9. Iparűzési adó rendelet módosítása

Szirbik Imre:
A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szentesi Elnöksége javasolta, hogy a kuratóriumok újból szerepeljenek a rendeletben. A kuratóriumokat az Alkotmánybíróság döntése és az Állami Számvevőszék megállapítása alapján kellett "felszámolni". A Kereskedelmi, Mezőgazdasági, Idegenforgalmi és Nemzetközi Kapcsolatok, a Városrendezési, -Fejlesztési és Környezetvédelmi, a Pénzügyi Bizottság az előterjesztés elfogadását javasolta, a Jogi és Ügyrendi Bizottság megtárgyalásra alkalmasnak tartotta.
Kérte a képviselőket, aki egyetért a rendelet módosításával, szavazzon.

A Képviselő-testület a javaslatot egyhangúlag elfogadta.

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének
15/2005.(VII.9.)ÖR.
Rendelete
A helyi iparűzési adóról szóló 3/1993.(II.19.)KT. rendelet módosításáról

(A rendelet teljes szövegét a 4. sz. melléklet tartalmazza)



10. 2005. évi költségvetési rendelet módosítása

Szirbik Imre:
A Gyermek, Ifjúsági és Sportbizottság kérte, hogy a 25 m-es medence felújítása a költségvetési évben maradjon napirenden. A céljellegű decentralizált alapokra benyújtott pályázat módosításával lesz lehetőség a megnyert támogatás más feladatra történő felhasználására.

Dr. Rébeli Sz. Tamás:
A 10/1 sorszám alatt kiosztott anyaghoz a Csongrád Megyei Közgyűlés jóváhagyása is szükséges, ezért kérte, hogy a költségvetési koncepció összeállításakor biztosítsanak fedezetet a templom tetőfelújításához.

Szirbik Imre:
Kérte, hogy a beadványt tájékoztatásként fogadják el, melynek tárgyalására a későbbiekben kerül sor.

Móra József:
A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kifogásolta a költségvetési rendelet gyakori módosítását. Az önkormányzati és költségvetési törvény alapján az 1.000,- Ft átvezetése is kötelező. A költségvetéssel a város gazdálkodását és az érvényben lévő előírások betartását kell biztosítani A rendeletmódosítás elfogadását javasolta.

Szirbik Imre:
Kérte a képviselőket, aki egyetért a rendeletmódosítás elfogadásával, szavazzon.

A Képviselő-testület a javaslatot 13 igen szavazattal, 3 tartózkodás mellett elfogadta (4 fő nem szavazott).

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének
16/2005.(VII.9.)ÖR
rendelete
az Önkormányzat 2005. évi költségvetéséről, módosításának és végrehajtásának rendjéről szóló 6/2005.(III.19.)ÖR rendelet módosításáról

(A rendelet teljes szövegét az 5. sz. melléklet tartalmazza)



11./ Céljellegű decentralizált alapokra benyújtott pályázat módosítása

Szirbik Imre:
Először fordul elő, hogy az önkormányzat a megnyert támogatást nem tudja érdemben felhasználni és módosítania kell a pályázatot. A tendertervhez készített belső költségvetési számítás 6 tételben tér el a legkedvezőbb ajánlattól, mely a számított összeg kétszeresét is meghaladja. Lehetőség van a pályázat fenntartására, ha az önkormányzat biztosítja a fennmaradó összeget. Visszavonás esetén a támogatás mértékében újabb pályázatot lehet benyújtani más feladat megvalósítására. A pályázat beadási határideje: július 11. A módosított pályázattal a sportpályán lévő játékosok öltözőjének, vizesblokkjának és szociális helyiségének felújítása valósulna meg. A 25 m-es medence burkolatának felújítására a megemelt összeggel tavasszal kívánják a pályázatot benyújtani.

Visszaérkezett a terembe: Hornyik László képviselő
A Képviselő-testület létszáma: 20 fő

Dr. Dömsödi József:
Mi a biztosítéka annak, hogy sikeres lesz a megemelt összegű pályázat?

Szirbik Imre:
A biztosíték a Területfejlesztési Tanács döntési mechanizmusában van. Alaki hiba kivételével "készpénznek vehető" a kedvező döntés.

Kiment a teremből: Baranyi Imre képviselő
A Képviselő-testület létszáma: 19 fő

Karikó-Tóth Tibor:
Mi a garancia arra, hogy 2006. évben biztosítani tudják a feladathoz szükséges önerőt, ha az 2005. évben sem áll rendelkezésre?

Szirbik Imre:
Nem az önerő jelenti a problémát. A pályázat alapján a beruházást 30%-os önerővel lehetne megvalósítani, de a felmerült árszakértői probléma miatt a felújításhoz nem elegendő a pályázatban szereplő összeg. A támogatás mértéke utólag nem módosítható, ezért a fennmaradó összeget az önkormányzatnak kellene biztosítania. 2006. évre biztosítva van a pénzügyi garancia. A térség évente 25-27 millió Ft támogatásban részesül, melyhez 30%-os önerőt kell biztosítani.

Dr. Demeter Attila:
A közbeszerzési eljárás során beérkezett legkedvezőbb ajánlat is meghaladta a 12 millió Ft, a pályázatban pedig 6 millió Ft szerepelt.

Szirbik Imre:
A céljellegű decentralizált alaphoz benyújtott 6 db pályázatból adódó különbséget az önkormányzat még fel tudta vállalni.

Dr. Dömsödi József:
Kérte, vizsgálják meg, hogy a csúszdánál lévő hidegvíz melegítését hogyan lehet megoldani a 25 m-es medence felújításával egyidejűleg.

Szirbik Imre:
Kérte a képviselőket, aki egyetért az előterjesztés elfogadásával, szavazzon.

A Képviselő-testület a javaslatot 14 igen szavazattal, 4 tartózkodás mellett elfogadta.

