Délvilág - Csongrád megye napilapja

A Délvilágban Szentesről

Balázsi Irén tallózója a 2003. év cikkei között - hivatkozásokkal

 

Január
2.: Felhúzták az új sátortetőt a szentesi versenymedencére. A gyógyturizmus fellendítését is szolgálja az uszoda korszerűsítése, amelyre több mint 370 millió forintot fordított az önkormányzat.

-˙ A cikkeket 2003. április 14-ig a www.delmagyar.hu Archívumából le törölték! :-(
7.: Fogadják a betegeket Szentes kertvárosi lakótelepén a mostanra elkészült egészségügyi létesítményben.
24.: A Csongrád megye közművelődéséért nevű díjat vette át Frank József közgyűlési elnöktől Labádi Lajos szentesi levéltár-igazgató a magyar kultúra napja alkalmából.

***   ***   ***

Február
4.: A csongrádi református egyházmegye esperesévé választották hat esztendőre Gilicze András szentesi lelkipásztort.
5.: Farkas Sándor országgyűlési képviselő azt kérdezte Jánosi György szakminiszternek írt levelében, hogy meddig kell még várniuk a szentesieknek a fedett uszodára. Szirbik Imre polgármester szerint a nyitott kapun könnyű bemenni.
23.: A szentesi kórház főigazgatója, dr. Kovács Ágnes szerint van összefüggés az OEP feljelentése és a megyei közgyűlés ellene lefolytatott fegyelmi vizsgálata között. Az a céljuk az ellene folytatott támadássorozat kezdeményezőinek, hogy kitörjék a nyakát, mert másnak kell az ő széke. 
28.: Látványos felvonulással vette kezdetét Szentesen a télbúcsúztató városi karnevál. Szlovén busók riogatták a telet a helybeliek örömére.

***   ***   ***

Március
5.: Elbúcsúzott a szentesi alakulatától Mezei Gábor dandártábornok, aki közel negyven évet szolgált a honvédség kötelékében. Szerinte egy katona szemszögéből alig van különbség a Varsói Szerződés és a NATO között.
6.: A szentesi Legrand-Kontavill Rt. kapta a 2002. évi Nemzeti Minőségi Díjat. Az elismerést Medgyessy Péter miniszterelnök adta át Horváth István vezérigazgatónak.
9.: Akkor is leteszik szeptemberben a mártírok tornyának alapkövét, ha nem engedélyezi azt a szentesi képviselő-testület. Csete György Kossuth-díjas építész bízik Szirbik Imre polgármester jóindulatában.
18.: A szentesi ruhagyár dolgozói jogosan követelték a kollektív szerződés szerinti járandóságukat.

***   ***   ***

Április
2.: Akár még 2003-ban elkezdődhet a csatornahálózat kiépítése, ha kedvezően bírálják el a szentesi önkormányzat most benyújtott pályázatát. A beruházás összköltsége meghaladja a hárommilliárd forintot.
10.: Jótékonysági hangversenyt rendeztek Szentes német testvérvárosában. Sankt Augustin női kórusa és Nagy János, a szentesi zeneiskola címzetes igazgatója közös koncertet adott a Kurca-parti település evangélikus templomának a javára.

- ˙ A cikkeket 2003. április 14-ig a www.delmagyar.hu Archívumából letörölték! :-(
15.:
A szentesi kórház osztályvezető főorvosa, dr. Kispál Mihály Pro Oncologia-díjat kapott a daganatos betegekért végzett több évtizedes erőfeszítéseiért.
16.: Szirbik Imre polgármester átérezte a varrónők siralmas helyzetét, és az önkormányzat gyorssegélyét vitte.

