2001. november 12.

 

Piac

 

 

Vége a víznek, vége a sárnak. Az elmúlt héten fejeződött be a Villogó utcai piac aszfaltozása, ami azt illeti ideje volt már. Ugyan a sorok közti részt nem terítették le aszfalttal, ami miatt a kereskedők fel vannak háborodva. Ugyan ők még azt nem tudják, hogy ezeket a területeket fel fogják tölteni. 

Szentes, 2001. 11. 05.

 

 

Öt éves a csarnok!

 

 

Jubileumi gálára hívnak minden érdeklődőt a szentesi Városi Sportcsarnokba november 9-én este 6 órára. Neves művészek közreműködésével szeretnék megünnepelni a város Sportcsarnokának születésnapját.

Részletek a Programok rovatban!

Szentes, 2001. 11. 02.

 

 

Parkosítják a Petőfit!

 

 

A Petőfi Sándor Általános Iskola udvarának egy részének parkosítását végezték el a napokban, ahol tanárok szülők közösen társadalmi munkában ültették a fákat cserjéket. Ennek célja a minőségbiztosításban való megfelelés, amit most végez az iskola.

Szentes, 2001. 10. 26.

 

 

Látni és látszani!

 

 

November 2-án 17.45 órakor Szentes külterületén személysérüléses baleset történt. Egy kivilágított IFA tehergépkocsi elütött egy kivilágítatlan kerékpáros. Szerencsére nagyobb baj nem történt, de az eset elgondolkodtató.

A KRESZ kimondja, hogy nemcsak látni kell, hanem látszódni is a sötét éjszakában. A képen látható kerékpár hátsóvilágítás megmenthette volna a bácsika testi épségét. Akciósan már 500 forintba kerül, és egy töltet elemmel sokáig óvhatja tulajdonosát.

A legutóbbi közlekedésrendészeti tanácskozáson előkerült ez a probléma, és az illetékesek megígérték, hogy nemcsak szankcionálni fognak, hanem ösztönző akciót indítanak, hogy a kerékpárok világítása korszerűbb legyen. 

Szentes, 2001. 11. 03.

 

 

Újabb ajándékok a tengerentúlról!

 

 

A Gyermekosztály kisbetegeinek megsegítésére indított gyűjtési akciónknak ugyan már vége, de az adakozó emberek, és az örömteli gyermekszemek újabb akció indítására ösztönöztek. A képen látható táskányi ajándék a tengeren túlról érkezett a napokban szerkesztőségünkbe. Ugyan az akciónk lejárt, de a Mikulás napját sem üres kézzel várjuk. A játékok átadását a MIKULÁS nagy örömmel vállalta.

Szentes, 2001. 10. 31.

 

Életfa adományozás!

 

 

Október 25-én csütörtökön délután 14 órakor köszöntötték a szülőket és városunk újszülött polgárait a Városháza udvarán. Hat évvel ezelőtt került sor először arra, hogy az újszülötteket és szüleiket megajándékozták egy facsemetével. Ebben az évben 49 gyermek kapott emléklapot arról, hogy 2001. évben szülei emlékfát ültethetnek. Hat fafajta közül választhattak a szülők (szivarfa, nyírfa, vérszilvafa, hársfa, törökmogyoró, szomorúfűz és juharfa). Az ünnepség végén Balogh Györgyi főkertész ültetési tanácsokkal látta el a szülőket.

Szekeres Zsolt és Szekeres-Dancsó Mónika örömmel vette át az ajándékot, és elmondásuk alapján elég nehéz az albérletben elültetni a facsemetét, így a szülőkhöz kerül a fa, de így is családban marad. Kisfiuk, Ádámka a ceremóniára nem figyelt oda, mert a délutáni alvást rettentően hiányolta.

Szentes, 2001. 10. 26.

