2011. július 29.

343 millió forinttól esett el a Délkertész

Némiképp élénkült a zöldségpiac, de az árak továbbra is nyomottakAz elmúlt három év átlagához viszonyítva 343 millió forint bevételkiesést okozott a szentesi Délkertésznél a német uborkabotrány és annak nemzetközi következményei. Tagjainak 300 milliós hitelt kénytelen biztosítani a szövetkezet, ahol éppúgy elhalasztják a beruházásokat, mint a termelőknél.

A zöldségtermelők egész éve rámehet a májusban kirobbant németországi uborkabotrányra, amelynek nemzetközi következményei csak tetézték a bajt. Május 26. és június 30. között 2700 tonna zöldséget forgalmazott a Délkertész. Az átvett uborka 10 százalékát, valamint jelentős mennyiségű paprikát és paradicsomot is ki kellett vonni a piacról: a 7 millió forint értékű primőráru komposztálóba került – tudtuk meg Ledó Ferenctől. A szövetkezet elnöke lapunknak elmondta, számításaik szerint – az elmúlt 3 év átlagához képest – a csökkenő kereslet és a nyomott árak 343 millió forint bevételkiesést okoztak a Délkertésznek. A portfolio.hu szerint nagyjából másfél millió euróra rúg az az összeg, amit a magyar zöldségtermelők kaphatnak hamarosan fájdalomdíjként az Európai Uniótól a kóli hasmenésjárvány miatt keletkezett veszteségeikért. Ledó Ferenc úgy véli, a kártérítés esetén a kárérték 5-6 százalékára számíthatnak a kertészek.

Noha július elején valamelyest javult a piaci környezet, azóta megint visszaesett a kereslet, és továbbra sem állt vissza a fogyasztás a régi szintre. Nehéz értékesíteni a primőr termékeket, illetve ha van is vevő, csak olyan alacsony áron lehet túladni a zöldségen, ami nem fedezi a termelési költségeket. Súlyos a helyzet, és ezt az is alátámasztja, hogy míg tavaly csupán 6 millió forint szövetkezeti hitelt nem tudtak visszafizetni a tagok, idén már 85 milliónál tart ez az összeg. Az elnök szerint 2011-ben 300 milliós kölcsönt kénytelen biztosítani tagjainak a Délkertész, mert az input anyagok – műtrágya, növényvédelem, fólia – megvásárlására nincs pénzük a termelőknek, s ha ezek költségét nem előlegezik meg, nagyon nehéz lesz a következő szezon elindítása. Így is számos beruházást halasztanak el a kertészek, és a szövetkezet is letett néhány, erre az évre tervezett fejlesztésről. Márpedig ezekre szükség lesz, különben piacvesztést hozhat, ha elmarad a modernizáció. Annak érdekében, hogy átvészeljék ezt az időszakot, az érintett termelői csoportok kezdeményezték a szakminisztériumnál, hogy kapjanak állami garanciával megtámogatott hitelt.

Fontos megjegyezni, az orosz egészségügyi fogyasztóvédelmi szervek feloldották az Európai Uniót sújtó korlátozásokat Magyarország esetében, így július 25-től, hétfőtől újra exportálhatnak orosz területekre a magyar zöldségtermelők. Ez a szentesi szövetkezetet közvetlenül nem érinti, mert nem szállít oda, ugyanakkor valamelyest nőhet a kereslet a hazai primőr termékek iránt.

Bíró Dániel