Fiatalodott a díszpolgárok társasága

Bucsány György és dr. Csíky László Szentes új díszpolgárai

 

   

 

2007. október 23-án hideg, borús idő ellenére sokan vettek részt a város által szervezett ünnepi megemlékezésen, amelyen az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek tiszteletére szerveztek.

 

 

 

 A megemlékezés ünnepélyes zászlófelvonással kezdődött a Kossuth téren, majd a város közjogi méltóságai megkoszorúzták az ’56-os kopjafát.

A koszorúzást ünnepi testületi ülés követte a Városháza dísztermében. A megemlékezést Borovits Tamás, a Szegedi Nemzeti Színház színésze és a Bárdos Lajos Vegyeskar nyitotta meg ünnepi műsorral, utána Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő mondta el rövid köszöntőjét. A polgármester kiemelte, 1956-ban ez a nemzet néhány napra önmagára és egymásra talált, és képes volt egységesen kiállni.

 

 

 

Az ünnepi beszédet Farkas Sándor országgyűlési képviselő tartotta. Felidézte az egykori szentesi eseményeket, és méltatta a forradalom helyi hőseit, akik sokat tettek a békés átmenetért a városban. Amit el akartunk érni 1956-ban, annak nagy része megvalósult – fogalmazott a képviselő, ám nehezményezte, hogy az aktuálpolitika oly sokszor próbálta félremagyarázni, meghamisítani ’56 eseményeit. Nem szabad kétségbe vonni 1956 igazságát – hangsúlyozta. A rendezvény a „Szentes város díszpolgára” cím és a „Szentes városért” emlékérmek átadásával zárult.

 

 

 

Mivel az elmúlt esztendőben a választások miatt nem adtak át városi elismeréseket, így ebben az évben két díszpolgári címet ítéltek oda.

Elsőként Szentes Város Díszpolgára címet Bucsány György nyugalmazott középiskolai tanár, majd dr. Csíky László háziorvos és szobrász vehetett át.

A díjátadás képes és hangos összefoglalója ITT tekinthető meg!

Szentes, 2007. 10. 29.

.