***   ***   ***

MájusEurópa-pari - fúvósokkal. Fotó: Tésik Attila

- A cikkek többségét képek is illusztrálták! 
1.: Tömegeket vonzott Szentesen az Európa-parti nevű programsorozat, amelynek az uniós csatlakozás volt a vezérfonala.Pillanatkép az Expóról. Fotó: Tésik Attila
2.: Megnyílt a Szentes expo a városi sportcsarnokban, ahol mintegy hetven cég kínálta termékeit.
A szentesi Mentőállomás. Fotó: Tésik Attila

14.: A szentesi önkormányzat és a mentőállomás anyagi szempontokra hivatkozva megszüntette a készenléti ügyeletet.A Ruhagyár főépülete. Fotó: Tésik Attila
21.: Lakat került a teljesen eladósodott szentesi ruhagyárra. Az ötven dolgozót azonnali hatállyal felmentették a munkavégzés alól.

 


***   ***   ***

JúniusPillanatkép a kirakodóvásárról. Fotó: Tésik Attila
1.: Kedvezett az időjárás a népi kirakodóvásárnak, amely felnőttek és gyerekek sokaságát csalogatta a szentesi Kossuth térre.Munka a varrodában. Fotó: Tésik Attila
4.: Küzd a létéért a szentesi Szabóipari Szövetkezet, pedig a dolgozók minőségi munkát adnak ki a kezükből. Az osztrák partnerüktől még több megrendelést is kapnának, Fólia védi a Nagytemplom orgonáját. Fotó: Tésik Attilaha elegendő varrónő lenne az üzemben.
18.: Nemcsak hitéleti, hanem kulturális központ is lesz a szentesi református nagytemplom. Az egyházközség közösen pályázik az önkormányzattal az uniós források elnyerésére.

***   ***   ***

JúliusDr. Borzi Márta. Fotó: Tésik Attila
9.: A szentesi kórház öt évre kinevezett főigazgatója, dr. Borzi Márta cáfolja, hogy az 530 ágyból 180 megszüntetését terveznék.A szentesi Könyvtárban. Fotó: Tésik Attila
11.: Példátlan jogi helyzet alakult ki a szentesi könyvtárban, amelyet anyagi megfontolásból közhasznú társasággá alakított még 1997-ben az önkormányzat. A tíz dolgozó ragaszkodik a közalkalmazotti státusához, de az a városnak 30-50 millió forintjába kerülne.
A kis sorompó a Bajcsy-Zsilinszky út végén. Fotó: Tésik Attila

12.: Régóta tart a huzavona a szentesi önkormányzat és a szakhatóságok között azért, hogy a MÁV zöld utat adjon a személyautóknak és a munkagépeknek a Bajcsy-Zsilinszky utcai vasúti átjárónál. A helybeli Európa Kft. tanulmánya kedvező fordulatot hozhat az ügyben.

***   ***   ***

Augusztus
13.: Nagy lendülettel látott munkához a szentesi rendelőintézet új igazgatója, Dr. Földesi Irén.

- ˙ Ezt a cikket a www.delmagyar.hu Archívumából le törölték! :-( 

       2003. augusztus 18-tól működik a NetSzemle - Szentesi internetes sajtófigyelő - Minden reggel friss! - a linkek a továbbiakban ide vezetnek!Kitüntetett közalkalmazottak. Fotó: Vidovics Ferenc
20.: Állami ünnepünk alkalmából a közszféra dolgozóit köszöntötték a szentesi városházán.Vizesblokk felújítás. Fotó: Vidovics Ferenc
27.: Ötvenmillió forintot költött a nyáron a szentesi önkormányzat az oktatási intézmények felújítására. Bár csökkenő tendenciát mutat a diákok száma, egyetlen pedagógustól sem vált meg a helyhatóság.

