Megújult a volt Megyeháza

Átadták a Konferencia Központot

 

 

 

Az elmúlt hónapokban nagyon sok szentesi és Szentest szerető ember állt meg a Kossuth téren és kísérte figyelemmel a volt Megyeháza megújulását. 2005 szeptemberben, amikor lekerült a főhomlokzatról az állványzat sokan gyönyörködhettek a főhomlokzat szépségében. S ahogy azóta teltek a hetek, újabb és újabb részlete mutatta meg magát e gyönyörű épületnek.

Elérkezett az épület átadásának az időpontja 2006. január 20.

 

 

 

A város apraja, nagyja készülődött a megújult Megyeháza dísztermébe, hogy részese legyen eme történelmi pillanatnak, amikor is a nagyközönség birtokba veszi újra az épületet.

Több mint egy évtizede, 1991 óta működik az az állami támogatási rendszer, amely a helyi önkormányzatok számára minimális, mintegy 10-15%-os önrész vállalásával tesz lehetővé nagyon költséges beruházásokat. Az úgynevezett címzett állami támogatásokkal létrejövő önkormányzati beruházások értéke 200 milliótól több milliárd forintig terjedhet. Ennek a pályázatnak köszönhetően újult meg a több mint 120 éves épület.

A volt Megyeháza megújulásának
képes krónikája ITT tekinthető meg!

 

A Kossuth tér nyugati részét a volt Megyeháza méltóságteljes, neoreneszánsz épülete uralja. Díszes homlokzatával a város legtekintélyesebb és legszebb középülete. A reprezentatív építmény Makay Endre tervei alapján készült 1882/83-ban.

 

 

 

A január 20-ai ünnepségre a város vezetői nem csak a város lakosságát, hanem a szomszédos települések polgármestereit, országgyűlési képviselőket, megyei közgyűlés tagjait is meghívták. Az ünnepélyes épületavatót jelenlétével megtisztelte dr. Szili Katalin, a Magyar Köztársaság Országgyűlésének elnöke is.

 

 

 

Az ünnepség elején közösen énekelte el a Magyar Himnuszt a közönség, majd hangfelvételről hallhattuk Őze Lajos színművész előadásában Kölcsey Ferenc: Himnusz költeményét.

 

 

 

Szirbik Imre, Szentes város polgármestere köszöntőjében kiemelte, hogy a Megyeháza jelképe a városnak. Jelképezi apáink bölcsességét és áldozatvállalását, akik 130 évvel ezelőtt ügyes politikával idehozták a megyét, telket, téglát és cserepet ajánlottak fel, s megalapozták azt, hogy a város elinduljon a dinamikus fejlődés útján. Egy úton, melyet a romjaiból újjáéledt zsinagóga, a megszépült Városháza és Kossuth tér jelképez. Építészeti jelképévé is vált ez az épület a városnak. Klasszicista stílusában méltóságot, erőt, nyugalmat és önbizalmat sugárzó megjelenésével óvón zárja le a főtér keleti falát. Tanúja, alakítója, részese volt a város utóbbi másfél százada történéseinek. Annak a küzdelemnek, amit az ország, a város, az emberek vívtak boldogulásukért, előrelépésükért, a kudarcokból, bánatokból való kilépésért, az eredmények és az örömök megéléséért.

 

 

 

Dr. Szili Katalin visszaemlékezéssel kezdte beszédét, és gondolataiban egészen 2002-ig tért vissza, de az elődök összefogásának gyümölcsét nem szabad, hogy az enyészet martalékává váljon.

 

 

 

Az avató ceremónia rendhagyó módon nem szalagátvágással történt, hanem két szalag összeillesztésével, amelyben a nemzeti színű szalag az országot, míg a kék szalag Szentest jelképezte.

 

 

 

Ezek után kezdetét vette a műsor amelyben először a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola Blockflőte Együttesétől hallhattuk Purcell: Tündérkirálynő szvitjét.

 

 

 

Majd Bácskai János színművész előadásában hallhattuk József Attila: A Dunánál című versét.

 

 

 

A programban történelmi táncokat is láthattunk (Körmagyar, Brahms: V. magyar tánc) a Pavane Táncegyüttes előadásában, melyet kivetítőn nem csak a szomszéd termekben, hanem a lépcsőházba szorultak is láthattak.

 

 

 

A díszteremben közel 200-an zsúfolódtak össze, a karzaton is több mint 50-en nézték a megnyitó ünnepséget, de sokkal többen voltak kíváncsiak a rendezvényre mint amit a termek elbírtak volna, de folytassuk a műsor részletes ismertetését.

 

 

 

A volt Vármegyeháza felújítása (Exkluzív tallózó)

 

 

 

 

 

 Kölcsey Ferenc: Huszt című versét hallhattuk Gáspár Tibor Jászai Mari-díjas színművész előadásában, amely után Erkel Ferenc: Bánk Bán című operájából részlet hallhattunk Berkes János operaénekes előadásában, Szentes Városért emlékérem kitüntetettjétől.

 

 

 

 

 

Ismételten Gáspár Tibor Jászai Mari-díjas színművész lépett a színpadra és Petőfi Sándor: Szülőföldemen című verset hallhattuk, majd Elindultam szép hazámból… című népdalt énekelte Pitti Katalin Liszt Ferenc-díjas, Déryné-díjas operaénekes, Szentes Városért emlékérem kitüntetettje.

 

 

 

A műsor teljes hanganyagát ITT hallgathatják meg

 

 

 

A Szenteshez szorosan kötődő két művésztől Pitti Katalin és Berkes János közös előadásában hallhattuk az A Csitári hegyek alatt … című népdalt, majd Gounod: Ave Maria-ját énekelte el Pitti Katalin operaénekes.

 

 

 

A műsor utolsó fellépői a Szilver Táncsportegyesület világ- és magyar bajnok táncosainak előadásában keringő formációt láthattuk, mely után Szirbik Imre polgármester felkérte egy táncra a rendezvény díszvendégét Szili Katalint.

 

 

 

A polgármester úr bevallása szerint még 2002-ben Szili Katalin azt kérte tőle, ha sikerül a Megyeházát felújítani, akkor az első táncra igényt tart.

 

 

 

Az ünnepi műsor végén kinyílt a zöld és a vörös terem ajtaja, amely gazdagon megterített asztalokkal várták az ünnepségen megjelenteket, és a fogadás végén mindenki megtekinthette a Konferencia Központ egyéb termét is.

 

 

 

 

 

A vendégek búcsúzóul emléklapot vehettek át a bejáratnál korhű ruhába öltözött diákoktól.

 

 

 

 

 

Míg az épületben levő Levéltár kutatószobájában folyt a sajtótájékoztató, addig a díszteremben Szűcs Lajos alpolgármester a Magyar Kultúra Napja tiszteletére könyvcsomagokat adott át a Szentesen működő oktatási és kulturális intézmények vezetőinek.

 

 

 

Szentes, 2006. 01. 23.

 

.