2002. április 24.

 

ELADÓ egy tűzoltóautó!

 

 

Koszt György a szentesi tűzoltók parancsnoka érdekes kéréssel fordult a Mozaikhoz.

A városi tűzoltóság szeretné eladni a képen látható tűzoltóautót, mert gyűjtenek egy kosaras létrás autóra, melynek összege a 100 millió forintot is meghaladja. A legközelebbi kosaras autó Szegeden található, melynek a hadrendbe állítása hosszadalmas, mert igen nagy a távolság.

A kis MERCI becenévre hallgató autó 10 éves, de már harmadik éve nem vonulnak vele rendszeresen. 4000 köbcentiméteres diesel motor szolgáltatja a ménest az autóban, de a magával hordott vízmennyiség is jelentős a méretéhez képest (1000 liter víz). Száz liter habanyag is elfér kényelmesen a víztartály mellett. 2500 liter/perc az autó vízszivattyújának teljesítménye. Hat személy utazhat a fülkében.

 

Ha valakit érdekel, akkor a 63/313-011 -es telefonszámon Koszt György alezredest keresse az Önkormányzati Tűzoltóságon.

Szentes, 2002. 03. 30.

 

 

Ady- est a könyvtárban

 

 

 

"Elhiszed-e egy ismeretlen,

Álmot szövő költő szavát?

Elolvasod szívéből vérző,

Szerelmes, bánatos dalát?"

(Ady Endre: Vallomás)

 

Április 8-án a Városi Könyvtárban Horváth Zoltán Ady-estjére került sor "Előtted a küzdés, előtted a pálya" címmel. Az esten közreműködött Lencsés Balázs és Krisztik Csaba.

Szentes, 2002. 04. 19.

 

 

Óvodások hete és Teddy kiállítás

 

 

 

Az óvodások hetén a Gyermekkönyvtárban B. Horváth István gitáros-énekes előadóművész szórakoztatta a gyerekeket. A könyvtárban kiállítással emlékeztek meg a híres Teddy mackóra, melyet a zenés műsor után megtekintettek az ovisok. 

Miért Teddy a mackó?

Az Egyesült Államok 26. elnöke, Theodore Roosevelt, közismert nevén "Teddy", talán mindenkinél jobban szerette az elnökséget. 43 évesen ő volt az addigi legfiatalabb hivatalba kerülő elnök, s korához illő dinamizmussal látott hozzá reformtervei megvalósításához. Roosevelt volt az, akit csak a "tröszt-irtó" néven ismertek, mivel határozottan fellépett a nagy nyugati vasúttársaság erőszakos feloszlatásáért. Roosevelt az első amerikai elnök, aki béke Nobel-díjat kapott az orosz-japán háborúban való közvetítéséért. Nevét azonban még valami őrzi: a karikaturisták előszeretettel rajzolták meg alakját, s egy alkalommal egyikük egy medvebocs társaságában készített róla képet. A játékgyártó cégek ettől kezdve aprócska-nagyobbacska játékmacikat kezdtek el készíteni, amiket a mai napig is "teddy bear", azaz Teddy medve néven ismer a világ.

Szentes, 2002. 04. 17.

 

 

SZENTESI KALEIDOSZKÓP 

Várostörténet - könyvben - képen - neten

 

A Városi Gyermekkönyvtár, a Petőfi Sándor Általános Iskola és a TEAM Számítástechnika április 15-én délután a fenti címmel rendezett helyismereti versenyt Szentes és vonzáskörzete felső tagozatosainak. Az immár harmadízben megtartott viadalra a résztvevők e-mailben küldött feladattal nevezhettek be.

A 12 három fős csapatokból ketten-ketten a Gyermekkönyvtárban válaszolták meg a "könyves-képes" kérdéseket .......

 

 

 

... egy versenyző pedig a TEAM oktatótermében küzdött meg gyorsan és eredményesen a feladatokkal. A résztvevők számára még a "holtidő" is megelevenedett - ezalatt nézték meg ugyanis a Koszta József Múzeum nevezetességeit.

 

 

 

A dr. Szabó János József, Kis Rácz Antalné és Tímár Ferenc alkotta zsűri dolga nem volt könnyű, hiszen gyakran fél pontokon múlott egy-egy helyezés sorsa. A végén minden versenyző nyert - a maguk választotta ajándékokkal és sok tapasztalattal gazdagodva térhettek haza.