***   ***   ***

SzeptemberA lecsó kóstolva jó! Fotó: Vidovics Ferenc
6.: A családok ünnepének szánta a Szentes és Vidéke ÁFÉSZ a lecsófőző fesztivált.Illusztráció.
18.: Dán szakértőktől kérnek tanulmánytervet a szélenergia hasznosítására a Kurca-parti településen.
Rózsa Gábor azt vallja, hogy "lassú víz mos partot". Fotó: Délvilág

20.: Rózsa Gábor szentesi mérnök-muzeológusnak Hiller István szakminiszter Schönvisner István-emlékérmet adományozott.Oláh József, Magyar József, Horváth istván és Szirbik Imre aláírásukkal demonstrálnak az M5-ös ügyében. Fotó: Tésik Attila
24.: Demonstrációt tartottak Szentesen az M5-ös autópálya megépítéséért és a matricás rendszer bevezetéséért.


***   ***   ***

OktóberA régi CT meghibásodása miatt vizsgálatok maradtak el a szentesi kórházban. Fotó: Tésik Attila
3.: Állja a szavát a megyei önkormányzat, mert anyagilag támogatja egy új komputertomográf beszerzését a szentesi kórház sürgősségi tömbjébe.Szennyvíztisztítómű. Fotó: Délvilág 
7.: Beperelte a szentesi önkormányzatot egy dunántúli cég a csatornahálózat építésére kiírt közbeszerzési pályázat egy kitétele miatt.Szentes új Díszpolgárai: dr. Csikai Miklós és Nagy János. Fotó: Vidovics Ferenc
23.: A városháza dísztermében megtartott ünnepségen vette át a Szentes város díszpolgára címet Csikai Miklós, a Magyar Agrárkamara elnöke, egyben az Az erőszak áldozatainak emlékét őrző leendő építmény tervei engedélyre várnak. Fotómontázs: Tésik Attila Árpád Agrár Rt. vezetője és Nagy János, a Lajtha László Zeneiskola címzetes igazgatója.
25.: Elviekben támogatja a szentesi önkormányzat az erőszak áldozatainak emlékére készülő kápolna felépítését, amelyet Csete György tervezett.


***   ***   ***

NovemberSzép platánokat ültettek a Klauzál Gábor Általános Iskola udvarában. Fotó: Tésik Attila
5.: A lokálpatriotizmus vezérli a szentesi városszépítő egyesület alapítóit, akik Makra Zoltánt választották vezetőjüknek."SZENTES BY (n) LIGHT" :-) Fotó: Vidovics Ferenc
13.: Megállapodott a szentesi önkormányzat a Démász Rt.-vel, hogy az eddigi mechanikus vezérlés helyett alkonykapcsolós rendszer irányítja a közvilágítást. A tervek között egy erőmű építése is szerepel, amely villamos energiát nyer két termálkút vizéből.A szentesi Kórház főépülete. Fotó: Bővíz Tibor
14.: A szentesi kórházban már felkészültek a csongrádi belosztály fogadására. Az intézményt fenntartó megyei önkormányzat határozata szerint december végéig át kell költöznie a csongrádi részlegnek.


***   ***   ***

DecemberNem kell sarcot fizetniük a kamionosoknak, ha behajtanak a városközpontba. Fotó: Tésik Attila
1.: Elfogadhatónak tartják a szentesi fuvarozók a januártól hatályos helyi rendeletet, amely az önkormányzati utakról kitiltja a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű teherautókat.Csíky László meglepetésnek szánja a szobrot. Fotó: Tésik Attila
3.: A firenzei kortárs világbiennáléra utazik a szentesi orvos-szobrász. Dr. Csíky László öt alkotását küldte el Szirbik Imre szerint a kormányzat és a helyhatóság is betartja a szentesieknek tett választási ígéretét. Fotó: Tésik Attila a rangos versenyre, a hatodikat, az Európa Bizottság elnökének figuráját meglepetésnek szánja.
4.: Az erőgyűjtés éve volt 2003 Szirbik Imre polgármester szerint. Szentes vezetője örül annak, hogy 2004-ben elkezdődik a régóta tervezett nagyberuházások kivitelezése.


Összeállította: a Délvilág archívuma segítségével Balázsi Irén. 
Hivatkozások, illusztráció: Tímár Ferenc. 

 

Szentes, 2004. 01. 05.