Uniós nemzetközi gyakorlatra utaztak a szentesi tűzoltók

Dániában kellett helytállniuk

 

 

Nagy erőpróbára indultak a szentesi tűzoltók. Szeptember 18-22-e között Dánia és Svédország határterületein EU DANEX néven nemzetközi gyakorlatot tartanak, ezen képviselik Magyarországot más, nem tűzoltói egységekkel együtt. Az Európai Unió ajánlása szerint valamennyi tagállamnak fel kell készülnie a katasztrófák elleni eredményes, közös védekezésre. A magyar kataszrófavédelmisek, tűzoltók, önkéntes mentőszervezetek is részesei ezeknek az elvárásoknak, természetes tehát, hogy együtt kapnak szerepet e gyakorlaton is.

A nemzetközi gyakorlat „forgatókönyve” például atomerőművi meghibásodással, veszélyes anyagot szállító tehervonat balesetével, földgázüzemű erőműben történő tűzoltással, veszélyes anyagok felderítésével, közömbösítésével számol. Alagútberobbanás, repülőgép-eltérítés, veszélyes anyag lakosságra „szabadításával” fenyegetés, gázüzemű erő elleni támadás teszi majd még komplexebbé a gyakorlatot.

 

 

 

Külföldön történő igénybevételre egyre többször vállalkoznak a katasztrófavédelem szervezetei és az önkéntes mentők. Kimondva, kimondatlanul természeti és társadalmi okú (ebbe a körbe sorolhatók a terrorcselekmények is) katasztrófák következményeinek felszámolásáról van szó. Egyre inkább napirendre kerül hazánkban a környző államok tűzoltóságainak határmenti kölcsönös bevetése is. E közös gyakorlat programja pedig kiemelten kezeli a tűzoltási, műszaki mentési feladatokat végzők tevékenységének fejlesztését, összehangolását, nemzetközi együttműködési képességük javítását.

 

A gyakorlat képes beszámolóját ITT tekinthetik meg!

 

 

Szentes, 2006. 09. 22.

.