133/2005(VI.24.) Kt.
Tárgy: Céljellegű decentralizált (CÉDE) alapokra benyújtott pályázat módosítása

Határozat

A Képviselő-testület megtárgyalta a Csongrád Megyei Területfejlesztési Tanácshoz a Céljellegű decentralizált alapra benyújtott és a Tanács 17/2005.(V.26.) 2.30. TT. határozatával támogatott CD-34/2005. sorszámú "Szentesi Strand 25 m-es medencéjének felújítása" tárgyú pályázatával kapcsolatos előterjesztést és az alábbi határozatot hozza:

1. Szentes Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Csongrád Megyei Területfejlesztési Tanács 17/2005.(V.26.) 2.30. TT. határozatával támogatott: "Szentesi Strand 25 m-es medencéjének felújítása" tárgyú pályázatával elnyert 4.204.037,- Ft (melynek évenkénti ütemezése 2005. évben 1.400.000,- Ft és 2006. évi ütemezése 2.804.037,- Ft) összegről lemond, mivel a közbeszerzési eljárás során kapott lekedvezőbb ajánlat is több mint kétszerese a betervezett beruházási összegnek.

A Képviselő-testület felkéri a Polgármestert, hogy a Céljellegű decentralizált alapra benyújtott pályázat lemondásáról a Csongrád Megyei Területfejlesztési Tanács felé intézkedjen.

Határidő: azonnal
Felelős: Polgármester

A határozatról értesítést kap:
1./ Csongrád Megyei Területfejlesztési Tanács Szeged
2./ Szentes Város Polgármestere
3./ Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Osztály Tervezési Irodája
4./ Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztály Vagyongazdálkodási Irodája


134/2005(VI.24.) Kt.
Tárgy: Céljellegű decentralizált (CÉDE) alapokra benyújtott pályázat módosítása


Határozat

A Képviselő-testület megtárgyalta a Csongrád Megyei Területfejlesztési Tanácshoz a Céljellegű decentralizált alapra benyújtandó pályázattal kapcsolatos előterjesztést és az alábbi határozatot hozza:

1. Szentes Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Csongrád Megyei Területfejlesztési Tanács Céljellegű decentralizált alapjára a sporttelepen lévő sportolók által használt szociális blokkok felújítási munkáinak elvégzéséhez a 30 %-os saját forrást biztosítja.

A felújítás teljes költsége 6.005.768,- Ft, melyből pályázati forrás 4.204.037,- Ft a saját forrás 1.801.731,- Ft (melynek évenkénti ütemezése: 2005. évben 600.000,- Ft és 2006. évben 1.201.731,- Ft), így a pályázat elkészíthető és a Területfejlesztési Tanácshoz benyújtható.

2. A Képviselő-testület hozzájárul ahhoz, hogy a Területfejlesztési Tanácshoz beadott pályázat esetében, amennyiben a támogatás vagy annak egy részének jogerős visszafizetési kötelezettsége fennáll, azt az Államkincstár az Önkormányzat számlájával szemben benyújtott, azonnali inkasszóval érvényesítheti.

A Képviselő-testület felkéri a Polgármestert, hogy a Céljellegű decentralizált alapra benyújtandó pályázatot készíttesse el, és azt a Csongrád Megyei Területfejlesztési Tanácshoz nyújtsa be.

Határidő: 2005. július 11.
Felelős: Polgármester

A határozatról értesítést kap:
1./ Csongrád Megyei Területfejlesztési Tanács Szeged
2./ Szentes Város Polgármestere Helyben
3./ Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Osztály Tervezési Irodája
4./ Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztály Vagyongazdálkodási Irodája



12./ TEKI pályázat benyújtása tanyavillamosításra

Szirbik Imre:
A belső-ecseri tanyavillamosítás rekonstrukciója a DÉMÁSZ Rt-vel kötendő együttműködési szerződés alapján megvalósítható. A 22 db lapistói és-nagynyomási tanya villamosítására vonatkozó pályázatot 70%-os állami és 30%-os önerő mellett lehet benyújtani. Javasolta, hogy a feladatra előirányzott 10 millió Ft-ot a buszpályaudvar felújítására előirányzott 5.508 eFt-tal egészítsék ki. A buszpályaudvar teljes rekonstrukcióját a Tisza Volán Rt valósítja meg.
Kérte a képviselőket, aki egyetért a pályázat benyújtásával, szavazzon.

A Képviselő-testület a javaslatot egyhangúlag elfogadta.

135/2005(VI.24.) Kt.
Tárgy: TEKI pályázat benyújtása tanyavillamosításra

Határozat

1. Szentes Város Önkormányzat Képviselő-testülete - a 2005. évi költségvetéssel egyezően - a Csongrád Megyei Területfejlesztési Tanács Terület kiegyenlítést szolgáló alapjára az alábbi feladat tekintetében a munkák elvégzéséhez a 30 %-os saját forrást biztosítja, így a pályázat elkészíthető és a Területfejlesztési Tanácshoz benyújtható:

- Tanyavillamosítás
- Az önkormányzatot terhelő összes költsége 14.000 eFt,
saját forrás 4.200 eFt, a pályázati forrás 9.800 eFt.

2. A pályázat saját erő forrását a 2005. évi költségvetésben tanyavillamosítás címen 3.000 eFt, illetve a ROP-hoz benyújtott autóbusz pályaudvar felújítására tervezett 5.508 eFt előirányzat terhére biztosítja.

3. A Képviselő-testület hozzájárul ahhoz, hogy a Területfejlesztési Tanácshoz benyújtott pályázat esetében, amennyiben a támogatás vagy annak egy részének jogerős visszafizetési kötelezettsége fennáll, azt az Államkincstár az Önkormányzat számlájával szemben benyújtott, azonnali inkasszóval érvényesítheti.