 

A verseny végeredménye

Szentes, 2002. 04. 16.

 

 

Csiribí, csiribá!

 

 

Április 15-én, hétfőtől péntekig programokkal csábítják a nagycsoportos óvodásokat a Gyermekkönyvtárba.

Hétfőn Madarász Zsolt kecskeméti bűvész előadásán szórakozhattak a gyerekek, ahol több bűvész trükk "titkát" leshették el.

A további program:

Kedd: B. Horváth István gitáros-énekes előadóművész (Bp.) 9 óra és 10.30

Szerda: Délibáb Bábcsoport (Nagymágocs) 9 óra és 10.30 

Csütörtök: Buborék színpad (Szeged) 10 óra 

Április 22-én hétfőn délelőtt szakmai napot rendeznek az óvónők részére.

Szentes, 2002. 04. 16.

 

Békés, nem volt békés!

 

 

Az NB II.-ben a Szentesi VSC-s kézilabdás lányok otthonukban fogadták a Békés csapatát. A mérkőzésen a félideig tartották a lányok magukat, de a feleslegesen el lőtt labdák, és szétnyílt védekezés meghozta eredményét, na nem a szentesiek javára.

A végeredmény 18 : 25 a Békésiek javára! 

Szentes, 2002. 04. 08.

 

 

RÖGBI

 

 

Az elmúlt héten megkezdődött a rögbiseknek is a bajnokság. A második mérkőzésüket hazai pályán játszották, de ez elég bizonytalan volt, mert a Spartacus pálya minősége nem tette lehetővé, hogy a megszokott pályájukon vívják ki győzelmüket. Megoldást azért sikerült találni, mert a Kinizsi futballpálya teret adott a mérkőzésnek április 7-én.

Szentes, 2002. 04. 08.

 

 

Kinizsi - Pitvaros   1 : 2

 

 

Április 6-án Szenesre várta Pitvaros csapatát a Szentesi Kinizsi. A fiúk az első félidőben igen csak mellérúgtak, mert az ellenfél két góllal is bebiztosította győzelmét. A szünetben egy igen nagy fejmosás után is csak egy góllal sikerült szépíteniük. 

A képen látható akciónál a labda CSODA folytán a kapu fölé szállt! Hát nem csoda?

 

 

Kölyökfoci

 

 

Gyerekek rúgták a bőrbogyót a Spartacus pályán a Választások napján (ápr. 7.), mert ők még nem mehetnek szavazni, de ezt a ragyogó napsütötte, de kissé hideg időt kihasználva rendezték meg a HSZATÁK tornát.

Szentes, 2002. 04. 08.

 

 

Gryllus Vilmos zenés versei

 

 

A nézők betegsége miatt elmaradt koncertet (2001. dec. 18.) március 21-én rendezték meg, ahol Gryllus Vilmos (a Kaláka együttes egyik alapító tagja) szórakoztatta az  óvodás gyerekeket. A zenés versek éneklésében a gyerekek is segédkeztek, mert a népszerű dallamokat kívülről fújták.    

Szentes, 2002. 03. 22.

 

 

Aladdin repült a színházba!

 

 

A Tóth József Színházban a Szegedi Miniszínház előadásán nemcsak Aladdin volt a főszereplő, hanem azok a gyerekek is, akik megtekintették az előadást. A mesejátékban Dzsinnek segítettek, hogy Aladdin utazásaiban minél több helyszínre tudjon ellátogatni.  

 

Szentes, 2002. 03. 20.

 

 

Végre van melegvíz a strandon!

 

A képen jól látható, hogy a strand vize meghaladja a 22 celsius fokot.

 

A nagy hideg mindenkit próbára tett, de igazán kihívást a strand 33-as medencéjében való megmártózás jelentett. Ennek mi az oka? A ligeti strandfürdő a Vetőmag-kutató állomástól kapja a melegvizet, amivel nemcsak a faházak fűtését, hanem az egész strand melegvízellátását biztosítják. Ezen a csövön időnként akadozik, a nem éppen melegvíz szolgáltatás. 

 

 

A teniszpálya fűtésének vizét  tűzoltó csöveken keresztül kötötték rá a strand vízhálózatára. Sajnos egy pár fokkal ezáltal is csökken a víz hőfoka, mert a szabad ég alatt az avarban futnak a csövek.

