Finn delegáció Szentesen

 

 

Az elmúlt napokban Szentes testvérvárosából Kaarina-ból érkezett delegáció városunkba.

A finn vendégek érkezésük után elsőként ellátogattak a VII. Nemzetközi Kiséri Napokra, ahol megismerkedtek Szentes népzenéjével és a térség kultúrájával.

A következő napon Szirbik Imre polgármester ismertette Szentes egyik legnagyobb kincsét a termálvíz adta hőenergia hasznosító beruházásokat. Egy kis kitérő során ellátogattak a nagymágocsi Kastélyotthonba, ahol tanulmányozták az idősek és a szociálisan rászorulók helyzetét. A vendégek szavaival élve "nyomasztó" a kastély hangulata, ami abból is adódhat, hogy a műemlék miatt nem lehet megfelelőképpen átépíteni.

 

 

 

A harmadik napon oktatási intézményekbe látogattak, és a Kossuth u. óvoda készült a delegáció fogadására. Itt a gyerekek "igazi magyar lakodalmast" mutattak be.

 

 

 

A látogatásuk tapasztalataiként megállapították, hogy a szentesi óvodák semmiben sincsenek lemaradva a finn óvodáktól, sőt már itt visszatükröződik a gyerekeken a magyar virtus, hogy egy jó mulatság minden gondot elfeledtet.

 

 

 

A Koszta József Általános Iskolában a végzős növendékek üdvözölték a vendégeket, akik nem érkeztek üres kézzel, és a kis műsorért cserébe nagy doboz édességet kaptak.

Az iskolai oktatásról, a fejlett számítástechnikai képzésről is tájékoztatást kaptak a delegáció tagjai.

 

 

 

A nap végén egy rövid gyárlátogatást tettek a Hungerit RT-nél, ahol leginkább a munkások szociális juttatásai és elismerései után érdeklődtek, mert a érkezett delegáció tagjai főleg szociális vonalon érdekeltek a Kaarina vezetésében.

A látogatásuk alatt több furcsaságot megemlítettek, ilyen volt, hogy furcsa volt június elején ilyen rendkívüli hőséggel találkozniuk, és kevesellték a nők jelenlétét a város vezetésében.

Szentes, 2003. 06. 11.