4. A Képviselő-testület felkéri a Polgármestert, hogy a területi kiegyenlítést szolgáló alapra benyújtandó pályázatot készíttesse el, és azt a Csongrád Megyei Területfejlesztési Tanácshoz nyújtsa be.
Határidő: 2005. július 1.
Felelős: Polgármester

A határozatról értesítést kap:
1./ Csongrád Megyei Területfejlesztési Tanács Szeged
2./ Szentes Város Polgármestere
3./ Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztály Vagyongazdálkodási Irodája
4./ Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Osztály Tervezési Irodája
5./ Polgármesteri Hivatal Polgármesteri Irodája



13./ Szentes Város ifjúsági koncepciója

Szűcs Lajos:
Kérte, hogy az ifjúsági koncepciót előterjesztésként és ne második olvasatként vegyék figyelembe. A korábbi javaslatok a koncepcióba beépítésre kerültek. Javasolta, hogy a pályázatok érdekében a koncepciót fogadják el és az ifjúsági törvény megjelenésekor egy felállított bizottság dolgozza át és terjessze ismét a Képviselő-testület elé.

Szirbik Imre:
A koncepció több lépcsős feladat, melyet a Művelődési és Oktatási Bizottság is megfogalmazott.

Megérkezett az ülésre: Félegyháziné Somogyi Éva képviselő
A Képviselő-testület létszáma: 20 fő

Halmai László:
Egyetért a koncepció átmeneti jellegével. Az a legnagyobb probléma, hogy nincs élő kapcsolat a fiatalok és a közösségek vezetői között. Alaposabb és a fiatalok számára elfogadható koncepció készítéséhez meg kell kezdeni az ifjúsággal történő konzultációt.

Szűcs Lajos:
Nem konzultálni, hanem beszélgetni szeretne a fiatalokat érintő kérdésekben.

Móra József:
Konzultációra, párbeszédre van szükség. Váczi Mihályt idézte. A kábel tv műsorában a fiatalok fogékonyak voltak a városfejlesztés kérdésében. A városban többször szerveztek ifjúsági kerekasztal beszélgetést is. Folyamatosan konzultálnak a fiatalokkal ás kapcsolatot tartanak az anyagban felsorolt szervezetekkel.

Dr. Rébeli Sz. Tamás:
Javasolta, hogy a 7. oldalon a Gyermek, Ifjúsági és Sportbizottság által 2005. évben felosztott pénzösszegek szerepeljenek, mert a diáksportot közel 5 millió Ft-tal támogatták.

Dr. Gyenes Ágota:
A 3. oldalon olvasható, hogy a városban kismértékű primer lakáshiány van, ezzel szemben a sürgősségi listán 56 személy szerepel és kb. 280 bérlakásigényt nyújtottak be. A Lakásügyi Bizottság szeretné, ha 2005-benvalóban 46 lakás kerül átadásra.

Karikó-Tóth Tibor:
Az anyag első olvasatakor is jelezte, hogy hiányosnak tartja a címlistában szereplő ifjúsági szervezetek felsorolását. Több egyházi szervezet is foglalkozik az ifjúság kérdéseivel. Javasolta, hogy az iskolákban működő ifjúsági szervezetek is szerepeljenek a koncepcióban.

Hornyik László:
Halmai László képviselő szerint az anyag készítői nem konzultáltak az ifjúsággal. A 8. oldalon a "Helyzetelemzés az elvégzett tájékozódó jellegű kutatások és vizsgálatok alapján" fejezetben foglaltakat csak a fiatalokkal való konzultációk alapján tudták elkészíteni.

Halmai László:
A közösség közvetlenül és nem kutatásokkal tud egymással konzultálni. Olyan tervet kell készíteni, melyet az emberek is elfogadnak. Egymás mellett és nem egymás ellen kell haladni ebben a kérdésben. A fiataloknak is készítsenek kérdőívet, melynek tapasztalatait szerepeltessék a koncepcióban.

Szirbik Imre:
Kérte a képviselőket, aki a Művelődési és Oktatási Bizottság javaslatával az ifjúsági koncepciót elfogadja, szavazzon.

A Képviselő-testület a javaslatot egyhangúlag elfogadta.

136/2005(VI.24.) Kt.
Tárgy: Szentes város ifjúsági koncepciója

Határozat

1. Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete tudomásul veszi, hogy a Szentes Város ifjúsági koncepcióját azért szükséges elfogadni, hogy megfelelő pályázati alapokat teremtsenek a város különböző céljainak elérésére.

2. A koncepció cselekvési program részét az Ifjúsági törvény megjelenése után munkabizottság tárgyalja újra és készítsen előterjesztést.

3. Szentes Város Önkormányzata köszönetét fejezi ki mindazon intézménynek, ifjúsági csoportnak, civil szervezetnek, amely áldozatos munkájával, tevékenységével Szentes város ifjúságának életét gazdagítja.

A határozatról értesítést kap:
1. Szentes Város Polgármestere
2. Szentes Város Alpolgármestere
4. Polgármesteri Hivatal Jegyzője és általa az érintett osztályok
5. Az előterjesztésben érintett valamennyi intézmény és civil szervezet

(Az ifjúsági koncepció teljes szövegét a 6. sz. melléklet tartalmazza)



14./ Együttműködési megállapodás

Szirbik Imre:
Az Állami Számvevőszék kérte a megállapodás elkészítését. A június 9-i kisebbségi önkormányzati ülés nem volt határozatképes, de bízik abban, hogy a megállapodást elfogadja a Cigány Kisebbségi Önkormányzat.

Dr. Dömsödi József:
Ki lesz az önkormányzat megbízottja?

Szirbik Imre:
Alpolgármester Úr végezte eddig is ezt a tevékenységet.
Kérte a képviselőket, aki egyetért a megállapodás elfogadásával, szavazzon.

A Képviselő-testület a javaslatot egyhangúlag elfogadta.

137/2005(VI.24.) Kt.
Tárgy: Együttműködési megállapodás

Határozat

Szentes Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a költségvetés tervezete összeállításának és a költségvetési rendelet megalkotásának részletes szabályaira és eljárási rendjére vonatkozó, a Cigány Kisebbségi Önkormányzattal kötendő együttműködési megállapodást jóváhagyja, és felhatalmazza a polgármestert annak aláírására.

