|
2004. október 18-tól 22-ig a Magyar Vöröskereszt Szentesi Területi Szervezete a Szentesi Mozaik internetes újsággal közösen játékot hirdet 3 kategóriában (1-8., 9-12. osztályig és felnőtt kategóriában). A verseny egyéni. Az 5x20 kérdésből álló feladatsor naponta a www.szentesinfo.hu/mozaik honlapján jelenik meg, amit E-mail-en a lencsene@szentes.hu címre, vagy a letöltött és megoldott feladatlapokat névvel (életkor feltüntetésével) és címmel együtt 2004. október 25-ig kérjük a Magyar Vöröskereszt Szentes, Kossuth tér 6. szám alá eljuttatni.
1. nap feladatai A feladatlap
1. Mikor alapították meg a Magyar Vöröskeresztet? a. 1867 b. 1881 c. 1919 d. 1921
2. Milyen időközönként lehet vért adni? a. férfiaknak 3 hetente, nőknek 5 hetente b. évente egyszer c. 56 naponta d. évente háromszor
3. Magyarországon ki végzi a véradás szervezését? a. Egészségügyi Minisztérium b. Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat c. Önkormányzatok d. Sulinet
4. Melyek a vér alkotói? a. sejtes alkotók és a vérplazma b. vérplazma és testfolyadék c. vérsejtek d. vörösvérsejt, fehérvérsejt, vérlemezkék
5. Milyen jel látható az Országos Mentőszolgálat címerében? a. mentőautó b. Konstantin-kereszt c. piros kereszt d. zöld alapon fehér kereszt
6. Hideg környezetben melyik a legelső alkalmazkodási történés? a. borzongás b. érszűkülés c. szívműködés gyorsulása d. légzés szaporábbá válik
7. Mi a pattanásos arcbőr kezelésének helyes módja? a. naponta jól megmosni, és kinyomkodni b. szakemberhez fordulni c. majd elmúlik magától
8. A felsoroltak közül melyik réteg nem a bőr rétege? a. hámréteg b. bőr alja réteg c. izomréteg d. irharéteg
9. Ki teszi helyesen? a. aki háromszor eszik és egyszerre sokat b. aki ötször eszik és egyszerre keveset c. aki egyszer eszik, de jó sokat
10. Ki a vegetáriánus? a. aki vegetál, azaz tengődik b. aki vegetával ízesíti az ételét c. aki csupán növényi eredetű ételt fogyaszt
11. A hideg vagy meleg ételek hízlalnak jobban? a. hideg b. meleg c. egyformán
12. Az egészséges emberi test hányad részét alkotja a víz? a. 40 % b. 60% c. 80%
13. Melyik a legegészségesebb étel a felsoroltak közül? a. disznósajt b. hal c. csípős szalámi d. marhapörkölt
14. Melyik táplálékra van szüksége leginkább a fejlődő szervezetnek? a. húsfélék, tejtermék b. zsír c. tésztafélék, cukor
15. Mivel ajánlatos az étkezést befejezni? a. nyers gyümölcs b. csoki c. sütemény
16. Miért nem helyes, ha egymás poharából iszunk? a. nem illik b. rossz szokás c. fertőzhet
17. Melyik ital a legegészségesebb a felsoroltak közül? a. kóla b. rostos narancslé c. málnaszörp
18. Melyek a tengeri halak húsának jellemző alkotó elemei? a. rövid lánchosszúságú zsírsavak b. vízben oldódó vitaminok c. többszörösen telítetlen zsírsavak
19. Melyik ételcsoport tartalmazza a legtöbb C-vitamint? a. citrom, savanyú káposzta, csipkebogyó b. karalábé, sárgarépa, burgonya c. narancs, mákostészta, kivi
20. Miért fontosak táplálkozásunkban a pékáruk és a gabonafélék? a. mert szervezetünk működéséhez elengedhetetlen összetett szénhidrátot, B-vitaminokat, rostokat tartalmaznak b. mert nélkülük nem lehet elfogyasztani a reggelit c. mert hamar jóllakunk velük
|