"Lázas" bemelegítés után Európa-bajnokot avattak Szentesen

 

2003. november 29-én "Az ütős éjszaka" címmel nemzetközi küzdősport fesztivált rendezett a Szentesi Kinizsi Torna Egylet és a Felix-Promotion Szentesen a Városi Sportcsarnokban.

 

 

Nagyszerű hangulatú vegyes küzdősport gála elején egy perces gyászszünettel adóztak a nemrég elhunyt Papp László emléke előtt.

 


Elhunyt Papp László

 

Budapesten született 1926-ban. A MOM-ban töltött rövid labdarúgó és ökölvívó múlt után, 1945-ben a vasúthoz került, s ekkor csatlakozott véglegesen az ökölvívók táborához. 1946-ban nyerte első egyéni magyar bajnokságát, s ezután még hat egyéni és négy csapatbajnokságot. Kétszer volt Európa bajnok amatőrként (1949 Osló, középsúly, 1951 Milánó, nagyváltósúly). Negyvenszer válogatott, háromszor olimpiai bajnok (London, 1948, Helsinki, 1952, Melbourne,1956) Magában a tény: három olimpián részt venni és háromszor nyerni az ökölvívó sportágban, elképesztően nagyszerű fegyvertény.

 

 

 

Az újkori ötkarikás játékok első olyan versenyzője volt, aki saját sportágában triplázni tudott. 1957-től-1964-ig hivatásos ökölvívóként is sikerrel szerepelt, veretlen középsúlyú Európa bajnokként vonult vissza. Huszonkilenc profi meccset vívott, ebből kettő volt döntetlen.

Minden feladatát nagy becsvággyal igyekezett a lehető legjobban megoldani. Nem tartozott a "verekedő" stílusú, folyton csak előretörtető, rohamozó és elsősorban nyers erejükben bízó ökölvívók közé, hanem magasabb szintű technikájában bízva valóban vívott az öklével, szellemes technikájával hozta zavarba ellenfeleit. Egész életében nem tudta feldolgozni, hogy nem kapott lehetőséget arra, hogy a profi világbajnoki címért mérkőzhessen.

 

 

Papp László az évek múlásával példakép volt egy olyan generáció előtt is, akik nem láthatták őt a szorítóban, hiszen akkor születtek, amikor derék "öklészünk" 1948-ban, 1952-ben, 1956-ban olimpiát nyert, valamint profi pályafutása alatt látta meg a napvilágot. Ezen korosztályok a szemében mégis ő lett, illetve volt a példakép, mert őt tartották legjobbnak a jók között. Évek óta kemény küzdelmet vívott súlyos betegségével (parkinson-kor), s a csatát elvesztette. Október 16-án 78 évesen elhunyt.


 

Az Ütős Éjszaka megnyitója

 

 

 

A műsorközlő elsőnek a díszvendégeket szólította a ringbe, hogy hivatalosan is elkezdődjön a küzdősport fesztivál. Szirbik Imre Szentes város polgármestere nyitotta meg ezt a bunyós estét, a versenyzőknek sérülésmentes küzdelmeket, a közönségnek meg jó szórakozást kívánt.

 

 

 

A protokoll ajándékok átadásakor nagy meglepetést okozott Sidal Davut a WTKL szövetség elnöke a feketekerámiáért egy a választások idejére is hasznos nagy méretű boxkesztyűt ajándékozott Szirbik Imre polgármesternek.

 

 

Ezek után már csak a gong hangjára kellett várni és

kezdetét vette az első mérkőzés

 

 

"GONG"!!!,     "BOX"!!!

 

 


Szikszai Attila vs. Szilasi-Szalma Adrián Oszkár

amatőr ökölvívás, 4x2 perc

 

 

 

Az első mérkőzésen 69 kg-ban egy szentesi fiatalember lépett a szorítóba Szilasi-Szalma Adrián Oszkár, aki Bertók Róbert tanítványa és megmutatta, hogy mi is az a szentesi küzdeni akarás. A szentesi öklöző nem volt megszeppenve ellenfelétől, hanem folyamatosan követve mestere utasításait. A mérkőzésnek az ellenfél edzője vetett véget, mert magas ívben repült be a törülköző és így döntő fölénnyel Szilasi-Szalma Adrián Oszkár megnyerte az első mérkőzést a gálán.