A határozatról értesítést kapnak:
1. Szentesi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke
2. Szentes Város Polgármestere
3. Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Osztály Tervezési Irodája

(Az együttműködési megállapodás teljes szövegét a 7. sz. melléklet tartalmazza)



15./ A Szentes Városi Könyvtár Kht. alapító Okiratának módosítása

Szirbik Imre:
Az előterjesztés a Könyvtár Kht. hatáskörébe utalt konferencia központ működtetésének átvezetését és a tevékenységi kör bővítését tartalmazza.
Kérte a képviselőket, aki egyetért az Alapító okirat módosításával, szavazzon.

A Képviselő-testület a javaslatot egyhangúlag elfogadta.

138/2005(VI.24.) Kt.
Tárgy: A Szentes Városi Könyvtár Kht. Alapító Okiratának módosítása

Határozat

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete megtárgyalta a Szentes Városi Könyvtár Kht. (Szentes, Kossuth L. u. 33-35. sz.) Alapító Okiratának módosításával kapcsolatos előterjesztést, és azt az előterjesztés melléklete szerint módosítja.
A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert a Szentes Városi Könyvtár Kht. módosított Alapító Okiratának aláírására.

A Képviselő-testület felhívja a Jegyzőt, hogy az Alapító Okirat módosítása ügyében járjon el a Csongrád Megyei Bíróságon.

Határidő: azonnal

A határozatról értesítést kapnak:
1. Csongrád Megyei Bíróság Szeged, Széchenyi tér 4. sz.
2. Szentes Városi Könyvtár Kht.
3. Szentes Város Polgármestere

(Az alapító okiratot a 8. sz. melléklet tartalmazza)



16./ Szervezeti és működési szabályzatok, valamint Alapító Okiratok módosítása

Szirbik Imre:
A módosítás a nappali ellátás szabályozására vonatkozik.
Kérte a képviselőket, aki egyetért az előterjesztés elfogadásával, szavazzon.

A Képviselő-testület a javaslatot egyhangúlag elfogadta.

139/2005(VI.24.) Kt.
Tárgy: Szervezeti és működési szabályzatok, valamint Alapító Okiratok módosítása

Határozat

A Képviselő-testület megtárgyalta a szociális intézmények Szervezeti és Működési Szabályzatainak, valamint Alapító Okiratainak módosítására vonatkozó javaslatot és a következő határozatot hozza:

1. A Szentesi Családsegítő Központ módosított Alapító Okiratát, valamint Szervezeti és Működési Szabályzatát a melléklet szerint elfogadja.

2. A Szentes Város Gondozási Központ módosított Alapító Okiratát, valamint Szervezeti és Működési Szabályzatát a melléklet szerint elfogadja.

3. A Hajléktalan Segítő Központ Szervezeti és Működési Szabályzatát a melléklet szerint elfogadja.

A határozatról értesítést kapnak:
1. Magyar Államkincstár Csongrád Megyei Területi Igazgatóság Szeged
2. Szentesi Családsegítő Központ Igazgatója
3. Szentes Város Gondozási Központ Igazgatója
4. Hajléktalan Segítő Központ Igazgatója
5. Városi Intézmények Gazdasági Irodája
6. Szentes Város Polgármestere
7. Szentes Város Alpolgármestere
8. Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Osztálya
9. Polgármesteri Hivatal Szociálpolitikai Osztálya

(Az alapító okiratokat a 9. és 10. sz. melléklet tartalmazza)



17./ Belterületi határvonal meghatározása

Szirbik Imre:
A belterületi határvonal meghatározásával megkezdődhet a hékédi lakópark parcellázása.

Dr. Rébeli Sz. Tamás:
Támogatja a határozati javaslatot. Kérte, hogy a hrsz-ok beazonosítása érdekében a jövőben készítsenek vázlatos tervet is.

Szirbik Imre:
Az előterjesztés a Kiss E. u. által bezárt, a Magyartési út és a vasút által határolt területre vonatkozik.
Kérte a képviselőket, aki egyetért az előterjesztés elfogadásával, szavazzon.

A Képviselő-testület a javaslatot egyhangúlag elfogadta.

140/2005(VI.24.) Kt.
Tárgy: Belterületi határvonal meghatározása


Határozat

Szentes Város Önkormányzatának Képviselő-testülete megtárgyalta a Szentes-Hékéd, Kiss Ernő utcától északra eső területet érintő előterjesztést és az alábbi döntést hozza:

1. A Képviselő-testület hozzájárul ahhoz, hogy a Szentes külterületén lévő 0172/7,0172/13, 0172/14, 0172/16 és 0172/17 helyrajzi számú ingatlanok a mezőgazdasági művelés alól kivonásra kerüljenek, illetve a terület lakóövezetként való hasznosítása érdekében azok belterületbe vonása megtörténjen.
A belterületbe vonással kapcsolatban felmerülő költségek Bubor Zoltán Szentes, Mentő u. 1. sz. alatti vállalkozót, mint tulajdonost terhelik.

2. A Képviselő-testület kéri a Műszaki Osztályt, hogy a város településszerkezeti tervének elkészíttetésekor kísérje figyelemmel a belterületi határvonal módosítását.

Felelős: főépítész
Határidő: földhivatali benyújtásra azonnal

A határozatról értesítést kapnak:
1. Körzeti Földhivatal Szentes
2. Bubor Zoltán Szentes, Mentő u. 1.
3. Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztálya
4. Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztály Vagyongazdálkodási Irodája



18./ Liget Hotel társasági szerződés módosítása (25)

