Mi újság a STRAND-on?

 

 

Felreppent a hír, hogy a

"szentesi strandon olajszármazék van a vízben".

 

Ennek a hírnek jártunk utána:

 

Előzmény: A szentesi strand régebben a Vetőmagkutató állomás termálkútjáról kapta a melegvizet, mely kutató állomás több fóliasátornak is adja fűtővizet. Tulajdonos váltás miatt és más külső körülmények miatt a strandon akadozott a melegvíz ellátás és ezért a városi fűtőhálózatra csatlakoztatták a strandot.

Szentesen összesen 32 termál kút található, melyek közül 11-12 működik, és ezek látják el Szentes meleggel. Ez a melegvíz fűt rengeteg fóliasátort (nem hiába nevezik Szentest FÓLIAVÁROS-nak), lakást és ez a melegvíz szolgáltatja a meleg fürdő melegvizét.

 

 

 

A strandra érkező melegvíz mire átjut a Kurcán, addigra rengeteg hőt lead a környezetének, és ezért ki kellett találni, hogy mi módon tudják pótolni a hiányzó hőmennyiséget.

Elsőként múlt év (2002.) januárjában a teniszpályához érkező melegvizet vezették át pótlásnak a nagy téli hidegekben. (Kapcsolódó cikk: Végre van melegvíz a strandon!)

Miután a pályázaton nyert a város 181 millió forintot a strand rekonstrukciójára és fejlesztésére, amelyek új medencék, új öltöző és kabinsor építését tette lehetővé. Ezért az ideiglenes melegvíz pótlást állandóvá kellett tenni, és kiépíteni az ennek megfelelő infrastruktúrát.

 

Most jön a lényeg: Ahhoz, hogy fellépő hő hiányt, amely az új medencék megépítése és üzembe helyezése után keletkezett, újabb termál kutakat kellett megnyitni. A hő hiányba belejátszott a környezeti hőmérséklet is, amely majdnem rekordot döntött Szentesen (-28,1 fok celsius). A kertvárosi városrészben két 2000 méternél mélyebbről szállító melegvizes kutat kapcsoltak a rendszerre, mely sokáig jól is működött. Ezzel a két kúttal sikerült közel 40 fokos vizet önteni a tiszta medencékbe.

Sajnálatos módon ebből a két kútból, amelyek mélysége megközelíti az olajszintet (2400-2600 m) nem olyan régtől a melegvíz társasággal jön a felszínre. Ebben vízben található olajszármazék.

 

 

Megoldás: Amint ez a probléma felmerült, a város vezetése azonnal elkezdte keresni a megoldást. Mindenféleképpen ki kell szűrni a vízből a nem kívánatos olajszármazékot, de mi módon?

Kétféle (továbbiakban: 1, 2) szűrési technológiáról kértek árajánlatot, melyek között nagyságrendi különbség volt.

A vezetés az olcsóbbik (1) mellett döntött. Most mindenkiben megfogalmazódhat a kérdés: "Jó lesz ez nekünk, mert Olcsó húsnak, híg a leve!"

Mi is a különbség a két technológia között? Az olcsóbb (1) a strand oldalában helyezhető el egy aknában, melynek a tisztítása, karbantartása egyszerű, a (2) technológia úgymond LENT a mélyben (2000 m) szünteti meg az olaj feljövetelét.

Ebből is kiderül, hogy két szögesen különböző technológiáról van szó.

Nem csak az olcsósság, hanem az a tény is az (1)-es mellett szól, hogyha nem kell nyáron ennek a két kútnak a melegtámogatása a rendszerhez újra lezárják, tehát így  automatikusan  megszűnik az olajszármazék a vízben.

 

Mivel a fürdő így nem nyithatja meg kapuját a nyári szezonra azonnali beavatkozást kellett eszközölni.

 

 

2003. január 22-én az (1) terv kivitelezői már feltérképezték a terepet és a szemle után elkészítik a kiviteli tervet, amely útján "patyolat tiszta" víz lesz a strandon.

 

A szemle során megvizsgálták a kiszűrendő anyagot.

 

 

Amíg ez a szűrő nem kerül beépítésre, addig a Tisztiorvosi Szolgálat bezáratta a strandot, amely eddig sem volt nyitva a nagyközönség számára. A hátsó termálvizes medencékbe a fagyos időjárásban azért engedték a melegvizet, hogy a nagy hidegben nehogy kár keletkezzen.

 

 

A  "feketevíz"  jelzőhöz meg csak annyit, hogy aki ért hozzá az tudja, hogy a termálvíz sohasem tengerkék, mert a benne lévő kálium, nátrium, kalcium, vas, kén, magnézium és egyéb ásványi anyagokban gazdag víz mindig  "sárgásbarna"  és szakértők szerint  + gyógyhatású +  !!!

 

Archív fotó

 

A város vezetése mindent meg tesz annak érdekében, hogy ezt a szűrőt mihamarabb beszereljék, még akkor is ha nem lesz rá szükség a nyári hónapokban. Hosszabb távon pedig át kell gondolni, hogy egyéb kút átcsoportosítással megszüntethető a fennálló probléma.

A városban működik egy termál gyógyfürdő, amely vizében nem jelent meg az olajszármazék és a téli hónapokban a szentesiek ide járnak felmelegedni, gyógyulni, pihenni.

 

A  MOZAIK  ötlete a probléma megoldására:

(Figyelem! Csökkent humorérzékkel rendelkezők NE OLVASSÁK EL!)

Nagy fejtörést okozott mindenkinek az olajszármazék a vízben, de ha ezt a két kutat tovább fúrnánk, akkor a vizet kellene kiszűrni az olajból! Ezek után itt lehetne forgatni a Magyar Dallas-t a "Ewing-ok honfoglalása" címmel!

Szentes, 2003. 01. 22.