 

A nagy téli hidegek miatt ez a melegvíz mennyiség igencsak kevés. A szülők felháborodásuknak adtak hangot, és a gyermekeket nem engedték edzésre, mert utána 1 órán keresztül melengették az áthűlt gyerekeket az otthoni fürdőkádban. A strand vezetősége szembesült a gondokkal és próbáltak megoldást találni a vízhiány megoldására. A ligetben megépült a tenisz stadion, amit termálvízzel fűtenek. Ezt a vizet az 50m-es medencébe engedték, hogy megóvják a medencét a fagytól, és hogy kellő hőfokra kerüljön a Kurcába való kiengedéshez. Jött az ötlet, hogy miért nem csatlakoztatjuk a strand vízhálózatához ezt a közel 45 fokos szekunder vizet, mert ez sem elég, de mégis több mint a semmi. Ennek a megvalósításában segédkeztek a tűzoltók (tömlőkkel) és a HYDROFER Ipari Kft. (kapcsolódó csonk megépítésével). 

 

Pengő László elmondta, hogy ez a megoldás ideiglenesen elegendő melegvizet juttat a rendszerbe, de ha megépülnek az új medencék, akkor ahhoz új melegvízforrásra lesz szükség.

 

Ezáltal a 33-as medence hőfoka 23 fok a tanmedence 26 fok, ami már kedvezőbb a sportolóknak, de még mindig a legjobb medence a fiatalok szerint a TUS. A pótlólagos melegvíznek köszönhetően megindulhatott a kupola padlófűtése, és az öltözőkben is emelkedett a hőmérséklet.

 

 Köszönet az önzetlen segítőknek! 

Szentes, 2002. 01. 11.

 

 

Télen a kupola alatt!

 

 

A tél beköszöntével a strandra felkerül a kupola, amit az úszók, vízilabdázók igyekeznek kihasználni.

A képen éppen a bajnokság befejeztével játékos meccsen vesznek részt a gyermek pólócsapat tagjai. 

 

 

Versenyezni lehet, hogy ki tudja a legtovább pörgetni a labdát.

 

 

Kupolát "fújnak" a strandon

 

 

Október 24-én, szerdán reggel húzzák fel a ligeti strandon a sátrat a medencékre. A jó időt kihasználva igyekeznek mihamarabb elkészülni a munkálatokkal, mert a hétvégén már vízilabda mérkőzést rendeznek a kupola alatt.

Szentes, 2001. 10. 23.

 

 

Bicikli, bicikli hátán!

   

  

A ligeti strandfürdő előtti bicikli tároló teltházat mutatott, ezen a szép augusztusi (08.) napon.

Nemcsak az utcán volt teltház, hanem a strandon is.

Szentes, 2001. 08. 08.

 

 

Széchenyi ligeti strandfürdő

   

 

 

Camping árak – Gebühren

Sátor – Zelt                                                 300.- Ft.

Lakókocsi – Wohnwagen                             400.- Ft.

Sátor utánfutóval – Anhänger mit Zelt            400.- Ft.

Lakóbusz – Wohnbus                                  400.- Ft.

Személygépkocsi – PKW                            300.- Ft.

Felnőtt – Er Wachsene                               300.- Ft.

Gyermek (14 évig) – Kinder (14 Jahre)           200.- Ft.

Kutya – Hund                                             100.- Ft.

Áram – Stromgebührem                               100.- Ft.

Idegenforgalmi adó – Turist Tax                    100.- Ft.

 

Kedvezmények – Ermäbigungen

MCCC – 10%

FICC – 10%

Nyugdíjas – Invalide 10%

 

Az árak a fürdő használatot is tartalmazza!

 

 

 

A 2001-es év legmelegebb napján zsúfolásig megtelt a Ligeti Strand fürdő.

A nagy meleget csak egy kis csípős hanyatt esés tudta fokozni.

Szentes, 2001. 08. 04.

 

 

 

 

 

Kellemes szórakozást és kikapcsolódás nyújt a Ligetben található strandfürdő.

50m-es 33m-es 25m-es medencék és gyermek medence várja a fürdőzőket.

A strand nevezetessége a BRŰG!

Sokak értetlenkedve néznek erre a szóra, de ha egyszer kipróbálják és

megérzik a varázsát, akkor kábítószerként hat az vendégekre.