Szirbik Imre:
A szindikátusi szerződés tartalmi részét beépítették a társasági szerződés preambulumába, mely rögzíti a szállás kapacitását, az elsőbbségi jogokat, valamint a pályázati kiírásból adódó módosításokat. A beruházás és üzemeltetés időszakában a szentesi vállalkozók számára azonos feltételek mellett elsőbbséget kívánnak biztosítani. A társaság megalapításakor a tulajdoni hányadot 40-60%-os arányban határozták meg. A ROP IV/2 pályázata alapján csak olyan gazdasági társaság pályázhat, amelyben az állami és önkormányzati rész nem haladja meg a 25%-ot. Javasolta, hogy a Képviselő-testület járuljon hozzá a tulajdoni arányok 25-75%-ra történő módosításához, mely nem befolyásolja az önkormányzat döntési kompetenciáját. A 3./ pontban felsoroltaknál egyhangú döntésre van szükség, így az önkormányzat a kisebbségi jogával is vétójoggal rendelkezik. A társaság eredményeit 40-60%-os arányban veszik figyelembe. A Felügyelő Bizottság amerikai tagjainak adatait e-mail-ben megküldték. Az önkormányzat a második gazdasági év lezárástól számított 3 évig élhet egy euros opciós jogával és a 25%-ról 40%-ra növelheti tulajdoni részét. Könyvvizsgálónak Tímárné Stabarecz Terézt javasolta, aki vállalja a felkérést. Elfogadja a Jogi és Ügyrendi Bizottságnak a határozati javaslat kiegészítésére vonatkozó javaslatát.

Dr. Rébeli Sz. Tamás:
A társasági szerződésben szerepeltetni kell az ügyvezető adatait is. Javasolta, hogy a vételi jog biztosításával kapcsolatban a Ptk. szövegezését használják. A pályázati kiírás megkötöttséget fog tartalmazni az önkormányzat tulajdoni részére, ezért nem lesz lehetőség az azonnali módosításra. A pályázati kiírások tartalmát a képviselőknek is ismerniük kellene.

Szirbik Imre:
A Regionális Operatív Program IV/2 kiírás tartalmazza a pályázat feltételeit.

Dr. Rébeli Sz. Tamás:
Javasolta, hogy a vételi jogra vonatkozó szabályokat külön szerződésben rögzítsék.

Szirbik Imre:
Javasolta, hogy a Ptk-ra vonatkozó hivatkozást tartalmazza a szerződés.
Kérte a képviselőket, aki egyetért dr. Rébeli Sz. Tamás képviselő javaslatával, miszerint a vételi jog külön szerződésben kerüljön szabályozásra, szavazzon.

A Képviselő-testület a javaslatot 10 igen szavazattal, 9 tartózkodás mellett elfogadta.

Szirbik Imre:
A szavazatok jelentősége érdekében megismételtette a szavazást.
Kérte a képviselőket, aki egyetért dr. Rébeli Sz. Tamás képviselő indítványával, miszerint a vételi jog külön szerződésben kerüljön szabályozásra, szavazzon.

A Képviselő-testület a javaslatot 17 igen szavazattal, 2 tartózkodás mellett, 1 nem szavazat ellenében elfogadta.

Szirbik Imre:
Kérte a képviselőket, aki a Jogi és Ügyrendi Bizottság javaslatával a társasági szerződést elfogadja, szavazzon.

A Képviselő-testület a javaslatot 14 igen szavazattal, 6 tartózkodás mellett elfogadta.

141/2005(VI.24.) Kt.
Tárgy: Liget Hotel társasági szerződés módosítása

Határozat

1. Szentes Város Önkormányzatának Képviselő-testülete megtárgyalta a BelMare Hotel Kft. társasági szerződésének módosítására irányuló előterjesztést. A képviselő-testület a társasági szerződést a mellékelt szövegtartalommal jóváhagyja.

2. A Képviselő-testület a BelMare Kft könyvvizsgálójának Tímárné Stabarecz Teréziát javasolta.

3. A Képviselő-testület tudomásul veszi az amerikai partner szándékát. Amennyiben a társaság 2006. december 31-ig nem éri el célját, akkor végelszámolással megszűnik.

4. A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert, hogy a módosított társasági szerződést aláírja.

A határozatról értesítést kapnak:
1. S&A Capital Limited jogi képviselője
2. Szentes Város Polgármestere
3. Polgármesteri Hivatal érintett osztályai



19./ Sportegyesületi támogatás (26)

Szirbik Imre:
A Szentesi TE elnyerte a magyar II. osztályban való indulás jogát. Az önkormányzat a nemzeti bajnokságon és kupán való szereplés költségeit biztosítja mindhárom korosztály részére, amennyiben a klub a személyi kiadásokat szponzori támogatásokkal fedezi. Köszöntötte Földvári N. Istvánt, a klub elnökét. Elfogadja a Pénzügyi Bizottság javasolta, miszerint a 4 millió Ft ne a Gyermek, Ifjúsági és Sportbizottság tartalékát, hanem a költségvetést terhelje. A támogatás csak a nemzeti bajnokság II. osztályában, szentesi név alatt, Szentesen történő versenyzés esetén vehető igénybe.

Földvári N. István:
Garantálja, hogy a Szentesi TE indulási jogát nem adják el. Több szponzor is megkereste a klubot. Mindent megtesznek a bajnokságban való sikeres szereplés és a Szentes név öregbítése érdekében. Hirdetés alapján is keresik a támogatókat.

Oltyán Lajos:
A Pénzügyi Bizottság elnökétől kérdezte, hogy javaslatuk alapján a költségvetésben szerepelő 1% helyett 1,1%-ra módosul a sporttámogatás összege?

Félegyháziné Somogyi Éva:
Javaslatuk ezt tartalmazza. A lehetőségek alapján 2006. évben is meg kívánják tartani a 0,1%-os növekedést.

Dr. Dömsödi József:
A javaslat alapján kell a határozati javaslatot pontosítani.

Szirbik Imre:
A bevezetőben jelezte, hogy elfogadja a Pénzügyi Bizottság javaslatát.

Visszaérkezett az ülésre: Baranyi Imre képviselő
A Képviselő-testület létszáma: 21 fő

Dr. Rébeli Sz. Tamás:
A már megkötött támogatási szerződéseket is ki kell egészíteni a garanciákkal. Örömét fejezte ki a javaslattal kapcsolatban. Az egyesületek támogatására 2004. évben 80 millió Ft, 2005 évben 78 millió Ft áll rendelkezésre. Ezt az összeget csökkentette az uszoda és a csarnok használati díja és az infláció. A 80 millió Ft-os igény ellenére csak 39,5 millió Ft-ot tudott a Gyermek, Ifjúsági és Sportbizottság felosztani. Javasolta, hogy a 4 millió Ft-ot csak a rendelkezésre álló összeg felhasználása után biztosítsák az egyesület részére, addig kezeljék elkülönítve.

