Füttyszótól volt "hangos" a liget!

 

Ezen a borongós februári napon (2004. február 19.) jelképesen is füttyszótól volt hangos a Széchenyi-liget. Miből, ill. kitől származhat a füttyszó? Fütyül a rigó, vagy stílusosan a pacsirta (igaz ő dalolni szokott), de fütyül a mozdony, és a kalauz. Furcsa, de mindez jelen volt a Koszta József Múzeumban.

 

 

 

Kezdjük a vonattal és a kalauzzal . . .

Immáron hagyomány, hogy Zsuzsanna napja egy-egy időszaki kiállításnak a kezdetét jelenti, így történt ez most is, mert a múzeum kiállítótermében megnyílt "A BC motorkocsitól az UZSGYI-ig" című vasúttörténeti kiállítás.

 

 

 

Szabó János József a Koszta József Múzeum igazgatója a kiállítás-megnyitó kezdetén örömének adott hangot, amikor is az összegyűlteknek megállapította, hogy "Talán ilyen sokan egyszerre még nem voltak a ligeti múzeumban az ő igazgatósága alatt!".

A nagy érdeklődés a kiállítás témájának is köszönhető, mert a vasút egy ország fejlődésének mutatójaként, a messze vezető sínek a szabadság szimbólumaként mindig vonzó nemcsak a vasutasok, hanem az utasok számára is.

 

 

 

A kiállítást Kaposvári Péter, a MÁV területi igazgatója nyitotta meg, aki elmondta, hogy a vasút mindenütt a kereskedelem, az ipar felvirágzását hozta. Szentesen az 1920-as évek végén létesített javítóüzemet, motorgarázst a Ganz-gyár. Ettől az időszaktól kezdve Szentesnek mindig lényeges szerep jutott a vasúti közlekedésben.

A kiállításon láthatók mozdony kellékek, egyenruhák, berendezett utastér részlet, pecsétek, vásárhelyi Zakar Ödön makettje, az Uzsgyiból egy ülés, valamint fotókon a korszerű jármű.

 

. . . és a madár fütty . . .

 

 

A népi hiedelem szerint, ha Zsuzsanna napján dalol a pacsirta, akkor itt a tavasz. Immáron hagyomány, hogy Szentesen nem bízzák a véletlenre a tavaszhívogató dalolást.  Hiába füleltünk nem hallottuk a pacsirta hangját, így hát számon kértük Zsuzsannán azaz Susannán.

Vidovics Ferenc órásmester "kényszeríttette" dalolásra a pacsirta helyett a Bécsből származó zenegépet, hogy eljöjjön szentesre is a TAVASZ.

Akik nem tudtak eljönni a "koncertre" azoknak sem kell szomorkodnia, mert az alábbi két ikon alatt meghallgatható az elhangzott két nóta SUSANNA előadásában!

 

1. nóta                      2. nóta          

 

Szentes, 2004. 02. 24.

.