A csapból is lecsó folyt!

( 360 kép a fesztivál összefoglalójában!)

 

 

Ebben az évben is megrendezte, a Hunor-Coop Rt. a szentesi Lecsófőző Fesztivált az Apponyi téri áruhaza szomszédságában. Ez a nap nem csak a lecsóról szól, hanem ez a nap az Rt. családi napja is.

2005. szeptember 3-án az "égiek" is a lecsófesztivál szervezőivel voltak, mert ragyogó napsütés várta a több mint száz versenyzőt. Mészáros Zoltán megnyitójában ezt jelképesen meg is köszönte az "égieknek" mert immáron negyedik éve kegyesek a szentesi lecsóhoz, azaz a lecsófesztiválhoz.

 

 

 

Ezen a napon a délelőtt a gyerekeké és a családoké volt, mert kézműves sátrakban jól elszórakozhattak. A reggeli órától rúgták a bőrt a fiatalok, mert élő lecsó-csocsó bajnokságot szerveztek. A színpadon egymást váltották a gyerek és művészeti csoportok a szülők legnagyobb örömére.

 

 

 

Galéria: (Kattints a számra a galéria megtekintéséhez!)

 

 

 

Délebédhez szólt a Pengető citerazenekar, ami után elkezdődött a verseny előkészülete. Szépen lassan nőttek ki a bográcsok az aszfaltból, és nekikezdtek a lecsóhoz való hagyma, paprika és paradicsom pucolásához a csapatok. Persze ki-ki más-más technikát alkalmazott a pucoláshoz, így volt aki a teljes higiéniát betartva száj- és fejfedőt használt a hagymapucoláshoz.

 

 

 

Galéria: (Kattints a számra a galéria megtekintéséhez!)

 

 

 

A csapatok összeállítását tekintve voltak itt baráti társaságok, családi körök, sportegyesületek, fegyveres erők tagjai, politikai pártok és humanitárius szervezetek. Mégis a legötletesebb csapatösszeállítást a Főzz Elek csapatánál olvashattuk. A csapattagok: Remek Elek, Kukor Ica, Veg Eta, Re Barbara, Major Anna, Szalmon Ella, Bac Ilus, Kispál Inka.

Miután jól kinevettük magunkat jöhetett a tűzrakás. Volt aki nem hasogatott, volt aki átrendezte a környéket is, de a rutinosak száraz gyújtóst hoztak magokkal.

 

 

 

Galéria: (Kattints a számra a galéria megtekintéséhez!)

 

 

 

Miután eldördült az ágyú mindenki délután három órakor meggyújtotta farakását, és kezdődhetett a lecsófőzést.

Milyen is a jó lecsó?

A lecsó olyan étel, amelynek sem a hozzávalói, sem az elkészítése nincsen pontosan meghatározva, mindössze abban egyezik meg majdnem minden lecsórajongó, hogy az alapvető fontosságú hozzávalók a vöröshagyma, a paradicsom és a paprika. Ezek mennyisége is ízlés szerint változik. Szentesen pl. 1 rész hagyma, 2 rész paradicsom és 4 rész paprika az irányadóak.

 

 

 

Az alapkoncepció az elkészítéshez: hozzávalók feldarabolása, a hagyma megpárolása, majd a paradicsom és a paprika hozzáadása, végül az étel készre főzése. Innentől kezdve akár vallásháborúvá is terebélyesíthető eltérések vannak mind az elkészítés apró fortélyai, mind a további belevalók kérdéseiben. Az első komoly döntést igénylő kérdés, hogy a hagymát milyen zsiradékon kell megpárolni; ez lehet szalonna zsírja, bolti vagy házi disznózsír, olaj vagy margarin de akár libazsír is, azaz mindegy, csak zsiradék legyen.

 

Galéria: (Kattints a számra a galéria megtekintéséhez!)

 

A felhevített zsiradékon a hagymán kívül piríthatunk például kolbászt, illetve amikor a hagyma megpárolódott, ízlés szerint pirospaprikát is szórhatunk rá. Persze vannak, akik a lecsónál sem tudják nélkülözni a fokhagymát, azt a vöröshagymával együtt kell pirítani. Megoszlanak a vélemények arról, hogy először jön-e a paradicsom, utána a paprika, vagy fordítva, netán egyszerre az egész. Az "egyszerre mindent bele" elv ellen fellázadhat a fazék oly módon, hogy nem fogadja be a teljes mennyiséget és akkor baj van, lecsó nincs.