Dr. Dömsödi József:
A Polgári Frakció nevében gratulált az egyesületnek. Támogatják az előterjesztés, és remélik, hogy ez a precedens értékű döntés több sportágra is ki fog terjedni.

Móra József:
A Polgári Frakció a költségvetés megszavazásakor nemmel szavaz, de most elegánsan támogatják az előterjesztést. Egyetért az egyesület támogatásával és reméli, hogy a döntés nem okoz majd feszültséget a futballpályán. A Szentesi Kinizsi TE amatőr futballcsapat a 300 eFt támogatást sem kapta meg. A Szentesi TE csapata szép eredményt ért el, de sajnos nincs utánpótlásuk. Arra kellene törekedni, hogy a helyi futballisták ne más városok színeiben játszanak. A Polgári Frakció a rendkívüli intézményi feladatok támogatását elegánsan vagy "késhegyre menő vitákban" fogja megszavazni?

Halmai László:
A Polgári Frakció elegánsan szavaz minden olyan kérésben, mely a szentesi embereket és a város fejlődését szolgálja. A 600 millió Ft készenléti hitel mellett nem lehet költségvetési hiányról beszélni. "Hajrá Szentes, hajrá szentesiek!"

Móra József:
A költségvetés is a szentesi emberekről, a szentesi jogos igényekről, fejlesztésekről szól, mégsem szavazzák meg elegánsan.

Hornyik László:
A pályaavató ünnepségen, ahol a Polgármester Úr a Szentesi TE csapatának bronzérmet adott át, a Polgári Frakció nem képviseltette magát.

Szirbik Imre:
A költségvetés a vágyak és lehetőségek összemérését jelenti. Év közben előfordulnak rendkívüli helyzetek, melyek néha kellemesek, néha kellemetlenek. Rendkívüli eredménynek számít, hogy a szentesi csapat bekerült az NB II-be. A személyi kiadásokat a klub vezetésének kell biztosítania. A 600 millió Ft rendelkezésre állási hitel csak meghatározott feladatok teljesítésére használható fel, azzal a költségvetési hiány nem csökkenthető. Elfogadta dr. Rébeli Sz. Tamás képviselő ütemezésre vonatkozó javaslatát. Sajnos nemcsak a sport, hanem a szociálpolitika és az egészségpolitika részére sincs elegendő forrás. A 2004. évi tényadatokhoz képest 2005. évben csak 3 millió Ft-tal kevesebb a sporttámogatás. A bevételek függvényében minden évben bővítették a rendelkezésre álló sportkeretet. Az előterjesztés arról is szól, hogy valamennyi sportolónak, ha szereplésre jogosító teljesítményt ér el, támogatást biztosít az önkormányzat.

Földvári N. István:
Amennyiben nem tudnak elindulni az NB II-ben, akkor nem fogják a támogatást igénybe venni. A Szentesi TE amatőrklub 5 év alatt 4 osztályt lépett előre. A támogatással a város javát kívánják szolgálni.

Szirbik Imre:
Kérte a képviselőket, aki egyetért a Pénzügyi, a Gyermek, Ifjúsági és Sportbizottság javaslatával, miszerint 4 millió Ft-ot a költségvetési hiány terhére biztosítsák, valamint a támogatási szerződést a megfelelő kiegészítésekkel kössék meg, szavazzon.

A Képviselő-testület a javaslatot egyhangúlag elfogadta.

Szirbik Imre:
Kérte a képviselőket, aki egyetért dr. Rébeli Sz. Tamás képviselő javaslatával, miszerint a támogatást a rendelkezésre álló összeg felhasználása után biztosítsák, az összeget elkülönítve kezeljék, szavazzon.

A Képviselő-testület a javaslatot egyhangúlag elfogadta.

142/2005(VI.24.) Kt.
Tárgy: Sportegyesületi támogatás

Határozat

Szentes Város Önkormányzatának Képviselő-testülete megtárgyalta a Szentesi TE nemzeti bajnokság NB II-ben való szereplésével összefüggő előterjesztést és a következőkről dönt:

1. 2005. évi költségvetésben, a költségvetési hiány terhére 4 millió Ft-tal megemeli a sportkörök támogatási előirányzatát.

2. A Képviselő-testület a Szentesi TE labdarúgó csapatnak 4 millió Ft támogatást biztosít a költségvetési hiány terhére, melyet a rendelkezésre álló összeg felhasználása után biztosítja és az összeget elkülönítve kezeli.

3. A Képviselő-testület leszögezi, hogy a támogatás csak akkor folyósítható, ha a klub vezetése a személyi kiadások fedezetét megállapodással alátámasztott módon biztosítja.

A fenti előirányzatok csak a magyar bajnokság és kupa működéséhez szükséges nevezési, bírói, orvosi díjakra, valamint utazási költségre és szövetségi tagdíjra használható fel, elszámolási kötelezettség teljesítése mellett.

Felelős: Ifjúsági és Sportbizottság
Határidő: azonnal

A határozatról értesítést kapnak:
1. Gyermek, Ifjúsági és Sportbizottság
2. Szentes TE Vezetősége
3. Polgármesteri Hivatal Tervezési Irodája
4. Polgármesteri Hivatal Művelődési Irodája

Elment az ülésről: Dongó László képviselő
A Képviselő-testület létszáma: 20 fő



20./ Strandfürdői térítési díjak (27)

Szirbik Imre:
Az előterjesztés alapján a szentesi diákokra vonatkozó kedvezményt a kistérség valamennyi településén élő diákokra is ki kívánják terjeszteni. A Kistérségi Társulás létrehozásával szorosabb együttműködés alakult ki Szentes és a környező települések között. Bízik abban, hogy a kedvezménnyel több diák keresi fel az uszodát, mellyel bevétel növekedés érhető el.

