Népzenészek terének avatója

 

A Zöldág Egyesület azzal a kéréssel kereste meg az önkormányzatot, hogy a Kígyó u. - Könyök u. sarkánál lévő háromszög alakú terület kapja meg a "Népzenészek tere" elnevezést azoknak a szentesi népzenészek hagyományát tisztelve, akik a népzene, népi kultúra ápolásában kiemelkedő szerepet töltöttek be.

Szentes város népzene kutatása a reneszánszát éli. Már ebben az esztendőben is több népzenével foglalkozó tábor volt (Első Szentesi Tekerő Tábor , Ki játszik ilyet),  és elkészült a „Szentes és környéke népzenéje és néptánca a XX. században” című a szentesi népzenei kutatásokat összefoglaló gyűjteményes kötet.

 

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete megtárgyalta a Zöldág Egyesület "Népzenészek tere" elnevezése ügyében tett indítványát és az alábbi határozatot hozza:

„Szentes Város Képviselő-testülete támogatja a Szentes, Kígyó utca és Könyök utca találkozásánál lévő földrészletnek a szentesi népzenészekről való elnevezését, valamint hozzájárul ahhoz, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő közterületen a Zöldág Mozgáskultúra és Sport Egyesület, mint építtető saját költségén ott emlékoszlopot helyezhessen el.”

 

 

 

2003. november 8-án avató ünnepségre gyülekeztek a szentesiek a Sportcsarnok mögött található kis térnél, ami ekkor még névtelen volt, de az ünnepség végén egy emlékkővel (rajta dísztáblával) és névvel gazdagodott.

Az összegyűlteket elsőként Hankó Györgyné a Zöldág Mozgáskultúra és Sportegyesület elnöke köszöntötte.

 

 

Az ünnepi műsor mi is lehetett volna, mint népzenei produkció, amelyet a Hajdú-Bihar megyei Mikepércs-i népzeneszakos növendékek adtak elő.

 

 

Az emléktáblán látható fotó több mint 100 esztendeje készült, amin egy tekerős, egy tárogatós és egy dudás látható.

 

Ezek után dr. Hankóczi Gyula néprajzkutató emlékezett meg a szentesi és Szentes környéki népzenészekről.

 

 

 

Szirbik Imre polgármester avató és köszöntő beszéde után már a népzenészeké lett a Népzenészek tere.

 

 

 

Tekerő, klarinét és duda hangjára Balla Tímea és Balla Zoltán néptáncművészek műsorát láthattuk.

 

 

 

Az ünnepség végén a téravatón résztvevő gyermekek helyezték el virágaikat ...

 

 

... és ezután elkészült egy "spontán beállított" XXI. századi fotó az avatón résztvevő népzenészekkel a Népzenészek terén.

 

 V. Szentesi Gyermeknéptánc Fesztivál

 

 

Immáron ötödik esztendeje gyűlnek össze a néptáncosok Szentesen a Tóth József Színházteremben. Ebben az esztendőben tíz város tizenkét tánccsoportja lépett fel.

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2003. 11. 11 .