 

 

 

Akik nem eléggé reformosan táplálkoznak, sót is tesznek bele, ezt lehet a hagyma párolása közben, után, vagy a paradicsom, paprika hozzáadásakor. Ha kész a lecsó, már késő a sózás. A hagyma párolásakor kicsi vizet is lehet hozzáönteni, ettől puhább lesz a hagymakocka, és később a főzésnél szét is esik akár. Aki csípősen szereti, ún. bogyiszlói paprikát vegyen hozzá; az igazán macsók hegyes-erős méregzöld paprikából készítik, majd a főzés ideje alatt a WC-papírt előrelátóan a hűtőszekrénybe teszik. A paprikát részben, vagy akár egészben lehet cukkinivel, patisszonnal is helyettesíteni, ekkor picit más ízzel találkozunk majd, de megéri kísérletezni.

Ha virslit, kolbászt, vagy lecsókolbászt is szeretnénk élvezni hozzá, elő kell készítenünk - lehet karikára vágni, de akár 10 cm-esre darabolni is - és mikor a paradicsom és a paprika benne van a fazékban és kicsit össze is esett, akkor kell hozzákeverni a virslit/kolbászt. Ha van, aki szalonnát pirít az elején, majd a hagyma párolása előtt kiveszi a zsírból a szalonnakockákat, ugyanekkor jön el az ideje, hogy visszategye a zöldségek mellé.

 

 

 

Galéria: (Kattints a számra a galéria megtekintéséhez!)

 

 

 

Közismert lecsóturbó a rizs, amit jobb előtte megfőzni (vagy nem, ki hogy szereti), a krumpli, amit a paprikával/paradicsommal együtt kell a fazékba tenni (vagy nem akkor), illetve a galuska, amit viszont akkor lehet beleszaggatni, amikor már bő levet engedett a zöldség, és félpuhára főtt, de külön is megfőzhető.

Az idei lecsófesztiválon különleges lecsóból készült jó néhány darab. Volt aki csibemájjal készítette, de volt aki kacsamájas tortellinivel. A Rádió Szentes csapat a tökös lecsót készített. A MÁV csapat savanyú káposztás lecsót állított össze.

 

 

 

Galéria: (Kattints a számra a galéria megtekintéséhez!)

 

 

 

 Szirbik Imre Szentes város polgármestere vörösboros lecsót főzött, aminek az volt a lényege, hogy a vörösbort a szakácsba kellett tölteni, hogy a hagyományos lecsó ízét minél pontosabban eltalálja. Farkas Sándor Szentes országgyűlési képviselője lecsónak látszó pörköltet készített. Sokan voltak kíváncsiak az ízére, amiből aztán nagy tumultus is lett. Igaz a zsűri csak lecsót értékelt, de ez az alkalom szinte már nem is a lecsóról szól. Inkább egy kellemes együttlétről, amikor is családok barátok találkoznak a nyár végén és ne adj Isten főznek egy jót és miért ne lecsót.

Elérkezett a kóstolás ideje! Kóstolt a zsűri, kóstolt a hívott és a hívatlan vendég, és jutott mindenkinek lecsó. Persze voltak akik ételhordókkal felfegyverkezve érkeztek a dzsemborira, ők vagy vettek lecsójegyet vagy több fajta lecsót spájzoltak be. Na aki szinte mindből kért egy kicsit, annak akció dús volt azt éjszakája!

 

 

 

Galéria: (Kattints a számra a galéria megtekintéséhez!)

 

 

 

Miután befejeződött a lecsófőzés minden csapat várva várta az eredményhirdetést, de addig amíg az bekövetkezett volna Baranyi Katit hallhattuk énekelni a színpadon.

A produkció után elérkezett az idő és elkészült a zsúri is az értékeléssel. (A végeredményt később tekinthetik meg!)

 

 

 

Galéria: (Kattints a számra a galéria megtekintéséhez!)

 

 

 

A díjak átadása után Solymos Tóni-nak és a szentesi hastánc csoportnak tapsolhatott a közönség.

 

 

 

 A lecsófőző verseny végeredménye

 

    I. TÉSZ II.-es csapata

   II. Kvasnyicza István és csapata

  III. Rotary Klub

  IV. TÉSZ III.-as csapat

   V. Mátyás Söröző

  VI. Vöröskereszt

 VII. Tóth Sándor

VIII. Vincze Zoltán

  IX. Pom-Pom

   X. MÁV IV.-es csapat

 

Különdíj: MÁV IV.-es csapata

Legfiatalabb csapat különdíj: Szentesi Farkasok

Legszebb lecsófőző öltözék különdíj: Török József

Legérdekesebb asztal különdíj: Pszichiátria

 

 

                     A győztes csapat!                                                      Lecsófesztivál THE END! (csendélet)

 

 Találkozunk 2006-ban a
 V. Szentesi Lecsófesztiválon!

 

Szentes, 2005. 09. 05.

 

.