgyógyászati Osztályon,

1985 óta a Szentesi I. Belgyógyászati Osztály orvosaként tevékenykedett 2003-ig. Belgyógyászati szakvizsgát 1989-ben szerzett a Szegedi Orvostudományi Egyetemen (jeles). 1996-ban adjunctusi kinevezést kapott.

1996-ban diabetologiai szakképesítést szerzett. 2001. júniusban főorvosi kinevezést kapott.

2003. júniustól a dr Bugyi István Kórház járóbeteg-szakellátásának, és a Rendelőintézetének vezetője. 2004-ben Klinikai Farmakológiai szakvizsgát tett.(jeles)

2007. nyarán a szegedi Tudományegyetem Közgazdasági szakán Egészségügyi Szakmenedzser diplomát kapott kitűnő eredménnyel.

1992. óta a hazai belgyógyászati, diabetológiai és kliniko-farmakológiai kongresszusok aktív résztvevője.

A Magyar Belgyógyászati Társaság, a Magyar Klinikai Farmakológiai Társaság , a Magyar Diabetes Társaság és az Európai Diabetes Társaság tagja, 2000. májusa óta a Magyar Diabetes Társaság vezetőségének tagja.

Az utóbbi években hazai szakfolyóiratokban diabetessel kapcsolatos cikkei jelentek meg (Anonymus: Terhesség és diabetes, Korszerű antidiabetikus terápia, Öregkori cukorbetegség kezelése, A kettes típusú cukorbetegség kezelése, A szénhidrát anyagcserét befolyásoló (egyéb) gyógyszerek,. Orvos Továbbképző Szemle: Diabeteses láb, stb.). Külföldön bemutatott poszter társszerzőjeként is szerepelt: Gestatios diab. mell. szűrése).

2006 óta a Medikus Universalis folyóirat diabetológiai rovatának szerkesztője, 3 éve a MDT honlapjának ának társszerkesztője.

1990 óta foglalkozik diabetessel, 1992-től csoportos páciensedukációt végez a diabetes munkacsoport tagjaival, az országban másodikként elindítva a gondozásnak ezt a formáját. Érdeklődési területe a terhesség és diabetes, továbbá a betegoktatás. Önálló diabetes gondozást végez, több, mint 15 éve. Az elmúlt 10 év során az országszerte megrendezett diabetológus képzések állandó előadója, többnyire az étrendi és gyógyszeres kezelés, valamint a diabétesz gondozás témakörben.

2000 óta az országos GDM szűrőprogram program koordinátora, 2008 - ban pedig a diabétesz szakellátóhelyeken tervezett Telemedicina vércukor önellenőrző program project szakmai vezetésével bízta meg a Magyar Diab. Társaság.

Férje fogorvos, lánya szigorló orvos, fia másodéves orvostanhallgató a SZTE - n.

 

A Honoris Causa emlékérmet azok kapják, akik már nem a szentesi kórház aktív dolgozói, de korábban sokat tettek érte. A Szentesről elszármazott dr. Elek László ny. sebész főorvoshoz került az idei elismerés, aki az utolsó Bugyi-tanítvány lévén, visszaemlékező beszédében a kitüntetést egykori tanárának ajánlotta. A díjazottak szakmai előadásaival zárult a hivatalos program.

 

Dr. Elek László visszaemlékezése ITT hallgatható meg!

 

Dr. Elek László

1943. május 13.-án született Kulán. Egyetemi tanulmányait a Szegedi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végezte, 1968. szept.-ben cum laude minősítéssel kapott orvosi diplomát. Szigorló évét a Szentesi Megyei Kórházban töltötte. 1968 okt.1-től a dr. Bugyi István professzor vezetése alatt 6116 sebészeti osztályon kezdte sebészi gyakorlatát. 1973-ban szakvizsgázott jeles eredménnyel általános sebészetből.

1977-ben adjunktussá nevezték ki,majd megbízást kapott az osztályvezető helyettesi feladatok ellátására.

1986.okt-től 14 hónapig a Tokioi Showa Egyetem Plasztikai és Reconstructiv Sebészeti Intézetében ösztöndíjasként dolgozott. Hazatérése után 1988-ban főorvossá nevezték ki.

1989-ben plasztikai sebészetből szakvizsgázott jeles eredménnyel.

1990-ben a kórház kiváló orvosa" kitüntetést kapta.

1992-ben megpályázta a Kecskeméti Honvédkórház Általános Sebészeti Osztályának osztályvezető főorvosi tisztségét és kinevezést nyert orvosalezredes beosztással. 1995-ben katonaorvostan és katasztrófaorvostanból szakvizsgázott jeles eredménnyel. Kecskemétről ment nyugdíjba 1999-ben, az életbe lépett új honvédségi törvény alapján. Még ebben az évben Pécsre költöztek, majd a Pécsi Tudományegyetem Fogászati és Szájsebészeti Klinikáján dolgozott 5 évig. 2001-ben szájsebészetből szakvizsgázott kiváló minősítéssel. Dr. Elek László a tudományos munkában is részt vett: 18 közleményben és 146 előadásban szerepelt szerző illetve társszerzőként. Felesége Dr. Danis Anna szintén a Szentesi Kórház orvosa volt 1974-től 1993 ig. Gyermekük Elek Virág Anna 15 éves.

Szentes, 2008. 01. 27.

.