Megállt az idő Szentes felett!

2003. november 25-én megállt a Szent Anna katolikus templom toronyórája, amely közel 150 éve szolgálja a várost. A megállás nem a kovácsoltvas szerkezetű óraszerkezet hibája miatt történt. Még is mi okozhatta annak megállását?

 

 

 A templom felújítás miatt annak villamoshálózatán is munkálatokat végeztek, ami következtében órákig nem volt áram a toronyban és ezáltal a lejáró óraszerkezet súlyát nem tudta felhúzni az órahúzó automatika. Ennek következtében az óra kihasználta az utolsó erőtartalékát is, de az óraszerkezet védelmében már ekkor nem kapcsol be az automatika.

Amikor a hibát Vidovics Ferenc órásmester a szerkezet karbantartója észlelte újraindította az automatika működését, de roppant nagy csörgést, zörgés és zakatolás lehetett hallani az óraműből.

A hiba okának mint később kiderült a felhúzómotor volt az okozója, mert a villamoshálózat rekonstrukciója miatt megcserélődött két fázis (mert a villanyszerelők fordítva kötötték vissza a három fázis becsatlakozását) és így pont ellenkezőleg forgott a motor.

A hiba elhárításán jelenleg is dolgoznak a mesterek, mert több háromfázisú szerkezet található a templomban, amelyek szintén fordítva kezdtek működni.

 

A toronyóra történetéről: "Kizökkent az idő !"

Szentes, 2003. 11. 28.