Summer camp     

Happy holidays in Hungary

 

 

 

 

A teljes cikk fordítása:

(Fordította: Berkes Gyöngyi 11/A Törtely Balázs 12/A Bartha János Kertészeti Szakközépiskola tanulója)

 

 - Nyári tábor -

Boldog nyaralások Magyarországon

A nyári szünet annak az ideje, amikor diákok és tanárok ezrei a világ minden tájáról lemondanak pihentető nyaralásukról azért, hogy jelentkezzenek olyan tanfolyamokra, ahol angol tudásukat fejleszthetik. Egy ilyen tanfolyam az évente megrendezett angol nyelvi nyári tábor Szigligeten, Magyarországon. Colin Babb, aki 2001-ben tanított a táborban riportot készített a szervezővel Horváthné Cecíliával.

 

 

Mikor kezdődött a tábor?

A tábort 1989-ben brit és ír reformátusok indították a Magyar Református Egyházzal közösen. Egy kisvárosban szervezték meg Szentes közelében, ahol én magam is lakom. Úgy emlékszem, hogy először egy helyi újságban olvastam erről a táborról. Az volt az eredeti elképzelés, hogy a Biblia tanításait angol órákkal társítva mutassák be a gyerekeknek. Én egy római katolikus családból származom, de nem okozott gondot számomra, hogy a tábort reformátusok vezették. Mindig olyan nyelvtanár voltam, akit érdekeltek a nyelvek - beleértve az angol, német és orosz nyelveket. Tehát először is jelentkeztem a táborba, majd odáig jutottam, hogy én is elkezdtem szervezni ilyen táborokat. A táborban, melyet én vezetek már nincs vallási oktatás, de azért továbbra is fontosnak tartjuk a közösségi szellemre való nevelést, az éneklést és az angol társalgás gyakorlását. Számomra az évnek ez a tíz napja a tanulás színháza, szórakozás, sport és minden egyben összefoglalva.

 

Mi motiválja Önt, hogy a tábor továbbra is működjön?

A tábor megrendezése életem első számú hobbija. De, mint nyelvtanár úgy érzem, hogy ez egy nagyon jó alkalom azoknak a gyereknek a számára, akik részt vesznek ebben a programban. Ez nem csak egy egyszerű nyelvi tábor. A brit tanárok, akik segítenek nekünk, nem csak a tanítás miatt jönnek el. A velük folytatott beszélgetések által mindannyian tanulunk a különböző életvitelekről, társalgási és tanítási stílusokról. Bepillantást nyújtanak számunkra a hazájukba, kultúrájukba és a hagyományaikba. Ez szintén nagyon hasznos a magyar tanárok számára, úgy mint a tanulóknak is. Cserébe az angolok egy kicsit többet tudhatnak meg Magyarországról. Öt éven belül mi is az Európai Unió tagja lehetünk. Tehát minél többet tudunk Európa és a világ többi részéről, annál jobb. Ami pedig szintén a folytatásra ösztönöz az a gyerekek visszajelzése, akik élvezik a tábort. Különösen amikor odajönnek hozzám a gyerekek és azt mondják: "Ah! Már tudom miért olyan boldog tanárnő, mert egész évben ezt a tíz napot várja." És nagyon jól esik, amikor otthon a szülők hívnak fel telefonon és azt kérdezik: "Volna olyan kedves, hogy folytatná ezt a munkát? Mert a gyerekek szeretnének eljönni." Tehát nagyon boldog vagyok, amikor itt vannak a diákok és elegen vannak hét csoport kialakításához. Csodálatos, hogy egy csoportban különböző korú gyerekeket láthatunk, ahol az idősebbek nem gorombák, vagy türelmetlenek a kisebbekkel szemben, hanem segítenek nekik. Együtt játszanak és vesznek részt különböző programokban. Szeretem ezt látni, amikor körbesétálok a táborban és megfigyelem a csoportokban folyó lelkes munkát.

 

 

Mikor kezdi el megtervezni a következő tábort?

Tíz hónappal a tábor indulása előtt kezdődik a szervezés. Rendszerint 80 diák számára tervezem a tábort, beleértve általános- és középiskolás tanulókat, egyetemi hallgatókat és néhány szülőt is. De mindig több, mint 80 diák szeretne eljönni. Általában tíz magyar tanárra számítok és 6-10 angol anyanyelvű tanárra. Mindig szorgalmas és megbízható tanárokat keresek, akik elég rugalmasak ahhoz hogy részt vegyenek az éneklésben, sportokban és a kirándulásokban. Ezeket a dolgokat meglehetősen komolyan veszem. Az egyik évben volt három tanár, akik, mondhatjuk úgy, nem voltak elég rugalmasak. Ezért nem is bátorítottam őket, hogy jöjjenek vissza a következő évben. Nagyon örülök, amikor látom az USA-ból, Ausztráliából, vagy Nagy-Britanniából érkezett tanárokat valódi csapattá válni, akár már néhány órával az első találkozásuk után. És sokszor meglepő számomra látni azt az udvariasságot, ahogyan a tapasztaltabb és képzettebb angol tanárok segítenek azoknak, akik kevésbé tapasztaltak. Különösen a tanítási módszerek területén.

