Megtaláltuk a hibást!

Nem fütyült a pacsirta, dalolt viszont Susanna!

 

A népi hiedelem szerint, ha Zsuzsanna napján (február 19.) dalol a pacsirta, akkor itt a tavasz. Na hát azon a napon, nemhogy pacsirta, de még szinte vonat fütty sem hallatszódott. A bal oldali képen tekinthetjük meg a tavasz késése miatt okolható madarat!

 

A mezei pacsirta ismertetője a képre kattintva tekinthető meg!
 

 Susanna mechanikus zenegép

 

 

A Koszta József Múzeumban 2005. február 19-én. Kovács László rádiógyűjtő gyűjteményéből nyíló kiállítás után Vidovics Ferenc órásmester (aki felújította Susannát) "kényszeríttette" dalolásra a pacsirta helyett Sussannát a zenegépet, hogy eljöjjön Szentesre is a TAVASZ.

 

 

 

Vízhajtású zenélő automatákat már az ókorban is készítettek. A mechanikusan működő, ilyen szerkezetek fénykora a 18. század elején kezdődött, és az óraszerkezetek fejlődéséhez köthető. Ez a folyamat a 19. század végén érte el csúcspontját. Az elektromechanikus hangrögzítés megjelenése a 20. század első negyedében új korszakot nyitott. A Sussanna készülékünk a két évszázad fordulóján, Bécsben készült, ezért viseli a Zsuzsanna név német nyelvű formáját. Belsejébe kicsinyített zongorát, cintányér, triangulumot és dobot építettek be. Múzeumunkba kerülésekor nem volt működőképes. Repertoárja a korszak kávéházi hangulatát idézi ("kocsmai meditatív nóták"). Önkéntes munkafelajánlással helyreállította a 2000. év tiszteletére Vidovics Ferenc órásmester, ifj. Vidovics Ferenc órás és Juhos András zongorahangoló-javító.

 

 

Akik nem tudtak eljönni a "koncertre" azoknak sem kell szomorkodnia, mert az alábbi két ikon alatt meghallgatható két nóta SUSANNA előadásában!

1. nóta                      2. nóta          

 

Szentes, 2005. 02. 25.

.