Dr. Rébeli Sz. Tamás:
A Gyermek, Ifjúsági és Sportbizottság is örömmel fogadta az előterjesztést. Kérte, hogy a határozati javaslatban az ellenőrzés tényét is rögzítsék.

Szirbik Imre:
Jegyváltáskor a szentesieknek is diákigazolvánnyal vagy személyi igazolvánnyal kell igazolniuk magukat.

Móra József:
A javaslat elfogadását követően a kedvezményeket a regionális újságokban is meg kell jelentetni.

Dr. Dömsödi József:
Javasolta, hogy a kedvezmények a termál fürdő belépőire is vonatkozzanak.

Szirbik Imre:
A termálfürdő jegyárait a kórház állapítja meg.
Kérte a képviselőket, aki egyetért a határozati javaslat elfogadásával, szavazzon.

A Képviselő-testület a javaslatot 19 igen szavazattal elfogadta (1 fő nem szavazott).

143/2005(VI.24.) Kt.
Tárgy: Strandfürdői térítési díjak

Határozat

Szentes Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 234/2004. /XI.26./Kt.sz. határozatában megállapított szentesi kedvezményezett belépők körét kiterjeszti Szegvár, Nagymágocs, Derekegyház, Fábiánsebestyén, Árpádhalom, Eperjes és Nagytőke községekben állandó bejelentett lakással rendelkező állampolgárokra is.

A határozatról értesítést kapnak:
1. Sportközpont
2. Polgármesteri Hivatal Tervezési Irodája



21./ Szentes, Somogyi B. u. és környéke szennyvízcsatorna hálózatának kiépítéséhez BM Önerő Alap pályázat benyújtása

Szirbik Imre:
A jelenleg érvényes pályázati kiírás szerint csak az Európai Unió által támogatott pályázatokhoz lehet ilyen jellegű pályázatot benyújtani. Az információk alapján a belügyi tálca várhatóan a céltámogatással megvalósuló pályázatokra is kiterjeszti a pályázat lehetőségét. A pályázatnak meg kell egyeznie a céltámogatási pályázat ütemezésével. A végleges céltámogatási pályázatnál lehet kezdeményezni az ütemezés módosítását.
Kérte a képviselőket, aki egyetért a pályázat benyújtásával, szavazzon.

144/2005(VI.24.) Kt.
Tárgy: Szentes, Somogyi B. u. és környéke szennyvízcsatorna hálózatának kiépítéséhez BM Önerő Alap pályázat benyújtása

Határozat

Szentes Város Önkormányzatának Képviselő-testület megtárgyalta a BM Önerő Alapra benyújtandó pályázattal kapcsolatos előterjesztést és az alábbi határozatot hozza:

1./ Szentes Város Önkormányzatának Képviselő-testülete, a "Szentes, Somogyi Béla utca és környéke szennyvízcsatorna hálózat" kiépítésére a céltámogatási pályázathoz szükséges 544.089 e Ft összegű önerőt lakossági és víziközmű társulati hitelből biztosítja: 2005. évben 272.044,5 e Ft és 2006. évben 272.044,5 e Ft.

2./ Szentes Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a "Szentes, Somogyi Béla utca és környéke szennyvízcsatorna hálózat" kiépítésére a céltámogatási pályázaton önerőként felveendő víziközmű hitel kiváltására a 14/2005.(III. 30.) BM rendelet szerint pályázatot nyújt be 60 % azaz 2005. évre 163.226 e Ft és 2006. évre 163.226 e Ft támogatásra.

Forrás összetétel:
(Céltámogatási pályázat szerint)

2005. 2006. Mindösszesen:

Saját forrás 25.518,0 25.518,0 51.036,0
Átvett pénz (Víziközmű társulati hitel) 272.044,5 272.044,5 544.089,0
Céltámogatás 198.375,0 198.375,0 396.750,0

Beruházási összköltség: 495.938,0 495.938,0 991.875,0

3./ A Képviselő-testület egyben nyilatkozik arról, hogy a Belügyminisztériumhoz beadandó pályázat forrás összetétele megegyezik a beadott céltámogatási pályázattal.

Határidő: 2005. április 1-től folyamatos
Felelős: Polgármester

A határozatról értesítést kapnak:
1./ Szentes Város Polgármestere
2./ MÁK Csongrád Megyei Területi Igazgatósága
3./ Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Osztály Tervezési Irodája
4./ Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztály Vagyongazdálkodási Irodája

Elment az ülésről: Oltyán Lajos képviselő
A Képviselő-testület létszáma: 19 fő


22./ Interpellációkra válasz (18/1, 18/2, 18/3)

18/1.) Interpellációra válasz - Ollai Istvánné (Esetkocsin mentőorvos lássa el a beteget)

18/2.) Interpellációra válasz - Ollai Istvánné (Szent Imre hg. u. parkolás, Kiséri városrész árkainak felülvizsgálata)

Dr. Rébeli Sz. Tamás (Tiszai hajóállomáshoz vezető út, Munkás u. Vörösmarty u. torkolatában forgalom korlátozása)

Pap Imre (451-es út javítása)

Dr. Gyenes Ágota (Schweidel utcában tábla kihelyezése)

18/3.) Hornyik László (Damjanich u. - Dózsa Gy. u. kereszteződésében aszfaltjárda állapota, Damjanich u. É-i oldalán lévő járda állapota, Bercsényi u. - Damjanich u. torkolatában kátyús út kijavítása)

Halmai László:
Javasolta, hogy az ülés gyorsítása érdekében kérdezzék meg az interpelláló képviselőket, kívánják-e, hogy a Jegyző Úr felolvassa az interpellációra adott választ.

Szirbik Imre:
Kérte a képviselőket, aki kéri interpellációjának felolvasását, jelezze.

A képviselők nem kérték az interpellációjukra adott válasz felolvasását.

Szirbik Imre:
Ollai Istvánné képviselőt kérdezte, hogy az interpellációjára 18/1 sorszám alatt adott választ elfogadja-e?