 

 

 

Győz: Szilasi-Szalma Adrián Oszkár (d.f.)

(p.gy. pontozásos győzelem,             d.f. döntő fölény,                  tko X. technikai kiütés X-dik menetben)

 

 


Lipták Attila vs. Lakatos András

kick-box / full contact, 4x1,5 perc

 

 

 

Az est második mérkőzéseként Lipták Attila (Szeged) és Lakatos András (Szentes) lépett a kötelek közé. A 4x1,5 perces kick-box / full contact mérkőzés során mindkét játékos megtett mindent, hogy megszerezze a győzelmet, de ez, a fegyelmezettebben küzdő Kinizsi-s Lakatos Andrásnak sikerült pontozással. Így már két győzelme van a szentesi csapatnak.

 

 

 

Győz: Lakatos András (p.gy.)

 

 


Major Dávid vs. Vecseri Barnabás

kick-box / low kick, 3x1,5 perc

 

 

 

Harmadik mérkőzésen szintén szurkolhattunk egy szentesi fiatalnak, mert szegedi Major Dávid ellenfeleként Vecseri Barnabás szállt ringbe. Barna először karatézott, majd onnan nyergelt át a kick-box / low kick-ra. Mindkét versenyzőnek ez volt az első mérkőzése, de hiába rúgott ellenfelén hatalmasokat barna, ha mindig bekapott két jól irányzott ütést.

A sorozatos szabálytalanságok miatt a mérkőzés vezetője megintette Barnát, ami következtében elvesztette az addig megszerzett minimális előnyét. Végén már annyira kifáradt, hogy már-már azt sem tudta, hogy melyik sarokba kell pihenőre vonulnia.

 

 

 

Győz: Major Dávid (p.gy.)

 

 


 

Blum Richárd vs. Nagy Mihály Zoltán

kick-box / low kick, 5x2 perc

 

 

 

Ezen a gálán a Blum Richárd (Nyíregyháza) és Nagy Mihály Zoltán (Szeged) mérkőzése azzal lett emlékezetes, hogy egy szép ütéssorozat után annak kivitelezőjére Nagy Mihály Zoltánra, akart számolni a bíró a nagy keveredésben, mire a közönség bekiabálása után rá jött a mérkőzésvezető, hogy tévedett, így új kezdte a rászámolást, de már jó helyen! Ezek után még elcsattant egy pár pofon, de a mérkőzés 7. percében technikai kiütéssel győzött a szegedi Nagy Mihály Zoltán.

 

 

 

Győz: Nagy Mihály Zoltán (tko4)

 

 


 Szünetben a PI COOL GIRL leánycsapat táncolt ringben

 

 

 


Milan Smetana vs. Nagy József

profi ökölvívás, 4x3 perc

 

 

 

A negyedik párban lépett kötelek közé a Felix-Promotion új igazolása, a középsúlyú Nagy József, akinek ellenfele a szlovák Milan Smetana volt. Nagy nem sok esélyt adott ellenfelének, ugyanis mindössze 90 másodperc alatt háromszor küldte padlóra ellenfelét. Az első leütésre a 37-ik, a másodikra a 67-ik, a harmadik leütésre a 90-ik másodpercben került sor, amely után a mérkőzésvezető beszüntette a találkozót. Ezzel Nagy József megszerezte harmadik profi sikerét, így rekordja immáron 3 mérkőzés - 3 győzelem (3 KO).

Győz: Nagy József (tko1)

 


Szőke Róbert vs. Hegyes Péter

thai box, 5x2 perc

 

 

 

Szőke Róbert (Gyula) és Hegyes Péter (Szeged) thai box-ban küzdöttek a győzelemért a gála hatodik mérkőzésén. Az egyik fiatalembernek, (mint megtudtuk) galambászat a hobbija, míg a másik kifejezetten utálja a galambokat. Nem csak ennyi különbség volt a két fiatal között, hanem jó pár cm magasságkülönbség is, amit az alacsonyabb Szőke Róbert nem tekintett hátránynak.

 

 

 

Győz: Szőke Róbert (p.gy.)

