Zárult a Szenyéri-év

 

A lépre kattintva meghallgathatjuk az idős Szenyéri tekerőjátékát!

Szenyéri Dániel (1885-1969) – tekerős

a Népművészet Mestere

 

A Zöldág Mozgáskultúra és Sport Egyesület kezdeményezésére születő hagyományteremtőnek szánt rendezvénysorozat 2005. december 3-án zárult, mely Szentes legismertebb autentikus tekerősének kívánt emléket állítani születésének (1885.12.05.) 120. és halálának (1969.02.22.) 36. évfordulóján.

A rendezvénysorozat célja, hogy Szenyéri életének, szakmai munkásságának megismertetése, a tőle gyűjtött népzenei anyagok közkinccsé, élővé tétele, újabb adatok gyűjtése azoktól, akik ismerték Őt, valamint a helyi tekerős hagyomány ápolása.

 

 

 

Ezen a napon a záróhangverseny előtt a résztvevők elhelyezték az emlékezés koszorúit Szenyéri Dániel házánál, ahol Oltyán Lajos méltatta a néphagyomány, ezáltal Szentes népzenei életében a tekerőlant hangjának és a rajta történő játéknak megőrzésének a fontosságát.

 

 

 

 

 

 

 

A fennállásának 50. évfordulóját nemrég ünnepelt zeneiskolában 2005. december 3-án kezdődött az a népzenei emlékhangverseny, melyen a meghívott előadók (énekesek, hangszeresek: tekerő, citera, tárogató) mellett neves szakemberek tartottak előadást.

 

 

 

A szentesi tekerőmuzsikálás múltjáról dr. Hankóczi Gyula, a népzenei gyűjtések feldolgozásáról Németh István, a Népművészet Mesterére - Szenyéri Dániel tekerősre ükunokája, Csiszár Endre emlékezett.

Ezt követően a technika jóvoltából felhangzott az idős mester tekerőmuzsikája, éneke és szavai: "Én nem tanultam Kodály Zoltántól! Ő tanult tőlem népdalt!"

 

 

 

Az est megható pillanata volt Zsíros Katalin köszöntése is. A rendkívül gazdag munkássággal rendelkező tanárnő ez alkalommal az 1967-ben Szenyéri Dániellel hangszalagra rögzített gyűjtéséért vett át virágcsokrot Hankó Györgyné elnöktől, a rendezvénysorozat fő szervezőjétől.

 

 

 

A 2005. április 23-án megrendezett Szenyéri Dániel Emléknapok Népdaléneklési Versenyének elődöntőjéből 12 versenyző jutott a december 3-i döntőbe. A szentesi Lajhta László Alapfokú Művészeti Iskolában szombaton 14 órakor kezdődött versenyen először a kötelező dél-alföldi, ezt követően a szabadon választott népdalokkal léptek a versenyzők a 4 tagú zsűri és a közönség elé.

A verseny győztese a Pálmonostoráról érkezett Héjja Bella - Bodza Klára tanítványa-, II. helyezettje az 1993 óta Budapestien a Vakok Ált. Iskolájában tanuló Steffek Adél lett. A III. helyezést Csányi Viktória érte el, aki a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium 6. osztályos tanulója. IV. helyezéssel jutalmazta a Sebő Ferenc elnökölte zsűri Tóth Zsanett ásotthalmi versenyzőt, aki 8 éve néptáncol és énekel népdalokat.

 

A rendezvénysorozat szervezői: Szentes Város Önkormányzata, a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola, a Koszta József Múzeum, a Kurca Vidéke Polgári Egyesület és a Zöldág Mozgáskultúra és Sport Egyesület.

Szentes, 2005. 12. 12.

 

 

.