Ollai Istvánné:
Az interpellációjára adott választ elfogadta.

Szirbik Imre:
Ollai Istvánné képviselőt kérdezte, hogy az interpellációjára 18/2 sorszám alatt adott választ elfogadja-e?

Ollai Istvánné:
Az interpellációjára adott választ elfogadta.

Szirbik Imre:
Dr. Rébeli Sz. Tamás képviselőt kérdezte, hogy az interpellációjára 18/2 sorszám alatt adott választ elfogadja-e?

Dr. Rébeli Sz. Tamás:
Az interpellációjára adott válasz csak tájékoztatást tartalmaz, miszerint később térnek vissza az interpelláció kivizsgálására.

Szirbik Imre:
Pap Imre képviselőt kérdezte, hogy az interpellációjára 18/2 sorszám alatt adott tájékoztatást tudomásul vesz-e?

Pap Imre:
A tájékoztatást tudomásul vette és várja a Kht. válaszát.

Szirbik Imre:
Ollai Istvánné képviselőt kérdezte, hogy a Kisér városrész csapadékvíz árkainak és kapubejáróinak felülvizsgálatával kapcsolatos választ elfogadja-e?

Ollai Istvánné:
Az interpellációjára adott választ nem fogadta el.

Szirbik Imre:
Kérte a képviselőket, aki az interpellációra adott választ elfogadja, szavazzon.

A Képviselő-testület a választ 2 igen szavazattal, 5 tartózkodás mellett, 12 nem szavazat ellenében nem fogadta el.

Szirbik Imre:
Hornyik László képviselőt kérdezte, hogy az interpellációjára 18/3 sorszám alatt adott választ elfogadja-e?

Hornyik László:
Az interpellációjára adott választ elfogadta.

Szirbik Imre:
Dr. Gyenes Ágota képviselőt kérdezte, hogy az interpellációjára 18/2 sorszám alatt adott választ elfogadja-e?

Dr. Gyenes Ágota:
Az interpellációjára adott választ nem fogadta el.

Szirbik Imre:
Kérte a képviselőket, aki az interpellációra adott választ elfogadja, szavazzon.

A Képviselő-testület a javaslatot 3 igen szavazattal, 4 tartózkodás mellett, 12 nem szavazat ellenében nem fogadta el.


INTERPELLÁCIÓK, BEJELENTÉSEK

Szirbik Imre:
Az interpellációk fő formája az írásbeliség, de halasztást nem tűrő közügyben szóbeli interpellációra is van lehetőség. Jelezte, hogy a munkaterv szerint a következő testületi ülés szeptember 30-án lesz.

Kiment a teremből: Pap Imre, Hornyik László képviselő
A Képviselő-testület létszáma: 17 fő

Füsti M. Lajos:
Kérte, hogy a balesetveszély elkerülése érdekében a nyár folyamán javítsák ki a Köztársaság utcai Óvoda körüli járdákat.
A Sima F. utcai gáz- és csatornarekonstrukciója után a betonnal pótolt járdák süllyednek és balesetveszélyesek. Kérte a járdák mielőbbi kijavítását.

Baranyi Imre:
Kérte, hívják fel a csatornaépítő cégek figyelmét, hogy a csatornaépítés befejezése után takarítsák el a homokot és a port.

Bejött a termembe: Pap Imre képviselő
Kiment a teremből: Szűcs Lajos alpolgármester
A Képviselő-testület létszáma: 17 fő

Ollai Istvánné:
A lakosság köszönetét tolmácsolta a Polgármesteri Hivatal köszönőlevelével kapcsolatban.

Karikó-Tóth Tibor:
Az interpellációk a város lakóit érintő problémákról ad tájékoztatást, ezért javasolta, hogy a Jegyző Úr a lényeg kiemelésével készítsen néhány mondatos kivonatot, melyet ismertet a rádióhallgatókkal.

Visszaérkezett a terembe: Szűcs Lajos alpolgármester
A Képviselő-testület létszáma: 18 fő

Móra József:
A Hősök Erdejébe való bejutással kapcsolatban az év elején interpelláltak, melyet kivizsgáltak, de azóta sem lehet abból az irányból megközelíteni. Véleménye szerint a választ követően a lehető legrövidebb időn belül meg kellene a problémát szüntetni. Fogadóórát kellene tartani a helyszínen, ahol megnyugtathatnák a lakosságot a Polgármesteri Hivatal lassú, de biztos működéséről. Vélt vagy valós indokok alapján az önkormányzat tulajdonát kisajátítók határozzák meg, hogy gazdálkodjanak a területtel.

Dr. Dömsödi József:
Az előző ülésen feltett interpellációjára nem kapott választ. A Ligetben lebontották a WC-épületét és a helyét növénnyel ültették be. Tavaly már interpellált a parkolási helyek bővítésével kapcsolatban, amikor azt a választ kapta, hogy a kőépület helyén hogyan lehet parkolót kialakítani.

Visszaérkezett a terembe: Hornyik László képviselő
A Képviselő-testület létszáma: 19 fő

Halmai László:
Az április 1-jei testületi ülésen interpellált a Nagyhegy-széli erdőnél lévő víz elvezetésével kapcsolatban. A területről megfelelő folyásszintekkel kellene a vizet levezetni vagy megfelelő mélyítéssel tavat kialakítani. Kifogásolta, hogy az el nem fogadott interpellációkkal kapcsolatban nem tesznek intézkedéseket.

Karikó-Tóth Tibor:
Javasolta, hogy július 1-je alkalmából köszöntsék és fejezzék ki köszönetüket a Polgármesteri Hivatal dolgozóinak, köztisztviselőinek.

Szirbik Imre:
Bejelentette, hogy munkájukat a továbbiakban zárt ülésen folytatják.

K.m.f.

Dr. Sztantics Csaba jegyző
Szirbik Imre polgármester

Törőcsik Zoltán - dr. Dömsödi József
jegyzőkönyv-hitelesítő