 

 

Irodalmi Kávéház

 

 

A fő téma a szentesi színtársulat volt, annak célkitűzései és a társulat megvalósítása. Erről számolt be Tomanek Gábor színművész a Szindbád étteremben. Az Irodalmi Kávéház a Szentesről elszármazott művészeket próbálja visszahívni  egy kötetlen beszélgetésre. A következő vendég Alföldi Róbert lesz, aki gimnazista éveit töltötte itt Szentesen.

Szentes, 2001. 10. 27.

 

 

"Közelmúlt, és mégis történelem..."

 

 

"Közelmúlt, és mégis történelem..." A MIKROSZÁMÍTÓGÉPEK HISTÓRIÁJA címmel kiállítás nyílt a Városi Könyvtárban október 25-én.  Az előadást levezette Tímár Ferenc, a TEAM Számítástechnika és Magániskola vezetője.

A kiállítás 2001. november 15-ig látogatható a nyitva tartás alatt. A bemutatott gépek, alkotóelemek, korabeli könyvek és oktatási dokumentumok Gulyás László (Pollák Antal Szki.) és Tímár Ferenc (TEAM Számítástechnika) magángyűjteményéből származnak.

Szentes, 2001. 10. 26.

 

 

Terney Napok

 

 

Terney Béla névadóra emlékeztek meg a Középiskolai Kollégium tanárai és diákjai. A Terney Napok c. rendezvénysorozat november 5-9-ig tart a Jövendő utcai kollégiumban. 

 

 

Ki volt Terney Béla?  Középiskola rajztanár, aki több iskola után 1946-ban került Szentesre, majd 1947-től nyugalomba vonulásáig a Horváth Mihály Gimnáziumban tanított ábrázoló geometriát és művészettörténete. Igazgatóhelyettes, majd igazgató volt.

 

 

A Terney Napok kulturális kiállítások megrendezését is jelenti, ahol a kollégiumhoz és Szenteshez kapcsolódó művészek kapnak kiállítási lehetőséget. Így  a Farkas-testvérek "Zaj és zene" c. közös gyűjteményes kiállítását tekinthetjük meg.

Szentes, 2001. 11. 06.

 

 

Terney Napok második napja!

 

 

A Terney Béla középiskolai kollégiumban eredményt hirdettek a testvérkollégiumok közötti irodalmi verseny résztvevői között. A vers, dal és novella kategóriában indulók közül a legjobbak előadhatták a nyertes műveket a díjkiosztó ünnepségen.

A képen Szabó Gábor olvasta fel novelláját, aminek a címe:

 

Szegény kisgyermek panaszai a kollégiumból!

/részlet/

Első hét:

Kedves Anyu, Apu és Tibike! 

Sikeresen megérkeztem a kollégiumba! Eddig minden simán ment. A tanárok kedvesek és segítőkészek. A kaja rossz! Kezdesz igazán hiányozni Anyám! Csók! Gábor!

 

Második hét: 

Hol is kezdjem? A kaja …. Hiányzol anya. Küldjetek 2000 Ft-ot mert leszakadt az ágyam és ki kell fizessem. A suliban sok a fa, így alakulnak a jegyeim is. Pénteken megyek haza! Várjatok! 

Csók! Gábor!

 

Harmadik hét: 

Kedves Anya! Azért küldtem a munkahelyedre a levelet, mert megint leszakadt az ágyam. Kérlek minél hamarabb küldjél 2000 Ft-ot. Apunak egy szót se! Csók! Gábor!

 

Negyedik hét: 

Kedves Bátyám! Nemsokára megy haza egy levél a kollégiumból! Dohányoztam a klotyóban és lebuktam. Jövő héten lesz a fegyelmim. Remélem tudod a dolgod. Beszélj a postással. Majd ha hazamegyek megbeszéljük az anyagiakat. 

Kössz! Gábor! ...............................

 Szentes, 2001. 11. 07.