 

 


 Szünetben AIKIDO bemutató a ringben

 

 

 


Ramocsa Zoltán vs. Siklódi József

kick box Magyar-bajnoki címmérkőzés / full contact, 7x2 perc

 

 

 

A kick box Magyar-bajnoki címért / full contact-ban Ramocsa Zoltán (Kiskunfélegyháza) és Siklódi József küzdött. A piros nadrágos Ramocsa az első két percben egy jól irányzott rúgással megkínálta Siklódi ágyékát olyan diótörő technikával, de szándékosnak nem lehetett tekinteni, hanem csak egy felcsúszott combrúgás következménye volt. A folyamatos Ramocsa fölény végig érezhető volt, de a bírók pontozással Siklódinak ítélték oda a bajnoki övet.

 

 

 

Győz: Siklódi József (p.gy.)

 

 

 

 

Az bajnoki övet Szűcs Lajos alpolgármester, a kupát Garai Sz. Imre a Szentesi Kinizsi elnöke adja át a fiatal sportolónak.

 


Marian Miko vs.  Popovics Tamás

profi ökölvívás, 4x3 perc

 

 

 

Popovics Tamás egy igazi látványos mérkőzésen gondoskodott arról, hogy a közönség megfelelő hangulatba kerüljön a kick-box Európa-bajnoki összecsapásra. Popo az est talán legszínvonalasabb mérkőzését vívta a profik közt most debütáló, 20 éves Marian Miko ellen. Popovics végig nagyon fegyelmezetten koncentráltan bokszolva rendre megelőzte a jóval magasabb ellenfelét, akit nem tört meg Popo mindent elsöprő lendülete ellenére.

 

 

 

A pápai bokszoló imponáló magabiztossággal szórta a pofonokat, és tőle szokatlan módon sok ütést helyezett el ellenfele testén. Mindez nem maradt nyomtalanul, mert a fiatal szlovák a negyedik menetre látványosan lelassult. A menet közepén, egy test-fej-test kombináció után egy bődületes erejű balegyenes következtében Miko csak fogásba menekülve tudta elkerülni, hogy a padlóra kerüljön. A végeredmény így 40:35 arányú pontozás Popovics javára. A mérkőzés végén a közönség sokáig vastapssal ünnepelte a két bokszolót a négy menet alatt mutatott teljesítményéért.

Győz: Popovics Tamás (p.gy.)

 


 A szünetben Illés Tóni profi motorhangutánzó produkciója

 

 

Illés Antal (alias TONI) szentesi fiatalember rendkívüli adottsággal rendelkezik (élethűen utánozza a versenymotorok hangját), amelyet már bemutatott többször is a szentesi közönségnek, de a közönség szórakoztatása érdekében itt a box gálán is fellépett.

 

 

 

A produkciót ITT lehet meghallgatni!!!

 


Ugur Yildiz vs. Gasztány Ferenc

kick box WTKL Európa-bajnoki címmérkőzés / low kick, 9x2 perc

 

 

 

Kilencedik mérkőzésként elérkezett az idő, hogy ringbe lépjen az est főmérkőzésének tartott Ugur Yildiz Törökországból és a magyar színeket képviselő Gasztány Ferenc.

 

 

 

Gasztány Feri bevallotta, hogy "lázas" felkészülés előzte meg a mai szereplést, mert az előző estét is az orvosi ügyeleten töltötte, hogy injekcióval leszorítsák a lázát. A mérkőzés idejére ez sikerült is, de látszott Feri küzdeni akarásán, hogy nincs 100%-os formában.

 

 

 

Szerencsére a török ellenfélnek jól ki lehetett számítani a mozdulatait, mert minden ütését jól előkészített, de Feri állapota igencsak megosztotta koncentrációs képességét. Mikor a szegedi fiatalember rúgott egyet, azonnal ellentámadásba lendült a török, és be is vágott két olyan fülest, hogy ember legyen a talpán, aki az kiállja.

 

 

 

 

 

Feri megtalálta a török fájdalmas pontját, amely kialakulásáért igencsak sokat megtett, mert sorozatban a török bal combját rúgta teljes erővel. Ez a stratégia meg is hozta a győzelmet mert 2:1 arányában Gasztány Ferit ítélték jobbnak a mérkőzésvezetők.

 

 

 

Győz: Gasztány Ferenc (p.gy.)

 

 

 

 

Gasztány Ferenc  és  Ugur Yildiz

 

Szentes, 2003. 12. 01.