 

Hogyan alakul ki a napi program?

Minden nap van egy találkozónk, ahol megbeszéljük az osztályok elosztását és a tanórai terveket. Minden magyar és angol anyanyelvű tanár bekapcsolódik ebbe a megbeszélésbe. A magyar tanároknak van egy speciális teljesítendő feladatuk. Néhányan a konyháért felelősek és néhányan a kirándulások megszervezéséért. Én segítek megszervezni, hogy az órák hasznos tanulással teljenek felelek a frissítőkért és irányítom a buszsofőröket. Arra is szakítok időt, hogy segítsek azoknak az angol anyanyelvű tanároknak, akik kevésbé tapasztaltak. Segítek nekik kitalálni, hogy mit és hogyan tanítsanak. Mielőtt a tábor megkezdődik mindig készítek tanítási terveket körülbelül nyolc különböző szinten. Általában azt tanácsolom a tanároknak, hogy használják ezeket a terveket. De ha valakinek van jobb ötlete, akkor nem kötelező ezt használniuk. A gyerekek számára az a fontos, hogy élvezzék használni az angol tudásukat, különösen a beszélgetések során.

 

 

Mit gondol, miért ennyire sikeres az Ön tábora?

A tábor egyik fontos vonzó ereje az, hogy más táborokhoz képest olcsó. Tavaly néhány gyermek családja, akik eléggé tehetősek több pénzt fizettek be, mint amennyit kellett volna nekik. Megkértek, hogy költsem a pénzt a tanárok és a kevésbé módos családból származó gyerekek támogatására. Mindig alaposan át kell gondolnom, hogy mire költsük a pénzünket. Bár ez nem egy profit-orientált tábor. Senki sem kap fizetést - még a tanárok sem, akik Angliából, vagy Amerikából érkeznek; nekik is ki kell fizetniük a saját útiköltségüket. Tavaly a Magyar Oktatásügyi Minisztérium 500.000 forinttal támogatott minket. A helyi városi tanács szintén segített a költségeink finanszírozásában. Ily módon gyermek ingyen vehetett részt a táborban. Szerencsére nagyon jó a tábor hírneve és eddig még nem volt komolyabb gondunk. A szülők elégedettek a szervezéssel kapcsolatban, tudva azt, hogy semmi baj nem fog történni és hogy a gyerekek hasznosítani tudnak majd valamit az órákon tanultakból. A táborozók szüleire, rám és mindenki másra mély benyomást tett az anyanyelvű tanárok lelkes, lelkiismeretes munkája. A tábor végén néhány szülő eljön megnézni, hogy mire jutottunk. Az utóbbi néhány évben arra bátorítottuk őket, hogy vegyenek részt a záró ünnepségen és találkozzanak a tanárokkal. Szeretem látni milyen büszkék a tanulók amikor bemutatják szüleiknek az angol anyanyelvű tanárokat. Hiszen sokuknak igen ritkán van alkalma beszélgetni angol nyelvű országból származó emberekkel. Néhány tanuló, akik a korábbi táborokban vettek részt mára már angoltanárok, vagy magyar-angol tolmácsok lettek. Néhányan még évek múlva is visszajönnek a saját családjukkal. Talán ez lehet az, amiért ez a tábor az egyik legsikeresebb Magyarországnak ezen a részén. A magyar iskolákban nem megszokott, hogy angol anyanyelvű tanárok tanítanák az osztályokat, de Szentes környékén 5 vagy még több angol, német, francia anyanyelvű tanár van iskoláinkban. Szóval Magyarország többi városához viszonyítva szerencsésnek mondhatjuk magunkat, különösen a kisebb városokhoz képest. Az angol nyelvtanulás a magyar iskolákban főként a fiatalabb tanulók számára a nyelvtani és fordítási módszerekre alapozódik. Ezért szeretnék másféle tanulási élményt biztosítani a diákoknak a táborban. Nem szeretném, hogy itt is ugyanúgy tanulják az angolt, mint minden hétköznap az iskolában. Ez egy tábor és nyaralás a számukra. Miután visszamentek az iskolába a visszajelzés, melyet kaptam biztató volt. Jobb a kiejtésük, kevesebb a problémájuk azzal, hogy természetesen beszéljenek angolul és kevesebb súgásra van szükségük. Úgy tűnik, hogy jobban teljesítenek az angol nyelvi és előadási versenyeken az iskolában. A helyi újságban közölve látom ezeknek a versenyeknek az eredményeit és észreveszem azon diákoknak a nevét akik részt vettek a táborunkban. Ezeket az információkat mind megtartom!

 

Mikorra tervezi, hogy végleg abbahagyja a tábor szervezését?

Talán két éven belül abba fogom hagyni. Vendégként szeretnék idejönni a táborba és jól érezni magam, mint mindenki más. De még vannak terveim a jövőt illetően. Tavaly először volt két német tanárunk is. Idén ismét szeretném őket fogadni és szeretnék egy új programot bevezetni a diákok számára. Ez az orosz nyelv tanulása lenne. Sajnos ez az a nyelv, ami kezd elfeledetté válni Magyarországon.