 

A Terney Napok harmadik napja

 

 

Roma-Magyar kulturális délutánon szórakoztak a Terney kollégium lakói. Megismerkedtek a romák zenéjével, kultúrájukkal, szokásaikkal. A délutánon fellépett a Szentesi Napkerék Együttes és a Kanizsa Csillagai Művészeti Egyesület. 

Szentes, 2001. 11. 09.

 

KÖZGÉ GÓLYABÁL 2001.

 

 

A Boros Sámuel Közgazdasági és Humán Szakiskola megrendezte a 2001-2002-es tanév iskolai Gólyabálját. A gólyák kötelező egyenruhája volt a kendő, cicanadrág, otthonka.

A feladatok elég szolidak voltak, mert nemcsak a tanári kar volt jelen a rendezvényen, hanem az Olaszországból hazánkba látogató vendégdiákok is.

A feladatok között volt lekváros léggömb durrantás .......  

 

 

.... tojásterelés az egyik gatyaszáron be a másikon ki, krumpli-golf ahol az ütő egy spárgára kötött krumpli volt és a labdát egy gyufásskatulya helyettesítette. 

 

 

Joghurt etetés, és tojás továbbadás volt a cél a következő feladatokban. 

A Forma 1-et megirigyelve a gólyáknak egy mini versenyt kellett rendezniük.  Az egyik ember kezeire és lábfejeire cipőt húztak és ő lett a versenyautó. A versenyautók négykézláb rohantak körbe egy szék körül és közben zene szólt. Ha a zene leállt 4 csapattársának le kell cseréli a cipőket (kerékcsere). A versenyautóknak 4 kört kellett megtenniük. Az a csapat nyert aki a leggyorsabban teljesítette a köröket. (Itt a segítőknek szerezni kellett 5 pár cipőt az osztálytársaktól. Találomra 5 gyereknek le kellett vennie a cipőjét, és ők lettek a szerelők.)

 

Az avatási ceremónia után következett az eskü, ahol a bevezetés, és az első pont teljesen körbeírja a kilencedikesek hovatartozását:

Gólya-eskü

Nevem ........................ bár ez senkit sem érdekel, a mai derűs, október 19-i borvirágos estétől fogva önkent és dalolva, alázatos tisztelettel viselem a gólya nevet, mely az alábbi primitív, általam is felfogható törvények betartásával jár:

A tizenkettedikeseknek mindig igaza van!!"

Szentes, 2001. 10. 21.

 

 

Tárlat nyitás

 

 

Göblyös Róbert festőművésznek nyílt tárlata a Városi Galériában, amit Dr. Dömötör János művészettörténész nyitott meg. A megnyitóünnepségen gyertyát gyújtottak a Minden Szentek, a Halottak Napja alkalmából és Katona Kiss Ferenc emlékének tiszteletére.

Göblyös Róbert a Katona Kiss Ferenc és neje Túri Júlia Képzőművészeti Alapítvány 1999. évi nyertese, akinek két éven belül kellett önálló tárlatot bemutatnia.  

A kiállítás megtekinthető november 21-ig.

Szentes, 2001. 11. 02.

  

 

Apróka bál

 

 

APRÓKA, a Kossuth utcai Óvodai Munkáltatói Körzet óvodáiba járó gyermekek egészséges jövőjéért alapítvány JÓTÉKONYSÁGI BÁLAT rendezett október 27-én a Terney Béla Középiskolai Kollégium ebédlőjében. A bált, reneszánsz kori tánc nyitotta meg, amit korhű jelmezben adtak elő az óvodások.  

Szentes, 2001. 10. 27.

 

 

2001. október 23.

Október 23-ai Városi Ünnepség összefoglalója 

 

 

ÜNNEPI TESTÜLETI ÜLÉS-en átadták át a Szentes város Díszpolgára oklevelet és a "Városért" Emlékéremet.

 

A díjátadásról ITT olvashatnak!

 

Szentes, 2001. 10. 23.